Ιούλιος 1999. H Μπράντι Τσάστεϊν στον πανηγυρισμό που την έκανε διάσημη: Οι ΗΠΑ κέρδισαν την Κίνα στον τελικό του Μουντιάλ γυναικών | Jed Jacobsohn /Allsport/Ideal Images
Επικαιρότητα

Η Μπράντι Τσάστεϊν δωρίζει τον εγκέφαλό της στην επιστήμη

Χρόνια αφότου κρεμάσουν τα παπούτσια τους, οι ποδοσφαιριστές απειλούνται από μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο που μπορεί να αναπτύξουν από τις κεφαλιές. Τώρα μια αμερικανίδα ποδοσφαιρίστρια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και άλλες αθλήτριες για το ζήτημα
Protagon Team

Οσο εντυπωσιακές και αν είναι πολλές φορές, οι κεφαλιές, ειδικά μετά από τις σέντρες, είναι ισχυρά χτυπήματα στο κεφάλι, που συμβαίνουν μία, δύο, πολλές φορές σε ένα αγώνα, δεκάδες σε μια σεζόν και εκατοντάδες σε όλη την αθλητική ζωή, τόσο την αγωνιστική όσο και τις προπονήσεις.

Είναι χτυπήματα που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα στον εγκέφαλο, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα μελετημένα, πολύ λιγότερο στις ποδοσφαιρίστριες.

Αυτό θέλει να αλλάξει η Αμερικανίδα Μπράντι Τσαστέιν, ίσως η πιο διάσημη γυναίκα ποδοσφαιριστές του κόσμου, έχοντας αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση.

Η Τσαστέιν, γράφουν οι New York Times, αποφάσισε να δωρίσει μετά θάνατον τον εγκέφαλό της στο ίδρυμα Concussion Legacy Foundation και σε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που μελετούν τις διασείσεις και την χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια.

Βασικό αίτιο αυτής πάθησης, η οποία εκφυλίζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, είναι τα χτυπήματα στο κεφάλι τα οποία δέχονται ποδοσφαιριστές αλλά και πυγμάχοι. Αξιόπιστος εντοπισμός της εγκεφαλοπάθειας μπορεί να γίνει μόνο μετά τον θάνατο του παθόντα.

Μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σε αθλήτριες, αν και το δείγμα είναι μικρό, μόλις επτά στους 307 εγκεφάλους που έχουν μελετηθεί.

Πριν από την 47χρονη -μητέρα πλέον- Τσαστέιν είχε δεσμευτεί να δωρίσει τον εγκέφαλό της η παλιά συμπαίκτριά της Σίντιο Πάρλοου Κόουν. Και οι δύο, επισημαίνουν οι New York Times, είχαν ζητήσει να απαγορευτούν οι κεφαλιές στις νεαρές ηλικίες. Πρόσφατα, οι κανονισμοί έγιναν πιο αυστηροί, αλλά όχι αρκετά, λένε οι ποδοσφαιρίστριες.

Η Τσαστέιν ζητά να αποφεύγονται οι κεφαλιές στα παιχνίδια ανηλίκων καθώς «δεν έγινε και τίποτα αν χάσουμε ένα γκολ»

Μιλώντας στους New York Times η ίδια λέει ότι με την απόφασή της θέλει να αφήσει μια κληρονομία μεγαλύτερη από αυτήν που άφησε στον αθλητισμό, «μια κληρονομία που θα προστατεύσει και θα σώσει παιδιά».

Αν και δεν έχει ακόμη ανησυχητικά συμπτώματα, πέρα από κάποιες υποψίες οι οποίες που και που περνούν από το μυαλό της, εμφανίζεται ανήσυχη για όσα (μπορεί να) συμβούν τις επόμενες δεκαετίες της ζωής της, όπως και σε συναθλήτριες της. Σήμερα πολλές έχουν παιδιά και αυτό βάζει την συζήτηση για τις συνέπειες σε διαφορετική βάση από ό,τι θα έμπαινε πριν από 15 χρόνια, προσθέτει.

Παραδέχεται, ακόμη, ότι η ημέρα που στο ποδόσφαιρο θα απαγορευτούν οι κεφαλιές μπορεί να είναι πολύ μακριά. Οι σέντρες και οι κεφαλιές είναι ένα διασκεδαστικό κομμάτι του παιχνιδιού, λέει, «και εγώ βούτηξα για μια κεφαλιά και το απόλαυσα. Αλλά δεν ήξερα για τους κινδύνους»

Η Τσαστέιν χάρισε στις ΗΠΑ το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών του 1999 με το νικητήριο πέναλτι που πέτυχε έναντι στην Κίνα. Εμεινε γνωστή, εκτός από το γκολ, και για τον πανηγυρισμό, καθώς έβγαλε τη φανέλα της.

Στα παιδιά που προπονεί –μεταξύ τους και τον γιο της– ζητά πλέον να μην κάνουν κεφαλιές γιατί «δεν έγινε και τίποτα αν χάσουμε ένα γκολ».