Επικαιρότητα

ΠΑΣΟΚ revival ή άλμα στο μέλλον; Το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ σε επτά σημεία

Χρειάζεται η βάσανος ενός συνεδρίου τώρα που ο χώρος βρήκε τον βηματισμό του; Η απάντηση θα δοθεί στο ΣΕΦ: oι συμβολισμοί, τα μηνύματα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τα πρόσωπα, οι ισορροπίες, ο Ανδρέας, το «καλημέρα Ηλιε» του Λοΐζου και ένας ξεχωριστός καλεσμένος
Protagon Team

Ολα έγιναν γρήγορα. Το έκτακτο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ ανακοινώθηκε τέλη Ιανουαρίου και ξεκινά τέλη Μαρτίου, αλλά στο μεσοδιάστημα, το Κίνημα Αλλαγής άντεξε στις ανοίκειες επιθέσεις φιλίας του μηχανισμού του Μαξίμου, ανέκαμψε δημοσκοπικά έχοντας βρει τον χρήσιμο εχθρό και έχτισε ένα αξιοπρόσεκτο momentum εν όψει (ευρω)εκλογών. Τι χρειάζεται λοιπόν το συνέδριο που ξεκινά στο ΣΕΦ;

Είναι άραγε το απαραίτητο επόμενο οργανωτικό βήμα, με την υποστολή των σημαιών όσων συμμετέχουν —και του ΠΑΣΟΚ;—και την εκλογή μιας Κεντρικής Επιτροπής «μάχης» ή είναι κάτι παραπάνω;

Σίγουρα το συνέδριο θα αποτελέσει έναν ιδανικό τρόπο να τονιστεί ότι ο χώρος βρήκε τη χαμένη του ιδεολογική πυξίδα –το κείμενο προγραμματικών θέσεων που συντάχθηκε από όλες τις «συνιστώσες» περιγράφει εύστοχα έναν διμέτωπο αγώνα τόσο κατά της ΝΔ όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα οι συμβολισμοί είναι απαραίτητοι. Ολα μετράνε. Το σήμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τα πρόσωπα, οι χειραψίες ακόμα και τα τραγούδια –το ρεπορτάζ θέλει το «Καλημέρα Ηλιε» του Μάνου Λοΐζου να παίζει στα μεγάφωνα του ΣΕΦ σε μια διπλή αναφορά τόσο στις ρίζες όσο και στην περιβόητη πια Μυρσίνη Λοΐζου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η (προ)ιστορία. Το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το συγκάλεσε η Φώφη Γεννηματά τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ελήφθη η απόφαση για διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, προέδρου της ΔΗΜΑΡ, επειδή αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (εδώ). Ηταν μια φυγή προς τα εμπρός για την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής η οποία έβλεπε το εγχείρημα που η ίδια ξεκίνησε το 2017 να κλονίζεται από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί λόγω της συμφωνίας. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη (που ήταν υποψήφιος αρχηγός) και του Ποταμιού το καλοκαίρι (εδώ). Σε αντίθεση με το ιδρυτικό συνέδριο όπου η κυρία Γεννηματά είχε υποκύψει στα αιτήματα των άλλων εταίρων αποδεχόμενη να οριστούν με ποσοστώσεις οι σύνεδροι, αυτή τη φορά οι 4.000 σύνεδροι εξελέγησαν από τη βάση (εδώ τα ονόματα). Και έτσι ο χώρος ομογενοποιείται.

Το μήνυμα. Το προγραμματικό κείμενο του συνεδρίου το έδωσε στη δημοσιότητα η Χαριλάου Τρικούπη την Πέμπτη. Κεντρικό σύνθημα είναι: «Ξανά μπροστά ή νέες περιπέτειες». Και όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης αποτυπώνει το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών: Αν το ΚΙΝΑΛ δεν βγει ενισχυμένο από τις κάλπες η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες.

Είναι ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, το κείμενο επεξεργάστηκε ομάδα στελεχών που εκπροσωπούσαν όλες τις τάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν οι: Χρήστος Πρωτόπαππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Σιακαντάρης, Οδυσσέας Κορακίδης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης και Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Στο κείμενο εξειδικεύονται οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και καταγράφονται οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα.

Πρόκειται για ένα κείμενο θέσεων το οποίο όπως λέγεται αποτελεί τη βάση της συζήτησης για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα αποτυπώνει το ύφος της αυτόνομης ύπαρξης του Κινήματος Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται «ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος» της παράταξης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, «βαρίδι της Αριστεράς» και «δημιουργός της “Nέας Δεξιάς”».

Ο πρόεδρος. Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε ο πρόεδρος του συνεδρίου να είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο συμβολισμός προφανής: ο κ. Σκανδαλίδης, επί χρόνια γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται ένας από τους λίγους που συνομιλούν με το λεγόμενο «όλον ΠΑΣΟΚ» και είναι μια προσωπικότητα του χώρου που μπορεί να εικονογραφήσει τη συνέχεια.

Ο καλεσμένος. O Φρανς Τίμερμανς (φωτογραφία κάτω), υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δώσει το παρών στο συνέδριο. Η παρουσία του ολλανδού πολιτικού –ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή το μεσημέρι για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου– θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από τους ανθρώπους του ΚΙΝΑΛ. Τούτο διότι ο 57χρονος σοσιαλιστής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι από αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν στα πρόσφατα καλέσματα του Αλέξη Τσίπρα για δήθεν συμπόρευση Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας (εδώ), απέφυγε να παραστεί στην πολυσυζητημένη εκδήλωση της Λούκας Κατσέλη στις αρχές Μαρτίου και, γενικά, με τη στάση του δεν ενθαρρύνει τις πάσης φύσεως «γέφυρες».

Το έμβλημα και το όνομα. Υπάρχουν στελέχη που έχουν ζητήσει την επιστροφή στις ρίζες, δηλαδή στον πράσινο ήλιο και στο ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι μάλιστα, όπως ο Νίκος Παπανδρέου, υποψήφιος ευρωβουλευτής και γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, το έχει ζητήσει δημοσίως (εδώ), προβλέποντας ότι το θέμα θα τεθεί στο συνέδριο από πολλούς. Ομως η Φώφη Γεννηματά εκλαμβάνει κάτι τέτοιο ως υποχώρηση και ακύρωση της προσπάθειας του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θεωρεί –μαζί με την εκλογική ανάταξη της παράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015 (6,28% από 4,68% τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς)– magnum opus της προεδρίας της. Ετσι η λύση που προκρίνεται είναι το έμβλημα και το όνομα του ΚΙΝΑΛ να είναι «ομπρέλα» στα πρότυπα της Ελιάς (ευρωεκλογές 2014) και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Σεπτέμβριος 2015) και το όνομα και το σήμα του ΠΑΣΟΚ να υπάρχει πρώτο από κάτω και δίπλα του αυτά του ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ κλπ. Μάλιστα, στελέχη με πείρα στα της Χαριλάου Τρικούπη έχουν ήδη τυπώσει προεκλογικές business cards έτσι.

Οι διαδικασίες. Στο συνέδριο θα μιλήσουν όλα τα κορυφαία ονόματα της παράταξης ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των τριών πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Στο συνέδριο θα εκλεγούν 251 μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές. Στη συνέχεια, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα εκλέξουν την Εκτελεστική Γραμματεία που θα αριθμεί, εκτός από την πρόεδρο και τον γραμματέα, 21 στελέχη.

Στην περίπτωση του γραμματέα, η κυρία Γεννηματά πρόκειται να προτείνει εκ νέου για τη θέση αυτή το νυν γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Ενας αστερίσκος είναι το αν ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος για την ΚΠΕ και θα τεθεί στη βάσανο του σταυρού, όπως οι υπόλοιποι. Τούτο διότι υπήρξαν σκέψεις να εξαιρεθεί επειδή είχε διατελέσει Πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα. Το Συνέδριο θα αρχίσει το πρωί του Σαββάτου, στις 10:30, με ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Θα ακολουθήσουν ομιλίες συνέδρων και οι ψηφοφορίες για καταστατικό, πολιτική εισήγηση και ψηφίσματα.

Την Κυριακή, από 08:00-14:00, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Το μεσημέρι, στις 13:30, στον χώρο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα έχει ως εξής:

Μουσικό αφιέρωμα

Συμφωνική Μαντολινάτα Ελλάδος (Διευθύνει ο μαέστρος Π. Μπαρμπάτης. Τραγουδούν οι: Α.Κορωναίος, Ε.Δάβου, Π.Κοντός)

Ομιλίες – χαιρετισμοί

-Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

-Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος του PES για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ταινία

Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου

Μουσικό αφιέρωμα

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» (Συμμετέχει ο Ηλίας Ανδριόπουλος. Τραγουδά ο Μανώλης Μητσιάς).