Με 161 ψήφους υπέρ, έναντι 103 κατά, υπερψηφίστηκε το άρθρο 8 για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και την αναδοχή.
Η επίμαχη διάταξη αφορά το δικαίωμα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Όσον αφορά τις διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία, στον ΣΥΡΙΖΑ -παρά το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα νωρίτερα- το άρθρο 8 καταψήφισαν οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενώ οι Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Καραγιάννης εξέφρασαν τη διαφωνία τους δια της αποχής.
Απών ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όχι λόγω διαφωνίας αλλά εξαιτίας καθυστερημένης άφιξής του στην Ολομέλεια, όπως και οι Αννα Βαγενά, Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Κατρούγκαλος.
Από τους πολιτικούς αρχηγούς: υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης. Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στη Νέα Δημοκρατία (η γραμμή που είχε δοθεί ήταν αυτή της ψήφου κατά συνείδηση) «ναι» είπε -όπως είχε προαναγγείλει- η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς επίσης η Ολγα Κεφαλογιάννη και η Νίκη Κεραμέως. Στις εκπλήξεις, η υπερψήφιση του άρθρου 8 από την Κατερίνα Μάρκου, εισηγήτρια της ΝΔ στη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ απουσίαζαν κατά τη συζήτηση συνολικά 8 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Aπόντες επίσης ήταν οι: Νίκος Δένδιας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης.
Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.
Οσο για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μέσα σε λίγες ημέρες πήγε από το «όχι» στο «ναι», όσοι επέμειναν τελικά στο «όχι» επέλεξαν την αποχή. Συγκεκριμένα απόντες ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος (που είχε δηλώσει ότι θα καταψήφιζε τη διάταση παρότι συμφωνεί με το περιεχόμενό της), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Μιχάλης Τζελέπης, ο Γιώργος Αρβανιτίδης και ο Γιώργος Καρράς, καθώς επίσης ο Δημήτρης Κρεμαστινός.
Από το ΚΚΕ απουσίαζαν 8 βουλευτές, μεταξύ αυτών (όπως προαναφέρθηκε) ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη.
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες τέλος, υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις, με τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι να υπερψηφίζουν την επίμαχη διάταξη. Αισθητή εξάλλου ήταν η απουσία του Πάνου Καμμένου που επέλεξε την αποχή. Ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, τέλος, απουσίαζε ο Χάρης Θεοχάρης.
Προηγουμένως το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί και επί της αρχής (επίσης με μεγάλη πλειοψηφία).
Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων το καταψήφισαν.
Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια είχε υποβληθεί από τη Χρυσή Αυγή.
«Παλέψαμε, αλλάξαμε τη ρύθμιση, προστατεύουμε το παιδί. Τώρα είναι πραγματικά προοδευτικό», τόνισε σε ανάρτησή της στο Twitter η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματα, στην πρώτη αντίδραση αρχηγού κόμματος μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.