Επικαιρότητα

Πέτσας: Πριν από τις 27 Απριλίου το σχέδιο άρσης των μέτρων – Πώς θα ανοίξουν μετά τις 11 Μαΐου τα σχολεία

Εναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή και «μακρόσυρτη» αποκλιμάκωση των μέτρων καραντίνας περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας ραντεβού για μετά το Πάσχα. Σύνθετη άσκηση το πώς θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες
Protagon Team

Αυστηρές προειδοποιήσεις για το τι πρέπει να πράξουν και να μην πράξουν οι πολίτες εν μέσω επιδημίας του κορονοϊού, αλλά και ένας οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων αυτοπεριορισμού, χαρακτήρισαν την τηλεοπτική παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ΑΝΤ1 το πρωί της Μ. Τετάρτης.

Και αν οι προειδοποιήσεις κινδυνεύουν να γίνουν κλισέ –«ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, για αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα», επανέλαβε και αυτός– ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν αυτά που είπε ως προς τη χαλάρωση των μέτρων του lockdown από τον Μάιο. O κ. Πέτσας ανέφερε πως πριν από τις 27 Απριλίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο άρσης των μέτρων. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται αυτό το σχέδιο για αποκλιμάκωση των μέτρων που ουσιαστικά ήδη ισχύουν εδώ και πάνω από έναν μήνα –10 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία, 13 Μαρτίου οι χώροι εστίασης και αναψυχής κ.λπ.

«Εχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους», είπε ο κ. Πέτσας.

Για τη λειτουργία των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».

Το θέμα των σχολείων πάντως παραμένει ένα αγκάθι, καθώς τα παιδιά συχνά είναι ασυμπτωματικοί φορείς της Covid-19 και μπορούν να διασπείρουν τον ιό πολύ εύκολα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», υπάρχει ένα σχέδιο των συναρμόδιων υπουργείων (Παιδείας και Υγείας) για άνοιγμα των σχολείων της χώρας στις 11 Μαΐου και όχι στο σύνολό τους. Οπως επισημαίνεται, το θέμα θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων της πανδημίας μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όπου και αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τα συναρμόδια υπουργεία είναι σε πρώτη φάση η λειτουργία μόνο της Γ’ τάξης του Λυκείου, με μαθητές κατά το ήμισυ σε κάθε τάξη και πιθανή εναλλαγή πρωινού – απογεύματος.

Παράλληλα συζητείται το άνοιγμα των σχολείων ανά περιοχή της χώρας και σταδιακά.

Την ίδια στιγμή, όμως, ειδικοί στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, δηλώνουν ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν ξανά φέτος, αλλά να γίνει αναπλήρωση της ύλης που χάθηκε το φθινόπωρο.

Στα παραπάνω συνηγορεί και το θλιβερό φαινόμενο της εικόνας που παρουσιάζεται στα Λύκεια –και ειδικά στη Γ’ τάξη τους– κάθε χρόνο τον Μάιο, όπου οι σχολικές αίθουσες αδειάζουν αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Κι αυτό γιατί οι υποψήφιοι της Γ’ τάξης του Λυκείου κρατούν τις απουσίες τους για το τέλος του χρόνου για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν… τα μαθήματα στα φροντιστήριά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνει κάθε χρόνο επί του θέματος το υπουργείο Παιδείας, δείχνουν μια αύξηση των απουσιών των μαθητών μετά τις διακοπές του Πάσχα.