O Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ενισχυθεί σημαντικά στο μπρα ντε φερ με το Βερολίνο | Reuters/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ποια Μέρκελ; Ο Μητσοτάκης αρχίζει τη διαπραγμάτευση με τον Μακρόν

Το τετ α τετ των δύο ανδρών έκλεισε για την επόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Τι επιδιώκει με το ταξίδι του στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός –σε επίπεδο πολιτικής και παραπολιτικής– και εν όψει του κρίσιμου ραντεβού στην καγκελαρία
Protagon Team

Η ανάπαυλα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου –με μπάνια στα Χανιά και έπειτα την αναμενόμενη επίσκεψη στην Τήνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη– δεν σημαίνει ότι στο Μαξίμου δεν προετοιμάζονται πυρετωδώς αυτές τις ημέρες για το επόμενο πολιτικού κεφάλαιο αυτού του καλοκαιριού: τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη στα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στοιχειοθετήσει και να πείσει τους συνομιλητές της για την ανάγκη μείωσης των υπερβολικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία δέσμευσε τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Λογικό είναι να θεωρείται η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου για μια πρώτη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, ο σημαντικότερος σταθμός της μίνι περιοδείας του Πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο ένα ταξίδι στο Παρίσι λίγο πριν, για συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Οπως αναφέρεται σχετικά, «η διαπραγμάτευση αρχίζει από το Παρίσι» –έπονται τα ραντεβού με τη Μέρκελ στις 29 του μήνα και με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε συνάντηση με τον Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για την επόμενη εβδομάδα, ένα τετ α τετ με ξεχωριστή πολιτική σημασία, όπως διαμηνύεται χαρακτηριστικά.

Δεν είναι μόνο το προφίλ που είχαν κάποιοι σκιαγραφήσει για τον κ. Μητσοτάκη –«ο Ελληνας Μακρόν» ήταν ο τίτλος του Le Point. Είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με έναν Εμανουέλ Μακρόν ιδιαίτερα ενισχυμένο πολιτικά και με αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα και στον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα. Ο γάλλος πρόεδρος έχει εμφανιστεί ως τώρα νικητής στο άτυπο αλλά υπαρκτό μπρα ντε φερ με το Βερολίνο: μπλόκαρε την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Επιτροπής, επέβαλε όρους για την Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν και προώθησε επιτυχώς την Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έναντι του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ως πρόταση της ΕΕ για τη νέα κεφαλή του ΔΝΤ.

Εξάλλου, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ (εδώ) στον οποίο μεταξύ άλλων εξέθεσε το σχέδιό του για να βγει η ελληνική οικονομία από την παγίδα της υποτονικής ανάπτυξης και της στασιμοχρεοκοπίας.

Βασικός άξονας της θέσης της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές είναι ότι το αίτημα της χώρας μας για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί μόνο αφού η Αθήνα έχει αποδείξει στους εταίρους πως έχει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Και αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα θέλει να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, αρχής γενομένης από τον Μακρόν – για να ακολουθήσουν η Μέρκελ και ο Ρούτε, οι «σκληροί» της Ευρωζώνης.

Κομισιόν και Ελληνικό

Σύμφωνα πάντως με «Τα Νέα», ο κ. Μητσοτάκης δεν συζήτησε μόνο για τα πλεονάσματα και το αναπτυξιακό του σχέδιο με τον Μπρύνο Λε Μερ, ο οποίος θεωρείται δεξί χέρι του Μακρόν. Στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε στον συνομιλητή του την επιθυμία της Ελλάδας να αποκτήσει ένα ισχυρό, επιτελικό, χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν. Εξέφρασε δε προτίμηση σε αυτά που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον, παρότι αυτά είναι από τα πλέον περιζήτητα και πολιτικά σημαντικά και για το Παρίσι.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών την πιθανότητα προσέλκυσης γάλλων επιχειρηματιών κι επενδυτών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρότζεκτ του Ελληνικού.

Αυτό που έχει ένα (παρα)πολιτικό ενδιαφέρον στην περίπτωση των αυξημένων επαφών με τη Γαλλία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να επιχειρεί ένα επιθετικό φλερτ με μια πλευρά που έως τώρα είχε δείξει εμφανώς την προτίμησή της στον κ. Τσίπρα. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα και ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είχε μόνο καλά λόγια να λέει για τον τέως Πρωθυπουργό, προκαλώντας συχνά την ενόχληση της ΝΔ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.