Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος | Wikipedia
Επικαιρότητα

Πεκίνο: Ο παγκολίνος ίσως να είναι ο ξενιστής του κορονοϊού

Η γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του ιού που εντοπίσθηκε κατά την έρευνα στους παγκολίνους είναι κατά 99% πανομοιότυπη με την αντίστοιχη του στελέχους που έχει μολύνει τους ανθρώπους
Protagon Team

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 600 ανθρώπων στην Κίνα.

«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.

Η γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του 2019-nCoV που εντοπίσθηκε κατά την έρευνα στους παγκολίνους είναι κατά 99% πανομοιότυπη με την γονιδιακή ακολουθία του στελέχους που έχει μολύνει τους ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua αναφέροντας ότι ο παγκολίνος είναι «ο πιθανότερος ξενιστής».

Ωστόσο, ο Ντιρκ Πφάιφερ, καθηγητής Κτηνιατρικής στο Hong Kong’s City University προειδοποιεί ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι οι παγκολίνοι έχουν μεταφέρει τον ιό.

«Οριστικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν εάν γίνει σύγκριση του επιπολασμού (του ιού) μεταξύ διαφορετικών ειδών με βάση αντιπροσωπευτικά δείγματα, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό δεν έχει γίνει», εξηγεί ο επιστήμονας.

Επιστήμονες υγείας θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από τις νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω άλλων ειδών (ξενιστών).

Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο σύνδεσμος με τους ανθρώπους μέσω μίας αγοράς τροφίμων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, προσθέτει ο Πφάιφερ.

Οι φολιδωτοί μυρμηγκοφάγοι – το μοναδικό θηλαστικό με φολίδες στον πλανήτη – θηρεύονται λόγω της τεράστιας ζήτησης για το κρέας, αλλά και για τις φολίδες τους.

Οι φολίδες λειτουργούν ως ασπίδα και η κολλώδης, μακρυά γλώσσα του ως όπλο για να συλλαμβάνει την τροφή του που αποτελείται από έντομα.

Το σπάνιο χαρακτηριστικό του συντελεί στη λήψη περισσότερων μέτρων για την προστασία του, αλλά το βάζει και στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών, αφού οι φολίδες χρησιμοποιούνται ως συστατικό στην κινέζικη ιατρική.

Μάλιστα η ζήτηση είναι τέτοια που το εμπόριο λαθραίων θηραμάτων ανάμεσα στην Αφρική και την Ασία έχει εκτοξευτεί και την τελευταία δεκαετία έχουν εξολοθρευτεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φολιδωτοί μυρμηγκοφάγοι με αποτέλεσμα το θαυμαστό ζώο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη θλιβερή λίστα των ειδών που γίνονται αντικείμενο παράνομου εμπορίου.