Ο Μπόικο Μπορίσοφ κατά την άφιξή του σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ | Julien Warnand/Pool via REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

Ποια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; «Πολύ σημαντική η Τουρκία» λέει ο Μπορίσοφ

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός έδωσε μια διαφορετική εικόνα από αυτή που περιγράφεται για το αρραγές μέτωπο της ΕΕ κατά των προκλήσεων του Ερντογάν. Πρότεινε Ελλάδα και Κύπρος να βρουν τρόπους να στηρίξουν μόνες τον εαυτό τους! Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Protagon Team

Μια απλή επίδειξη πολιτικού κυνισμού; Μια απόδειξη ότι το μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι τόσο αρραγές όσο περιγράφεται; Ή ένας επιπλέον κίνδυνος στα σύνορά μας; Σε κάθε περίπτωση αυτά που εμφανίστηκε να δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση και τα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, προκαλούν αίσθηση.

Οπως έγραψε tovima.gr, ο Μπορίσοφ αγνόησε το μήνυμα αλληλεγγύης που εστάλη με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της Ελλάδος και της Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Και το πρωί της Παρασκευής είπε ότι Ελληνες και Κύπριοι θα πρέπει να βρουν τρόπο να βοηθήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους έναντι της Τουρκίας.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ μάλιστα εμφανίζεται να διαψεύδει και τα όσα η επίσημη γραμμή ενημέρωσης της Αθήνας περιέγραψε για το δείπνο των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης, όπου οι ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους προς την Ελλάδα και καταδίκασαν τη συμπεριφορά του Ερντογάν– «πλήρης και ομόφωνη στήριξη της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» ήταν ο σχετικός τίτλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δείπνο, «όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία. Όλοι ανέφεραν ότι η συμφωνία (για τους μετανάστες) θα έπρεπε να συνεχιστεί και ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μία πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση. Κανείς δεν μιλά πλέον για κυρώσεις και για εμπάργκο όπλων – το αντίθετο. Όταν υπάρχουν κυρώσεις, τότε η Τουρκία στρέφεται προς τη Ρωσία για να εξοπλιστεί, δεν σταματά».

Κατ’ ουσίαν ο Μπορίσοφ εμφανίστηκε να διαψεύδει τα περί απομόνωσης του Ερντογάν, αν δεν μαρτυρά ότι η Σόφια βρίσκεται και αυτή σε μια συνεννόηση με την Αγκυρα.

«Είπα στους έλληνες συναδέλφους μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν μόνοι τον εαυτό τους. Τους υποστηρίζουμε μεν με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία διαδραματίζει σήμερα ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», είπε ο Μπορίσοφ σε μια ένδειξη κυνισμού.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο, απέδωσε τα λεγόμενα του βούλγαρου ομολόγου του σε παρερμηνεία –«χαμένοι στη μετάφραση» ήταν η φράση που επικαλέστηκε– ενώ ξεκαθάρισε ότι «ο φίλος μου ο Μπόικο» εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ελλάδα. «Μετά έκανε μια ευρύτερη τοποθέτηση που όμως αφορούσε στο Μεταναστευτικό» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη από όλες τις χώρες της ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Βουλγαρία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2007.

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου

Επισήμως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδίκασαν τη συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγέν αλ Σαράζ για τα θαλάσσια σύνορα και τις ΑΟΖ.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Αγκυρας – Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και την Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.