Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πανίσχυρος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Απόστρατος πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, είχε υπάρξει υπουργός Αμυνας δύο προέδρων, του Τζέραλντ Φορντ και το Τζορτζ Γ. Μπους, την πρώτη φορά μάλιστα ήταν ο νεότερος σε ηλικία υπουργός σε αυτό το νευραλγικής σημασίας αξίωμα. Νωρίτερα ήταν επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου Φορντ.
Το 1988 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την προσπάθεια. Τότε το χρίσμα και αργότερα την προεδρία είχε κερδίσει ο Τζορτζ Μπους, που διαδέχτηκε τον Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Η δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Αμυνας ήταν αυτή που είχε καταλυτική επίδραση στις ΗΠΑ και, χωρίς υπερβολή, σε όλο τον κόσμο.
Ο Ράμσφελντ ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο οποίος οδήγησε στις εισβολές στο Αφγανιστάν το 2001 και το Ιράκ το 2003. Δύο πόλεμοι πολυδάπανοι για τις ΗΠΑ, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, όχι μόνο ένστολους, αλλά και αμάχους, από τους οποίους η χώρα μόλις που κατάφερε να απεμπλακεί.
Ο Ράμσφελντ, ένα από τα πιο συντηρητικά γεράκια στο πλευρό του προέδρου Μπους ήταν από αυτούς που προώθησε την ιδέα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.
Εν μέσω διαμαρτυριών για την πορεία των πολέμων, ο Ράμσφελντ παραιτήθηκε το 2006, υπερασπιζόμενος το έργο του.
Είχε υποβάλει την παραίτηση του άλλες δύο φορές το 2004 μετά τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια κρατουμένων στην διαβόητη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ, περιστατικό που και ο ίδιος αργότερα θεωρούσε μία από τις χειρότερες στιγμές του ως υπουργού Αμυνας. Ωστόσο, ο ίδιος είχε εξουσιοδοτήσει τις σκληρές τεχνικές ανάκρισης για κρατούμενους.
Ο Guardian υπενθυμίζει μια… ιστορική φράση του Ράμσφελντ: «Οπως γνωρίζουμε, υπάρχουν πράγματα που γνωρίζουμε ότι τα γνωρίζουμε [known knowns]. Επίσης πράγματα που γνωρίζουμε ότι δεν τα γνωρίζουμε [known unknowns] και επίσης αυτά που δεν γνωρίζουμε ότι δεν τα γνωρίζουμε [unknown unknowns]», είχε πει το 2002.
Με αυτήν την περίπλοκη εξήγηση, για την οποία λοιδωρήθηκε δεόντως, ο Ράμσφελντ είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει γιατί δεν βρίσκονται αυτές οι πολυσυζητημένες αποδείξεις για τα όπλα του Χουσέιν, αποδείξεις που δεν βρέθηκαν ποτέ…