Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (φωτογραφία αρχείου) | Intime
Επικαιρότητα

Πλεύρης: Οταν διασωληνώθηκα αισθανόμουν ότι βρίσκομαι μεταξύ ζωής και θανάτου

Ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει έρευνα και καταγραφή των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αλλά και από τις ιδιωτικές κλινικές. To θέμα δεν αφορά μόνο τον κορονοϊό, αλλά όλες τις παθήσεις και όλους τους ασθενείς
Γιάννης Δεβετζόγλου

Στη νοσοκομειακή λοίμωξη που είχε κολλήσει πριν από περίπου πέντε χρόνια αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τη Δευτέρα, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση της διασωλήνωσης. Μάλιστα, θυμάμαι όταν είχα αποσωληνωθεί και έβλεπα τους γύρω μου διασωληνωμένους, αισθανόμουν ότι βρίσκομαι σε ένα νεκρό χώρο μεταξύ ζωής και θανάτου. Είναι κρίμα να πεθαίνει τόσος κόσμος από νοσοκομειακές λοιμώξεις», τόνισε.

Μάλιστα, ο υπουργός έχει ζητήσει έρευνα και καταγραφή των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αλλά και από τις ιδιωτικές κλινικές. «To θέμα δεν αφορά τον κορονοϊό, αλλά όλες τις παθήσεις και όλους τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί και έχουν κολλήσει τέτοιου είδους μικρόβια», σπεύδει να διευκρινίσει. «Αφορά συνολικά τον κόσμο που πεθαίνει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στο πλαίσιο του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων», τονίζει.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ελλάδα το 2018 ήταν η πρώτη χώρα σε νοσοκομειακές λοιμώξεις και αποδίδει το γεγονός όχι τόσο στην αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά και στην κακή τήρηση των κανόνων αντισηψίας συνολικά στα νοσοκομεία. «Εγώ ως ασθενής όσες φορές μπήκα, δεν είδα τους υγειονομικούς να αλλάζουν γάντια πριν πάνε από τον έναν ασθενή στον επόμενο, ούτε να βάζoυν αντισηπτικό στα χέρια τους», λέει από την εμπειρία του.

Αλλωστε, τα αναλώσιμα, τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ήταν είδος προς εξαφάνιση από τα νοσοκομεία λόγω περιστολών εξόδων και του πιεσμένου προϋπολογισμού της Υγείας. Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς αγόραζαν με δικά τους χρήματα γάζες, γάντια και άλλα υλικά, και ακολούθως πήγαιναν στο νοσοκομείο για να εξεταστούν. Μία κατάσταση η οποία ακόμη δεν έχει εξομαλυνθεί πλήρως.

Ποιοτικοί δείκτες

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις θα πρέπει να υπάρχουν ως στατιστικό δεδομένο σε κάθε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική, καθώς οι συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα από εδώ και πέρα θα αξιολογούνται σύμφωνα με ποιοτικούς δείκτες, οι οποίοι θα τις περιλαμβάνουν. «Για παράδειγμα, προχωρά σε σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ με κάποια ιδιωτική κλινική, δεν θα πρέπει να γνωρίζει το ποσοστό των νοσοκομειακών λοιμώξεων;», αναρωτήθηκε ο υπουργός.