Eίναι μερικές εβδομάδες τώρα που η κρατική τηλεόραση προβάλλει ξανά το περίφημο σίριαλ «Μαντάμ Σουσού» που στηρίχθηκε στο κείμενο του Δημήτρη Ψαθά και απογειώθηκε χάρη στην ερμηνεία της Αννας Παναγιωτοπούλου κυρίως. Η Μαντάμ Σουσού επιστρέφει αυτές τις ημέρες μέσα από τις δράσεις που οργανώνει το Public στο Σύνταγμα: παρουσίαση του βιβλίου, συζήτηση για την ηρωίδα και περίπατος στα βήματα της στο Κολωνάκι!
Εχει πει για την μοναδική αυτή Αθηναία στον Ψαθά ο Αιμίλιος Βεάκης: «Αυτή η τραγική ύπαρξη, η Σουσού σου, αυτός ο θηλυκός Δον Κιχώτης, είναι ένα τεράστιο κωμικοτραγικό σύμβολο της μικροαστικής μεγαλομανίας του λαού μας, μεγαλομανίας που περικλείνει όλες τις αιτίες της τραγικής του μοίρας. Και ακόμα το μπάσιμο της Σουσούς μέσα στην λεγόμενη αριστοκρατία μας, που κατά το πλείστο, από Σουσούδες αρσενικές ή θηλυκές αποτελείται, μα με ψυχή πολύ κατώτερη απ’ τη δική της είναι μέσα στο υπέροχο βιβλίο σου, η κλασικότερη σάτιρα, που θα μπορούσε να γραφτεί για τη γελοία και δυστυχισμένη αυτή τάξη…».
Τι περιλαμβάνει λοιπόν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου που είναι αφιερωμένο στην Μαντάμ Σουσού; Καταρχάς τον λογοτεχνικό περίπατο «Στα χνάρια της Μαντάμ Σουσούς» στις 10.30 με 11.30 πμ για τους φανατικούς περιπατητές που θα δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή στην φόρμα συμμετοχής του Public blog. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από το Κολωνάκι, στη γωνία Λουκιανού και Πατριάρχου Ιωακείμ. Εκεί δηλαδή όπου εγκαταστάθηκε η Μαντάμ Σουσού αφού κέρδισε μία κληρονομιά και εγκατέλειψε τον Μπύθουλα και τον αφοσιωμένο σύζυγό της Παναγιωτάκη.
Η δεύτερη στάση θα γίνει στο ιστορικό ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η ηρωίδα είχε καταλύσει, αναμένοντας να περατωθούν οι εργασίες στα «ιδιόκτητα μέγαρά της» στο Κολωνάκι. Η τρίτη στάση θα γίνει στο επίσης, ιστορικό καφεστιατόριο Zonars, στην οδό Πανεπιστημίου, όπου διαδραματίζεται μια από τις πιο σπαρταριστές σκηνές του έργου, με πρωταγωνίστρια την ίδια την Μαντάμ Σουσού και τον σκύλο της, τον Καραβάν.
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος αφορά στην παρουσίαση έκδοσης για τη Μαντάμ Σουσού και συζήτηση για τον χαρακτήρα, την ιστορία της, τον τρόπο που επηρέασε ακόμα και την κουλτούρα της τηλεόρασης κάποια εποχή, με τη συμμετοχή της Αννας Παναγιωτοπούλου που ερμήνευε τον επώνυμο ρόλο και του Θανάση Παπαγεωργίου που ερμήνευε τον Παναγιωτάκη. Η εκδήλωση αρχίζει στις 11.30 ενώ θα παρουσιαστεί και έκθεση σχετικών φωτογραφιών.
Στην εκδήλωση παρούσες θα είναι επίσης, η κόρη του συγγραφέα Μαρία Ψαθά, εκδότρια των Απάντων του, που θα εξηγήσει το πώς εμπνεύστηκε ο πατέρας της την ηρωίδα του και το αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο η Σουσού καθώς και η εγγονή του συγγραφέα Λένα Νίτσου που θα παρουσιάσει την έκθεση φωτογραφίας «Η Μαντάμ Σουσού και οι πρωταγωνιστές των έργων του Δημήτρη Ψαθά» σε σπάνιες φωτογραφίες εποχής από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας . Παρόντες θα είναι επίσης οι πρωταγωνιστές που έλαβαν μέρος τόσο στην τηλεοπτική όσο και στην θεατρική «Μαντάμ Σουσού» αλλά και σε άλλες κωμωδίες του τιμώμενου συγγραφέα.
Ο Δημήτρης Ψαθάς εμπνεύστηκε την ηρωίδα του λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1939 και της έδωσε το συγκεκριμένο όνομα προκειμένου να παραπέμπει στο σουσουδίζω… Ξεκίνησε ως ευθυμογράφημα στο περιοδικό «Θησαυρός» (1939) έγινε βιβλίο (1940), τραγούδι (το 1940 σε μουσική Λεό Ραπίτη και το 1986 σε μουσική Διονύση Τσακνή), νούμερο κατοχικών επιθεωρήσεων (με την Μαρίκα Νέζερ 1940), πολεμική καρτ ποστάλ με την Σουσού και τον Μουσολίνι (από τον κορυφαίο γελοιογράφο Φωκίωνα Δημητριάδη 1940), θεατρικό έργο (με τους Αιμίλιο Βεάκη και και Κατερίνα το 1942, με την Μαίρη Αρώνη το 1946, με την Aννα Παναγιωτοπούλου το 1998 και στο ΚΘΒΕ με την Φωτεινή Μπαξεβάνη το 2012), κινηματογραφική ταινία (με την Μαρίκα Νέζερ το 1948), ραδιοφωνική εκπομπή (με την Γεωργία Βασιλειάδου το 1950) και τηλεοπτικό σήριαλ (με την Άννα Παϊτατζή και τον Δημήτρη Καλλιβωκά το 1972 και τέλος με την Αννα Παναγιωτοπούλου και τον Θανάση Παπαγεωργίου το 1986).
Μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, ρουμανικά, τουρκικά. Παίχτηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού με μεγάλη πάντα επιτυχία.