O Κυριάκος Μητσοτάκης θα λαμβάνει καθημερινά reports για την πορεία της Covid-19 από τον εικονιζόμενο δεξιά υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο | INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Ποιοι θα ελέγχουν, θα αξιολογούν και θα αναθεωρούν τη «γέφυρα στη νέα καθημερινότητα»

Μια ολιγομελής task force απαρτίζει το «μεικτό παρατηρητήριο» που παρακολουθεί από τα ξημερώματα την πορεία της επιδημίας στη χώρα. «Παράθυρο» για να έλθει πιο γρήγορα το «ξεκλείδωμα» επιχειρηματικών κλάδων αν τα πράγματα πάνε καλύτερα
Protagon Team

Το SMS στο 13033 καταργήθηκε, οι εκκλησίες άνοιξαν (για ατομική λατρεία), οι οδικές αρτηρίες άρχισαν να θυμούνται τα μποτιλιαρίσματα (η κυβέρνηση έχει κάνει σύσταση για χρήση των ΙΧ), κάποιες επιχειρήσεις άρχισαν να επαναλειτουργούν ύστερα από σχεδόν δύο μήνες απραξίας: από τα ξημερώματα της Δευτέρας η χώρα βαδίζει ήδη στη «γέφυρα προς τη νέα καθημερινότητα», που είπε και ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα. Ομως ο κ. Μητσοτάκης είπε και κάτι άλλο: ότι πλέον η πορεία της επιδημίας του κορονοϊού και η χαλάρωση των μέτρων θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται καθημερινά, κάθε 24ωρο από ένα «μεικτό παρατηρητήριο» όπως είπε και το πρόγραμμα θα μπορεί να αναθεωρηθεί.

Ποιοι θα τα ελέγχουν όλα αυτά;

Σύμφωνα με «Τα Νέα», πρόκειται για μια νέα –ολιγομελή αυτή τη φορά– task force που διαδέχεται την ειδική επιτροπή του Μαξίμου και εκπροσώπων των υπουργείων, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργαζόταν το σχέδιο για το «άνοιγμα» κοινωνίας και οικονομίας υπό τον Ακη Σκέρτσο. Ο τελευταίος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, είναι επικεφαλής και του νέου μηχανισμού, που θα συνεδριάζει παρασκηνιακά χωρίς ανακοινώσεις προς τους πολίτες, θα αξιολογεί δεδομένα μέσα από μαθηματικά μοντέλα, θα προβαίνει σε εκτιμήσεις βασισμένες σε ειδικούς αλγόριθμους και θα ενημερώνει τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου ο ίδιος και οι συνεργάτες του να αποφασίζουν τα επόμενα βήματα.

Στόχος είναι να εντοπίζονται έγκαιρα οι «πορτοκαλί» και «κόκκινες» ζώνες της πανδημίας, ώστε να υπάρχουν στοχευμένες διορθωτικές παρεμβάσεις –όπως δηλαδή συνέβη με κλειστές δομές και συγκεκριμένες κοινότητες (πχ. Νέα Σμύρνη Λάρισας).

Είναι σαφές ότι το σχέδιο σταδιακής μετάβασης που έχει ανακοινωθεί για το επόμενο δίμηνο μπορεί να αναθεωρηθεί αυτοστιγμεί αν υπάρξει κρίση, με επαναφορά απαγορεύσεων και περιορισμών σε τοπικό επίπεδο και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον διατυπώνονται και σκέψεις να επιταχυνθεί το «ξεκλείδωμα» οικονομικών κλάδων, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα του επόμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου στα «Νέα» της Δευτέρας, ο μηχανισμός παρακολούθησης ο οποίος καθίσταται βασικός πυλώνας για την πορεία της χώρας την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας ενώ, υπό τον συντονισμό του Ακη Σκέρτσου, ρόλο θα έχει από την προεδρία της κυβέρνησης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης. Για τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο θα έχουν καθημερινή εικόνα η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζομάνης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.