O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς παρουσιάζει τους 12 νεοσύλλεκτους της ΝASA. Μπροστά (και από αριστερά): Γουόρεν Χόμπουργκ, Μπομπ Χάινς, Μάθιου Ντόμινικ, Ρατζί Τσάρι, Ζίνα Κάρντμαν, Κάιλα Μπάρον. Πίσω: Τζέσικα Ουάτκινς, Φρανκ Ρούμπιο, Λόραλ Ο' Χάρα, Τζάσμιν Μογκμπέλι, Ρομπ Κούλιν και Τζόνι Κιμ | NASA/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ποιος απ’ αυτούς θα πατήσει το πόδι του στον Αρη;

Σε μια ιστορική τελετή παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η NASA παρουσίασε τους «υπέροχους 12». Κάθε ένας τους είναι υποψήφιος να ταξιδέψει τόσο μακριά στο Διάστημα όσο κανένας άλλος στο παρελθόν
Protagon Team

Πρώτα οι συστάσεις: στο διαστημικό όχημα Orion της ΝASA θα μπορούσαν να επιβιβαστούν ο Τζόνι, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων με ειδίκευση στην άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας, η Τζασμίν, πρώην πεζοναύτης, ο Φραντσίσκο, χειρουργός και πιλότος στρατιωτικών ελικοπτέρων, η Τζέσικα, γεωλόγος που έχει μελετήσει σε βάθος τον Κόκκινο Πλανήτη και η Ζίνα, βιολόγος με ειδίκευση στους μικροοργανισμούς σε ακραία περιβάλλοντα. Ολοι τους έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση, όλοι τους σφύζουν από υγεία, όλοι τους έχουν νεύρα από ατσάλι. Τελικά, όλοι τους είναι υπέροχοι. Αλλά το ερώτημα είναι ένα: θα πατήσει κανείς από αυτούς το πόδι του στον Αρη;

Η NASA παρουσίασε αυτούς τους υπέροχους 12 που είναι υποψήφιοι για να ταξιδέψουν τόσο μακριά στο Διάστημα όσο κανένας άλλος στο παρελθόν – εξ ου και η παρουσία στην τελετή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Οι υπέροχοι 12 είναι μεταξύ 29 και 42 ετών και είναι οι τυχεροί (ή οι σούπερ ήρωες) ανάμεσα σε 18.300 άτομα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Αστροναύτες, πάντως, δεν είναι ακόμη. Η εκπαίδευση τους θα αρχίσει τον Αύγουστο και θα διαρκέσει δυο ολόκληρα χρόνια, πριν πλαισιωθούν από τους βετεράνους του επαγγέλματος για να μάθουν και άλλα κόλπα. Θα περάσει άρα κάμποσος καιρός πριν καπαρώσει κάποιος από αυτούς μια θέση στο Soyuz ή το Orion για να ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή ακόμη και πέρα από τα όρια της Σελήνης.

O Μάικ Πενς ανάμεσα στους νεοσύλλεκτους της NASA. Oρθιοι από αριστερά: Κούλιν, Κιμ, Χάινς, Χόμπουργκ, Ντόμινικ, Μπάρον, Ουότκινς. Γονατιστοί οι Ρούμπιο, Ο’ Χάρα, Μογκμπέλι, Κάρντμαν, και Τσάρι (Bill Ingalls/Courtesy NASA/Handout via REUTERS)

Από ποσόστωση, πάντως, τα πάνε μια χαρά – οι πέντε από τους δώδεκα είναι γυναίκες. Καλά τα πάνε και από ειδικότητες αλλά και από εμπειρίες: ο Τζόνι, για παράδειγμα, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από εκατό επιχειρήσεις των Navy Seal, ενώ είναι και πτυχιούχος στα Μαθηματικά.

Η 29χρονη Κάιλα Μπάρον, πάλι, είναι πυρηνική επιστήμονας και μία από τις πρώτες γυναίκες που πήρε βαθμό αξιωματικού στα πολεμικά υποβρύχια, ενώ ο 31χρονος Γουόρεν «Γούντι» Χόμπουργκ είναι μηχανικός του ΜΙΤ και πιλότος με μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η πεζοναύτης Τζασμίν τέλος ξέρει από αεροδιαστημική μηχανική, ο Τζόνι έχει δουλέψει στη ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο της Βοστώνης, ο χειρουργός Φραντσίσκο «Φρανκ» Ρούμπιο έχει στην πλάτη του 600 ώρες πτήσεων.

Ολοι μαζί φτιάχνουν μια ομάδα έτοιμη να αντιμετωπίσει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις. Αλλά θα ήταν λειψοί χωρίς τη Ζίνα Κάρντμαν, τη βιολόγο που και σπουδές έχει στις θαλάσσιες επιστήμες και έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στις αντοχές των μικροοργανισμών σε ακραίες συνθήκες φτάνοντας ως την Ανταρκτική. Ε, κάποιος δεν πρέπει να πάρει χαμπάρι το Αλιεν πριν πεταχτεί από την κρυψώνα του και αρχίσει να τους κυνηγάει έναν έναν;