Θα μοιάζει με lockdown, αλλά δεν θα είναι: εικόνες σαν αυτή ήταν καθημερινότητα, τουλάχιστον στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Ποιο lockdown στην Αττική; Στο 45% η απόδοσή του

Δεν φτάνει μία εβδομάδα παράτασης, εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450. Μπορεί και να μην είναι το τελευταίο lockdown
Protagon Team

Μία εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή ώστε να βγει από το «κόκκινο» η Αττική, εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή του για την εφαρμογή-τήρηση των περιοριστικών μέτρων και κατά συνέπεια την απόδοσή τους στο Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η απόδοση του lockdown 3 στην Αττική υπολογίζεται στο 45%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δεν  θα είναι τόσο μεγάλη», τόνισε, ενώ παράλληλα παρατηρείται σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και «δυστυχώς –σημείωσε– δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής».

Για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450, σημείωσε ο καθηγητής, πράγμα που, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο.

«Η μία εβδομάδα παράτασης του lockdown, που θεωρούσα εγώ ούτως ή άλλως αναγκαία, μπορεί και να μη φτάνει αυτή τη στιγμή. Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο», παρατήρησε, προειδοποιώντας ότι αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή, δεν θα είναι ούτε το τελευταίο αυτό το lockdown, όπως λέγεται τις τελευταίες ημέρες.

Την πρώτη ρεαλιστική «ανάσα» την τοποθέτησε χρονικά ο κ. Σαρηγιάννης το καλοκαίρι, αν –όπως είπε– φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου, και η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ πολύ χαμηλή.

Στο τέλος Ιουνίου, εκτίμησε, θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, «δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης, αλλά θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας», με την ανοσία της αγέλης να επιτυγχάνεται, σύμφωνα με τον καθηγητή, από τον Οκτώβριο με Νοέμβριο.