Στην τελετή έναρξης τον τόνο έδωσαν τα κέρατα των Αλπεων: σάλπισαν σε κάθε ελβετική ραχούλα ότι μέσα στην κρίση οι Κροίσοι έβγαλαν και άλλα λεφτά | REUTERS/Arnd Wiegmann
Επικαιρότητα

Πλουσιότεροι από ποτέ, οι Κροίσοι διαβουλεύονται στο Νταβός

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η ελίτ των ισχυρών του πλανήτη ανταλλάσσει απόψεις για την κλιματική αλλαγή και τη… φτώχεια των υπολοίπων ανθρώπων
Protagon Team

Τάχα ο απλός κόσμος περιμένει κάτι από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός;

Το 49ο πανηγυρικό αντάμωμα της υπερεθνικής ελίτ των οικονομικά ισχυρών ξεκίνησε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου με τους ίδιους όπως πάντα όρους, αυτούς του σαρκασμού.

Ακριβώς αυτά γράφει το περιοδικό Time και αυτομάτως υπονοεί την απάντηση στο εισαγωγικό ερώτημα.

«Ατομα τα οποία αυτοχαρακτηρίζονται ηγέτες της σκέψης, δισεκατομμυριούχοι των hedge funds και διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρηματικών κολοσσών έφθασαν στην ελβετική πόλη με τα ιδιωτικά τους ρυπογόνα τζετ για να συζητήσουν περί… κλιματικής αλλαγής» προσθέτει το Time.

Οι ίδιοι, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, «μεταξύ κοκτέιλ και σαμπάνιας, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις περί… ανισότητας και φτώχειας».

Ομιλος γυναικών έξω από ένα «εργαστήρι ιδεών» το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Φόρουμ (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη ύφεση που ενέσπειρε τόση κατήφεια στο Νταβός το 2009, η παγκόσμια ελίτ είναι περισσότερο πλούσια από ποτέ, τεκμηριώνει το Bloomberg.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο παραθέτει το παράδειγμα των περιουσιών δώδεκα ανθρώπων από τους συνήθεις συνέδρους του Φόρουμ (μεταξύ αυτών και των Σόρος, Ζάκερμπεργκ, Γκέιτς) και αποδεικνύει ότι μέσα στη δεκαετία της κρίσης ο πλούτος τους αυξήθηκε κατά 175 δισ. δολάρια:

«Οι Κροίσοι που αποτελούν το 0,1% των ανθρώπων επί Γης έχουν υπερδιπλασιάσει το έχειν τους: ο πλούτος τους έφθασε σε 8,9 τρισ. δολάρια από 3,4 τρισ. δολάρια, ενώ οι φτωχοί έχασαν και χάνουν το δικό τους γλίσχρο βιός».

Οικολογικοί τόνοι στο Φόρουμ του Νταβός: πολικές αρκούδες στο φόντο, ο βρετανός πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο συμπατριώτης του φυσιοδίφης σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο μπροστά (EPA/GIAN EHRENZELLER)

Σήμερα στις ΗΠΑ η αποζημίωση του διευθύνοντος συμβούλου μιας μεγάλης εταιρείας είναι 312 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ετήσια αμοιβή ενός τυπικού εργαζομένου, ενώ στο παρελθόν ήταν, συγκριτικά, μικρότερη έως πολύ μικρότερη (η αποζημίωση του στελέχους ήταν 200 φορές μεγαλύτερη από το ετήσιο εργατικό εισόδημα το 2009, 58 φορές το 1989 και 20 φορές το 1965). Δηλαδή μέσα σε μία πεντηκονταετία η ψαλίδα άνοιξε ακόμη περισσότερο. Αυτά για τους προνομιούχους.

Οσον αφορά τον λαό, η διαφορά στα δεδομένα μεταξύ του 2009 και του 2019 έγκειται στο ότι ο κόσμος δεν είναι πλέον σιωπηλός, εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις, υπερψηφίζει τους λαϊκιστές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο oι φτωχοί παίρνουν την εκδίκησή τους για τη Wall Street των καρχαριών του χρήματος, λέει το Bloomberg.

«Μένει να δούμε αν οι λαϊκιστές θα δαγκώσουν τους καρχαρίες».