Ενας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδοποιούς –και σίγουρα ο πιο πληθωρικός– των τελευταίων δεκαετιών, ο άνθρωπος που μάς χάρισε μεταξύ άλλων το «Διδυμότειχο μπλουζ», το «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» και το «Και τι ζητάω», δεν είναι πια εδώ. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή προσβολή.
Λίγο πριν από τις 9 π.μ. το πρωί της Δευτέρας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβεβαίωσε αυτό που αρχικά είχε μεταδώσει ως πληροφορία λίγο νωρίτερα το magnesianews.gr, σύμφωνα με το οποίο ο δημοφιλής τραγουδοποιός μεταφέρθηκε τα ξημερώματα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Βόλου, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στη διάρκεια της νύχτας.
Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, εν όψει της επίσημης ανακοίνωσης από το Νοσοκομείο Βόλου. Είναι γνωστό ωστόσο ότι ο Μαχαιρίτσας αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.
Λίγο μετά τις 11 π.μ. η οικογένειά του ανέφερε σε μήνυμα στα social media.
Ο Μαχαιρίτσας είχε δώσει συναυλία μαζί με τον φίλο του Νίκο Πορτοκάλογλου την περασμένη Παρασκευή στον Βόλο και διέμενε τις τελευταίες ημέρες στο σπίτι που διατηρούσε στον Πτελεό. Την Τρίτη επρόκειτο να δώσει συναυλία πάλι με τον Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο.
Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική –μια από τις πρώτες του δουλειές, συμπτωματικά ή όχι, ήταν ως μεταφορέας σε αποθήκη δισκογραφικής εταιρείας (αργότερα, το 1978, με αυτήν την εταιρεία θα κυκλοφορούσε το πρώτο του άλμπουμ με αγγλικό στίχο με τους «P.L.J. Band» με τίτλο «Gaspar»)
Ακολούθησαν πολλές άλλες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά».
Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον κολλητό του Αντώνη Μιτζέλο το συγκρότημα «P.L.J». Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει χιουμοριστικά στους Beatles (Σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε την προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής. Εκεί άλλαξαν όλα.
Με τον σύγχρονο ήχο του και τον σκληρό στίχο που υιοθετούσε, εισήγαγε ουσιαστικά ένα νέο είδος στο ελληνικό Πεντάγραμμο το οποίο ζούσε ούτως ή άλλως τη ρομαντική εξέγερση του «έντεχνου».
Το «big bang» ήταν αναμφίβολα το «Διδυμότειχο Blues» το 1991, το οποίο τραγούδησε με τον απόλυτο σταρ της εποχής Γιώργο Νταλάρα, στο στόμα του οποίου είχε καταφέρει να βάλει και μια βρισιά, σπάζοντας ταμπού.
Τα τραγούδια του δεν τα ερμήνευσε μονάχος. Ουσιαστικά έδωσε σχεδόν σε όλους τους σύγχρονους ερμηνευτές τη δυνατότητα να κάνουν επιτυχίες. Χαρακτηριστική η περίπτωση του «Και τι ζητάω» που τελικά ταυτίστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο, αλλά ήταν δικό του.
O Μαχαιρίτσας συνεργάστηκε με τους καλύτερους και τα τραγούδια του ερμήνευσαν οι καλύτεροι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, «Μagic De Spell», Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής.
Η κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα θα γίνει στο νεκροταφείο του Ζωγράφου την Τετάρτη (11 Σεπτ.) στις 3.30 μ.μ.
Η απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σκόρπισε θλίψη και στον πολιτικό κόσμο.
Χαρακτηριστικό το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα social media:
H σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη έστειλε το συλλυπητήριο μήνυμά της μέσω Twitter, αναπαράγοντας μάλιστα τη θλιβερή είδηση όπως τη μετέδωσε στα social media το Protagon:
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής Αλέξης Τσίπρας σημείωσε σε ανάρτησή του –επίσης στο Τwitter:
Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά: