Ο κάθε λαός έχει τα δικά του έθιμα. Και όλα απαιτούν έξοδα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κάθε νοικοκυριό ξοδεύει κατά μέσο όρο 450 ευρώ, στη Βρετανία 749 ευρώ και στην Ολλανδία 400 ευρώ. Το θέμα είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι μία μαζική επένδυση στην καταστροφή του πλανήτη. Ρεπορτάζ του Politico επισημαίνει τα πέντε πιο «ρυπογόνα» έθιμα, όχι όμως το ρεύμα που καταναλώνουν τα φώτα των εορτών.
Βουνά σκουπιδιών
Τις ημέρες των γιορτών ο όγκος των απορριμμάτων στη Βρετανία αυξάνεται 30%. Σε αυτά περιλαμβάνονται 365.000 χιλιόμετρα μη ανακυκλώσιμου χαρτιού περιτυλίγματος για τα δώρα, αρκετά για να τυλίξουν εννέα φορές τον Ισημερινό, και ένα δισεκατομμύριο κάρτες που καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων.
Αμφιλεγόμενα χριστουγεννιάτικα δέντρα
Σύμφωνα με την Carbon Trust, μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη Βιωσιμότητα και τη Μείωση του Ανθρακα στις Επιχειρήσεις, ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από ένα πλαστικό. Η οργάνωση υπολογίζει ότι ένα φυσικό δέντρο ύψους δύο μέτρων που απορρίπτεται σε χώρο υγειονομικής ταφής έχει αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα περίπου 16 κιλών, ενώ όταν απορρίπτεται με καύση το αποτύπωμά του μειώνεται στα 3,5 κιλά.
Ενα πλαστικό δέντρο δύο μέτρων έχει αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα 40 κιλών, λόγω των ενεργειακά απαιτητικών διαδικασιών παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι για να έχει το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με ένα φυσικό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον για δέκα χρόνια.
Επικίνδυνα δώρα
Τα περισσότερα δώρα που φέρνει ο Αϊ-Βασίλης είναι από την Κίνα. Το 2017 η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε εισαγωγή παιχνιδιών αξίας 7,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ήταν μόλις 1,4 δισ. ευρώ. Το 86% από αυτά κατασκευάστηκαν στην Κίνα και όπως γράφει το Politico κάποια από αυτά μπορεί να περιέχουν μη ασφαλή επίπεδα απαγορευμένων στην ΕΕ χημικών ουσιών. Εφέτος, οι αρμόδιες αρχές μπλόκαραν 248 είδη εισαγόμενων παιχνιδιών, κάτι που μεταφράζεται σε εκατομμύρια παιχνίδια με παράνομα επίπεδα τοξικών χημικών. Και το 88% από αυτά είχε εισαχθεί από την Κίνα. Από αυτά, το 55% περιείχαν φθαλικές ενώσεις, έναν τύπο πλαστικού που προκαλεί ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Ρεβεγιόν με γαλοπούλα
Το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, τον έχει το κρέας, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Ρέινολντς, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.
Μάλιστα, είναι εξαιρετικά σημαντική για το περιβάλλον η επιλογή του είδους κρέατος. Για παράδειγμα, ένα κιλό βοδινού ή αρνιού μπορεί να παράγει από 643 μέχρι 749 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνει περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ό,τι ένας επιβάτης που πετάει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έδειξε ότι ένα μέσο χριστουγεννιάτικο γεύμα γαλοπούλας έχει αποτύπωμα μόλις 20 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.
Και αν θέλουμε να έχουμε τα πιο οικολογικά Χριστούγεννα, μπορούμε να ακολουθήσουμε το πολωνικό έθιμο και να τρώμε στο ρεβεγιόν μας γριβάδια, των οποίων το αποτύπωμα άνθρακα είναι μόλις 2 κιλά ανά κιλό και μάλιστα φλιταρισμένο.
Διακοπές με αεροπλάνο
Είτε για επίσκεψη στα πάτρια εδάφη είτε για διακοπές σε μέρη εξωτικά, περισσότεροι από 250 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μπαίνουν αυτές τις ημέρες σε αεροπλάνο. Κατά μέσο όρο, ο Ευρωπαίος θα ταξιδέψει 516 χιλιόμετρα. Αυτά τα χιλιόμετρα θα αθροιστούν στις εκπομπές αερίου της Ευρώπης.
Το αποτύπωμα άνθρακα έχει αυξηθεί 20% από το 2005 και συνεχίζει να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 4%.