Τη μεγαλύτερη κινητικότητα από την έναρξη των εμβολιασμών κατέγραψε η πλατφόρμα για τα ραντεβού τρίτης δόσης, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Από τη στιγμή που η επιτροπή αποφάσισε η τρίτη δόση να γίνεται στους τρεις μήνες, παρατηρήθηκε μια τεράστια κινητικότητα στο σύστημα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, κλείστηκαν 557.000 ραντεβού τρίτης δόσης και 44.112 ραντεβού πρώτης δόσης από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες άνω των 60 ετών, από την περασμένη Τρίτη που ανακοινώθηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, έχουν κλειστεί 55.400 ραντεβού πρώτης δόσης», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός.
Ψηφιακή ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης και αδειών οδήγησης
Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ο υπουργός επισήμανε ότι σήμερα θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, την ψηφιακή ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης και του αντιγράφου των αδειών οδήγησης. «Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης ψηφιακά, έχουμε κάνει πράξεις σε σχέση με τις άδειες κυκλοφορίας και τώρα κάνουμε κάτι, το οποίο είναι αναγκαίο και ο κόσμος μας ζητάει εδώ και πάρα πολύ καιρό, την ανανέωση διπλώματος οδήγησης και αντίγραφο άδειας οδήγησης», σημείωσε.
Οπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 210.000 ανανεώσεις διπλωμάτων οδήγησης με μια μη τυποποιημένη διαδικασία. «Όλα αυτά τώρα θα γίνονται ψηφιακά, μέσω μιας πλατφόρμας. Θα συναντούν φυσικά οι οδηγοί άνω των 65 ετών τους γιατρούς για τις εξετάσεις, αλλά όλα τα υπόλοιπα θα γίνονται ψηφιακά με sms, ενημερώσεις των πολιτών κ.λπ.», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το γνήσιο της υπογραφής, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως ήταν η τελευταία προσθήκη που έγινε από το υπουργείο, μαζί με τα ιδιωτικά συμφωνητικά. «Αυτό που μας έμενε ήταν οι ψηφιακές υπογραφές, οι οποίες έχουν και διεθνή εμβέλεια. Θα δώσουμε δωρεάν 650.000 ψηφιακές υπογραφές εντός του Ιανουαρίου σε στοχευμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές κ.λπ. Οι ψηφιακές υπογραφές έχουν κόστος και είναι μια ακριβή υπηρεσία. Το κράτος τις προμηθεύεται και τις δίνει στους πολίτες».
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα προσθήκης της ταυτότητας και των διπλωμάτων στο wallet των κινητών τηλεφώνων, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι στόχος είναι η μετατροπή των κινητών τηλεφώνων σε στοιχείο ταυτοποίησης. «Με το freedom pass για τους νέους αφορούσε μια άυλη χρεωστική κάρτα. Αντιστοίχως, με το wallet ακούμε από πολύ κόσμο που έχει βγάλει φωτογραφία την ταυτότητά του κι επιδιώκει να κινείται και να ταυτοποιείται. Αυτό είναι λιγότερο ασφαλές από το να φτιάξουμε μια στοχευμένη υπηρεσία, όχι με τις νέες ταυτότητες ούτε με τα νέα διπλώματα οδήγησης, αλλά με τα υφιστάμενα. Θέλουμε να προσθέσουμε αυτά στο wallet, με πρόσθετες μέριμνες προσωπικών δεδομένων».