Απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 76 ετών η «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν. Tις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω προχωρημένου καρκίνου στο πάγκρεας.
Σύμφωνα με τον ατζέντη της, η ερμηνεύτρια των χιλιοτραγουδισμένων «Think» και «Respect» (τραγούδι του Οτις Ρέντιγνκ που έγινε σήμα κατατεθέν της), άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ.
Η Αρίθα Φράνκλιν διεγνώσθη με καρκίνο το 2010. Τελευταία φορά τραγούδησε τον Νοέμβριο του 2017 στο πλαίσιο εκδήλωσης του ιδρύματος του Ελτον Τζον κατά του AIDS.
Η τελευταία συναυλία στην οποία εμφανίστηκε ήταν λίγους μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2017 στη Φιλαδέλφεια.
Ημερομηνίες-σταθμοί στη ζωή και στην καριέρα της
-25η Μαρτίου 1942: η Αρίθα Φράνκλιν γεννιέται στο Μέμφις του Τενεσί.
-1956: Κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ, “The Gospel Soul of Aretha Franklin”.
-1967: Βραβεύεται με το πρώτο της Γκράμι για το τραγούδι “Respect”.
-1968: Τραγουδάει το “Precious Lord, Take My Hand” στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
-1977: Ερμηνεύει το “God Bless America” στην τελετή ορκωμοσίας του Τζίμι Κάρτερ. Θα τραγουδήσει επίσης στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Μπιλ Κλίντον (1993) και Μπαράκ Ομπάμα (2009).
-1987: Γίνεται η πρώτη γυναίκα που εισέρχεται στο “Rock and Roll Hall of fame”, το πάνθεον της αμερικανικής ροκ.
-1991: Βραβεύεται με το Grammy Legend Award για την επιρροή της στην αμερικανική μουσική βιομηχανία.
-2005: Τιμάται με το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμητική διάκριση πολιτών στις ΗΠΑ.
-2017: Ανακοινώνει τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί μετά την ηχογράφηση του τελευταίου της δίσκου. Τον Νοέμβριο, θα τραγουδήσει στο γκαλά του ιδρύματος Έλτον Τζον για τη μάχη εναντίον του AIDS.
Καλλιτέχνες και πολιτικοί θρηνούν
Την απώλεια ενός «εθνικού θησαυρού» επισημαίνουν πολλοί καλλιτέχνες, πολιτικοί και απλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, αποτίνοντας φόρο τιμής στη θρυλική τραγουδίστρια.
«Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής μας, δεν βρίσκουμε τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσουμε τον πόνο μας. Χάσαμε τον βράχο της οικογένειάς μας. Η αγάπη της για τα παιδιά της, τα εγγόνια, τα ανίψια και τα ξαδέλφιά της δεν είχε όρια», γράφει η οικογένεια της «βασίλισσας της σόουλ» στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ατζέντης της, Γκουέντολιν Κουίν.
Μπιλ Κλίντον: Θα είναι για πάντα η Βασίλισσα της Σόουλ
Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον -στην ορκωμοσία του οποίου, το 1993, είχε τραγουδήσει η Φράνκλιν- είπε ότι «κλαίει για τον χαμό της φίλης του» την οποία χαρακτήρισε «έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς» της χώρας. «Άγγιξε τις ψυχές μας επί περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν κομψή, γενναιόδωρη και ασυμβίβαστη στο καλλιτεχνικό της έργο (…) Θα είναι για πάντα η Βασίλισσα της Σόουλ για όλους εκείνους που την γνώριζαν προσωπικά και μέσω της μουσικής της», τόνισε.
Τραμπ: Εξαιρετική γυναίκα, θα μας λείψει
«Η Βασίλισσα της Σόουλ, η Αρίθα Φράνκλιν, είναι νεκρή. Ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που ευλογήθηκε με ένα υπέροχο δώρο από τον Θεό, τη φωνή της. Θα μας λείψει» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα: Στη φωνή της ακούγαμε την Ιστορία μας
Η Φράνκλιν είχε τραγουδήσει και στην τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τίμησε τη «θεία» Αρίθα εκτιμώντας ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης Αμερικής.
«Στη φωνή της ακούγαμε την Ιστορία μας, στην ολότητά της και με όλες τις αποχρώσεις της: τη δύναμή μας και τους καημούς μας, τη σκοτεινή πλευρά μας και το φως μας, την αναζήτηση της λύτρωσης και τον σεβασμό που κερδίζεται δύσκολα. Μας βοηθούσε να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλο, να ελπίζουμε περισσότερο, να είμαστε πιο ανθρώπινοι. Και μερικές φορές μας βοηθούσε απλώς να τα ξεχνάμε όλα και να χορεύουμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρώην πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ.
Χίλαρι Κλίντον: Μας άνοιξε τα μάτια, τα αυτιά και τις καρδιές μας
«Δεν της αξίζει μονάχα ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ μας αλλά επίσης και η αιώνια αναγνώρισή μας επειδή μας άνοιξε τα μάτια, τα αυτιά και τις καρδιές μας. Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλη μου» είπε από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον.
Κύμα αντιδράσεων από καλλιτέχνες
Ο χαμός της Αρίθα Φράνκλιν προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεκάδες καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στην πολυετή καριέρα της, έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους. Αρχής γενομένης από έναν άλλο θρύλο, την Νταϊάνα Ρος, που έγραψε στο Twitter ότι «προσεύχεται για τη χρυσή ψυχή» της ερμηνεύτριας.
«Ας σταθούμε όλοι για μια στιγμή για να τιμήσουμε την ονειρεμένη ζωή της Αρίθα Φράνκλιν, της βασίλισσας της ψυχής μας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας επί τόσα χρόνια».
Aυτό ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο Πολ Μακάρτνεϊ.
Ο Έλτον Τζον έκανε λόγο για «πλήγμα για όλους εκείνους που αγαπούν την πραγματική μουσική» ενώ ο Μικ Τζάγκερ μίλησε για μια «συναρπαστική προσωπικότητα». Τα συλλυπητήριά τους έστειλαν επίσης ο Λίαμ Γκάλαχερ και ο Ρίνγκο Σταρ, ενώ ο Ρίκι Μάρτιν τόνισε ότι «θα θυμόμαστε και θα θαυμάζουμε για πάντα την πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame», το πάνθεον της αμερικανικής ροκ. Πρόσθεσε ότι η Φράνκλιν ήταν «πολύ σημαντική προσωπικότητα για τη μουσική, τον πολιτισμό και τα πολιτικά δικαιώματα», όπως είχε επισημάνει και ο πάστορας Τζέσε Τζάκσον, που υπήρξε στενός φίλος της. «Αγωνίστηκε μέχρι τέλους. Δεν σταμάτησε ποτέ να μας υπηρετεί, να προσέχει τους άλλους, να μοιράζεται πράγματα. Την ευχαριστούμε. Μας λείπει ήδη», τόνισε αποχωρώντας από το σπίτι της τραγουδίστριας στο Ντιτρόιτ, λίγο μετά τον θάνατό της.
«Η μεγαλύτερη φωνή της αμερικανικής λαϊκής μουσικής σιώπησε. Η αγαπημένη μας Αρίθα Φράνκλιν έφυγε. Γα μένα, ήταν ένας μουσικός φάρος, που με καθοδηγούσε και με ενέπνεε με κάθε νότα» έγραψε η Μπέτι Μίντλερ.
«Είναι δύσκολο να φανταστώ τον κόσμο χωρίς αυτήν. Δεν ήταν μονάχα μια λαμπρή τραγουδίστρια, αλλά η δέσμευσή της στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων είχε ανεξίτηλες επιπτώσεις στον κόσμο», σχολίασε η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ αναρτώντας και μια φωτογραφία της με την Αρίθα.
«Σ’ ευχαριστώ για τη μουσική, θα σε ακούμε για πάντα» έγραψε ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα, ο δημιουργός του βραβευμένου μιούζικαλ “Χάμιλτον”.