Παρουσιαστικό μη υποσχόμενο, αποτελεσματικότητα αποδεδειγμένη. Πέτερ Αλτμάιερ ο «Ανθρωπος για όλες τις δουλειές» της Μέρκελ. | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo
Επικαιρότητα

Πέτερ Αλτμάιερ: Το «πολυεργαλείο» της Μέρκελ θα «φτιάξει» την Ευρώπη

Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές της καγκελαρίου –ο ευρωπαϊστής που κατατρόπωσε τους γερμανούς σκεπτικιστές για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας– μπορεί τώρα να αναλάβει να συνεχίσει και να επαναδιατυπώσει το έργο του Σόιμπλε, κρατώντας την καρέκλα του περισσότερο απ' όσο υπολογίζαμε
Protagon Team

Ο Πέτερ Αλτμάιερ είναι μια γαργαντουική φιγούρα. Είχε κάποτε πει ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αναρριχηθεί στην κορυφή της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ακριβώς λόγω της εμφάνισής του: ένα ογκώδες παρουσιαστικό που συνοδεύεται με μια ατημέλητη εικόνα, με το πουκάμισο να ασφυκτιά και να εξέχει συχνά από τη ζώνη του παντελονιού του και τη γραβάτα του -σχεδόν πάντα- χαλαρωμένη, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νόα Μπάρκιν του Reuters.

Αλτμάιερ, το «δεξί χέρι» της Μέρκελ. Θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών (Reuters)

Ο επιτελάρχης όμως της καγκελαρίου Μέρκελ και προσωρινός υπουργός Οικονομικών, μετά τη μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ, μπορεί να εξελιχθεί τελικά ως ο υπουργός με τη μεγαλύτερη επιρροή στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας.

Τα τελευταία χρόνια η Μέρκελ έχει στραφεί σταθερά στον Αλτμάιερ –γνωστό και ως «Allzweckwaffe» (σε ελεύθερη απόδοση «Πολυεργαλείο»)– για ευαίσθητες και πολυσύνθετες αποστολές: από την εξασφάλιση των απαιτούμενων πλειοψηφιών για τα αντιδημοφιλή, στις τάξεις των γερμανών βουλευτών, προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, μέχρι τον συντονισμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης το 2015.

Από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου μάλιστα, αναδεικνύεται ως «γεφυροποιός» μεταξύ των κομμάτων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Αλτμάιερ χαιρετά τους δημοσιογράφους ικανοποιημένος από την πρόοδο των συνομιλιών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό την Μέρκελ (Reuters)

Αν τελικά οι συνομιλίες αποδώσουν καρπούς και οδηγήσουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπό την Μέρκελ, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η καγκελάριος θα τον διατηρήσει στη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, προκλήσεις της τέταρτης θητείας της: τη συμφωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση-αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αν η Μέρκελ τον έκανε υπουργό Οικονομικών για τη μεταβατική περίοδο (από την αποχώρηση Σόιμπλε μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης), αυτό ίσως να αποτελεί ένδειξη ότι τον εμπιστεύεται για να κάνει και στο μέλλον τη δουλειά», εκτίμησε πηγή κοντά στην καγκελάριο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αναμένεται να έχουν τον πρώτο λόγο στην επιλογή του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, αλλά αν ο αρχηγός τους, Κρίστιαν Λίντνερ δεν διεκδικήσει τελικά το αξίωμα για τον εαυτό του, ο Αλτμάιερ μπορεί να προβάλει ως το φαβορί για τη θέση του Σόιμπλε. Θα είναι μια λύση-παράκαμψη στον Γόρδιο Δεσμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ CDU/CSU και FDP: αφού ο ευτραφής άνθρωπος για όλες τις δουλειές της Μέρκελ είναι ήδη (ο υπηρεσιακός) υπουργός Οικονομικών και τα πηγαίνει καλά γιατί να μην παραμείνει στη θέση του;

Αν και ο ίδιος ο Αλτμάιερ έχει παραδεχθεί ότι είναι υπέρμαχος της γαλλογερμανικής συνεργασίας, έχει επίσης διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις Μακρόν με άκρατο ενθουσιασμό.  Παρ’ όλα αυτά, διάχυτη παραμένει η προσδοκία ότι ενδεχόμενη παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών θα δώσει νέο μομέντουμ στις σχέσεις Βερολίνου – Παρισιού.

«Τα λουκούλλεια δείπνα στο δυτικό Βερολίνο»

Ο 59χρονος πολιτικός από το κρατίδιο του Σάαρλαντ (με πρωτεύουσα το Σααρμπρύκεν) κοντά στα γαλλικά σύνορα, ανήκει στον στενό κύκλο της Μέρκελ που κυριαρχείται από τεχνοκράτες.

Γιος ανθρακωρύχου και νοσοκόμας, ο Αλτμάιερ ήταν ο πρώτος εξέχων γερμανός πολιτικός που υιοθέτησε με ιδιαίτερη θέρμη τη χρήση του Twitter.

Γνωστός για τα πλουσιοπάροχα -συχνά στα όρια του εκκεντρικού- δείπνα που διοργανώνει στο τεράστιο διαμέρισμά του στο δυτικό Βερολίνο, με τη σπεσιαλιτέ της γενέτειράς του, «Gefilde» (γεμιστοί πατατοκεφτέδες), στην πρώτη θέση του μενού, ο ευτραφής Αλτμάιερ έχει φιλοξενήσει εκπροσώπους από όλα τα πολιτικά ρεύματα της Γερμανίας.

Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ολλανδικά και σε αντίθεση με την προϊσταμένη του, είναι αδιαμφισβήτητος μετρ της επικοινωνίας.

Όπως οι περισσότεροι υπέρβαροι, δεν διστάζει να κάνει αστεία σχετικά με το βάρος του, το οποίο υπολόγιζε μέχρι πριν από λίγα χρόνια περίπου στα 140 κιλά, αλλά τώρα το χαρακτηρίζει πλέον ως «κρατικό μυστικό».

«Ίσως να μην είμαι ο πιο σημαντικός υπουργός (wichtigste), αλλά σίγουρα είμαι ο πιο βαρύς (gewichtigste)», λέει αστειευόμενος για τα πάχη του.

Μετά από χρόνια, ωστόσο, ως ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές της Ανγκελα Μέρκελ, αξιωματούχοι του κόμματός της (CDU) τον θεωρούν ως κρυφό φαβορί για να τη διαδεχθεί μία μέρα.

Ως κοινοβουλευτικός «μαστιγοφόρος» του CDU κατάφερε να επικρατήσει των σκεπτικιστών στο δύσκολο ζήτημα της έγκρισης των προγραμμάτων διάσωσης για την Ελλάδα, με όπλο το καλό σπιτικό φαγητό και άφθονο κόκκινο κρασί. «Όσο μικρότερη είναι η πλειοψηφία, τόσο πιο πολύ παχαίνει ο Αλτμάιερ», έλεγαν χαρακτηριστικά κάποια μέλη της Μπούντεσταγκ.

Στο πλευρό της Μέρκελ και στην Μπούντεσταγκ / Reuters

Σημερα, στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των Συντηρητικών της Μέρκελ, των Φιλελευθέρων του FDP και των Πρασίνων, ο Αλτμάιερ λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, φέρνοντας προσεκτικά όλο και πιο κοντά τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Όλα ΟΚ» φέρεται να λέει ο μεσολαβητής – problem solver της Μέρκελ/ Reuters

Στο παρελθόν είχε διατελέσει μέλος της λεγόμενης «Pizza Connection», μιας ομάδας νέων βουλευτών από το CDU και τους Πράσινους, οι οποίοι είχαν τακτικές συναντήσεις σε ιταλικό εστιατόριο της Βόννης, την περίοδο που οι γερμανοί οικολόγοι αντιμετωπίζονταν ως «επικίνδυνοι ριζοσπάστες» και περιθωριακό κόμμα από τους συντηρητικούς.

Πριν εισέλθει στη γερμανική πολιτική σκηνή, ο Αλτμάιερ σπούδασε Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ συμμετείχε και στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που οδήγησε στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Είναι ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος και θα αποτελούσε μία από τις πιο ισχυρές φιλοευρωπαϊκές φωνές σε οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση», τονίζει συνεργάτης του σημερινού προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είχε δουλέψει μαζί με τον Αλτμάιερ το 2002 στην Επιτροπή.