Η Eβα Μόζες Κορ, επιζήσασα του Άουσβιτς, πέθανε στην Πολωνία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο προσωπικό της κολαστήριο.
Η Kορ, που αφιέρωσε τη ζωή της στο να κάνει γνωστή την ιστορία των θυμάτων του Ολοκαυτώματος αλλά και να προάγει την «συγχώρεση ακόμη και στον χειρότερο εχθρό σας», έφυγε από τη ζωή Πέμπτη στην Κρακοβία, κατά τη διάρκεια του ετήσιου ταξιδιού της στο Άουσβιτς.
«Συγχωρήστε τους χειρότερους εχθρούς σας», είχε δηλώσει η Kορ σε ένα βίντεο κατά την τελευταία επίσκεψή της στο Μουσείο του Άουσβιτς.
«Την στιγμή που συγχώρησα τους Ναζί, ένιωσα απαλλαγμένη από το Άουσβιτς και από όλη την τραγωδία που μου είχε συμβεί», πρόσθεσε.
Η Κορ υποστήριζε ότι η καταπολέμηση της φυλετικής προκατάληψης που μπορεί να οδηγήσει σε γενοκτονία είναι απλή και πως αρκεί να αντιμετωπίζουμε ο ένας με τον άλλο με σεβασμό και δικαιοσύνη.
«Αυτό δεν απαιτεί νόμους και καμία από απόφαση από κάποια κυβέρνηση» εξηγούσε.
Η Kορ κατέθεσε το 2015 στη δίκη κατά του πρώην αξιωματικού των Ες -Ες Οσκαρ Γκρένινγκ, του λεγόμενου «Λογιστή του Άουσβιτς», όπου και περιέγραψε τις εμπειρίες της ίδιας και της δίδυμης αδελφής της Μίριαμ στα χέρια του Γιόζεφ Μένγκελε.
Ο Μένγκελε, γνωστός και ως «Άγγελος του Θανάτου», διεξήγαγε πειράματα σε δίδυμα με σκοπό να ανακαλύψει πώς να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων μιας Άριας υπερ-φυλής.
Στο Άουσβιτς έκανε κυρίως πειράματα με διδύμους και μικρόσωμους, οι οποίοι αποτελούσαν για αυτόν την υποδειγματική έκφραση της ανωμαλίας.
Η 10χρονη τότε Eβα, χρησιμοποιήθηκε σε δυο τύπους πειραμάτων.
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή την τοποθετούσαν γυμνή σε ένα δωμάτιο μαζί με τη δίδυμη αδερφή της και άλλα δίδυμα έως και 8 ώρες την ημέρα. Μετρούσαν κάθε τμήμα του σώματός τους και στη συνέχεια τα σύγκριναν.
Τις υπόλοιπες μέρες, ήτοι Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, τις πήγαιναν σε ένα αιματολογικό εργαστήριο, τους έδεναν και τα δυο χέρια ώστε να περιορίζουν τη ροή του αίματος, λάμβαναν αρκετό αίμα από το αριστερό τους χέρι και τους έκαναν πέντε ενέσεις στο δεξί.
Το τι περιείχαν αυτές οι ενέσεις δεν το έμαθαν ποτέ.
Μετά από μια ένεση η Eβα αρρώστησε με υψηλό πυρετό, πρησμένα άκρα, ρίγη κι εξανθήματα που κάλυπταν όλο της το σώμα. Τότε ήταν που τη μετέφεραν άμεσα στο νοσοκομείο του στρατοπέδου.
«Το επόμενο πρωί ο Mένγκελε με επισκέφθηκε μαζί με άλλους τέσσερις γιατρούς. Δεν με εξέτασε ποτέ, κοίταξε απλώς το φάκελό μου και μετά δήλωσε: “Κρίμα, είναι τόσο νέα. Έχει μόνο δυο βδομάδες ζωής.” Το μόνο που θυμάμαι από τις επόμενες δυο βδομάδες που ακολούθησαν ήταν ότι σερνόμουν στο πάτωμα του νοσοκομείου γιατί δεν ήμουν σε θέση να περπατήσω. Σερνόμουν για να φτάσω μια βρύση να πιω λίγο νερό, οι αισθήσεις μου έσβηναν και το μόνο που επαναλάμβανα στον εαυτό μου είναι πως πρέπει να επιβιώσω», θυμόταν πρόσφατα.
Τελικά, η Eβα δεν πέθανε. Ο πυρετός της άρχισε να πέφτει και ανέκτησε σταδιακά τις δυνάμεις της.
Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 ήρθε η λύτρωση καθώς οι δύο αδελφές παρακολούθησαν του σοβιετικούς στρατιώτες να απελευθερώνουν το Άουσβιτς και μάλιστα απαθανατίστηκαν από έναν φωτογράφο -μια φωτογραφία που έκτοτε έμεινε θρυλική.
«Μας έδωσαν σοκολάτα, μπισκότα και μας αγκάλιασαν. Αυτή ήταν η πρώτη γεύση της ελευθερίας», είπε η Kορ.