Στο συγκεκριμένο σάιτ κυριαρχεί η εικόνα του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιώργου Ορφανού | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Πας για δήμαρχος; Θα σε παίξω στο στοίχημα

Eνα από τα μέσα που χρησιμοποιείται εσχάτως είναι το στοίχημα και οι αποδόσεις του υπέρ των υποψηφίων. Η αυξομείωση των ποσοστών χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να «αποδείξουν» την άνοδό τους ή την πτώση του αντιπάλου
Αλέκος Παπαναστασίου

Το παιχνίδι των δημοτικών εκλογών πάντα παιζόταν σκληρά – η μικροκλίμακα των τοπικών κοινωνιών επιτρέπει μάχες εκ του συστάδην, που έλεγαν και οι παλιοί. Αλλά αν κάποτε οι αφίσες, τα φυλλάδια, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και οι (τοπικές) εφημερίδες ήταν τα μέσα που χρησιμοποιούνταν, σήμερα το πράγμα έχει χοντρύνει.

Και δεν είναι μόνο τα αμέτρητα sites που παρέχουν υποστήριξη σε υποψηφίους της επιλογής τους, δημοσιεύουν ευνοϊκές ειδήσεις προσεκτικά διατυπωμένες, στοχευμένες κατηγορίες κατά αντιπάλων καθώς και ό,τι μπορεί να συμφέρει κάποιον συνδυασμό ή να χαντακώνει τον αντίπαλο, αν και αυτά από μόνα τους θα αρκούσαν για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία ότι το παιχνίδι πλέον παραπαίζεται βρώμικα.

Ενα νέο «όπλο» που χρησιμοποιείται εσχάτως είναι το στοίχημα και οι αποδόσεις του υπέρ των υποψηφίων.

Κατ’ αρχάς τα βασικά για τους αρχάριους: όσο περισσότερο «περπατά» μια υποψηφιότητα, τόσο πιο χαμηλή είναι η στοιχηματική της απόδοση, ενώ όσο χαμηλότερα είναι τα δημοσκοπικά ποσοστά του υποψηφίου, τόσο υψηλότερη η απόδοση στο στοίχημα. Και τώρα τα ειδικά: η αυξομείωση των ποσοστών χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τους υποψηφίους, προκειμένου να «αποδείξουν» την άνοδό τους ή την πτώση του αντιπάλου.

Βλέπεις πολλά περίεργα στα ιντερνετικά πονταρίσματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για παράδειγμα, όλοι το ξέρουν ότι φαβορί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο νυν περιφερειάρχης θα είναι και ο επόμενος. Ωστόσο, τα γραφεία δέχονται στοιχήματα για την εν λόγω περιφέρεια. Η απόδοση στον κ. Τζιτζικώστα είναι στο 1,07 –δηλαδή αν βάλεις 100 ευρώ θα πάρεις άλλα επτά– ενώ η απόδοση στον Χρήστο Παπαστεργίου (ΚΙΝΑΛ) βρίσκεται στο 9 (εννιαπλασιάζεις τα λεφτά σου αν εκλεγεί), στον Σωτήρη Αβραμόπουλο (ΚΚΕ) στο 20 και στον Φίλιππο Γκανούλη στο 30.

Αν σας φαίνεται ότι κάποιος απουσιάζει από τις λίστες, έχετε δίκιο. Δεν υπάρχει το όνομα του Χρήστου Γιαννούλη, εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η υποψηφιότητα Γιαννούλη δεν είναι «της τελευταίας στιγμής», αλλά ανακοινώθηκε ήδη εδώ και δυο μήνες. Εντάξει, τα ποσοστά του δημοσιογράφου κ. Γιαννούλη είναι εξαιρετικά χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, άρα και η απόδοση στο πρόσωπό του θα ήταν εξαιρετικά υψηλή, αλλά η απουσία του ονόματός του από το στοίχημα, είναι φαινόμενο ανεξήγητο.

Αντίθετα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την απουσία Γιαννούλη, στον δήμο Περιστερίου εμφανιζόταν στο στοίχημα υποψήφιος που δεν έχει ανακοινώσει καν υποψηφιότητα!  Πρόκειται για τον Δημήτρη Κελάφα, υποψήφιο το 2010 και το 2014. Ομως, ο κ. Κελάφας, μετά από μια σύντομη (και θυελλώδη, από το 2016 ως το 2017) θητεία στην προεδρία της ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές, δεν έχει ανακοινώσει πρόθεση να εκτεθεί εκ νέου στις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, μπορούσε κάποιος να ποντάρει στο όνομά του, στο οποίο το στοίχημα έδινε απόδοση 50, έναντι 1,005 που δίνει στον νυν και σίγουρα επόμενο δήμαρχο (τον στηρίζει και ο Γιώργος –«θα γίνω δυναμίτης απόψε στο κορμί της»– Τσαλίκης, άλλωστε) Ανδρέα Παχατουρίδη.

Αλλά αυτά είναι για τους λάτρεις του τζόγου. Αν θέλεις, βάζεις ένα πεντάευρω στον Βασίλη Καπερνάρο και μετά ελπίζεις ότι θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας όλοι άλλοι και θα εκλεγεί αυτός δήμαρχος Αθηναίων – ιδού ένα χιλιαρικάκι.

Το θέμα είναι άλλο. Αν είναι δυνατόν να επηρεαστούν οι αποδόσεις ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις υπέρ ενός υποψηφίου. Θεωρητικά, ναι.

Διαβάζεις χαρακτηριστικά δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Θεσσαλονίκη: χτύπησε κορυφή ο Ορφανός – Τα στοιχηματικά σάιτ τον θεωρούν φαβορί για τον δημαρχιακό θώκο». Γράφτηκε στις 20 Μαρτίου 2019:

«Tρένο» πηγαίνει η υποψηφιότητα του Γιώργου Ορφανού για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου, παρά τις αμφίβολες δημοσκοπήσεις που τον θέλουν πίσω από τον υποψήφιο της Ν.Δ. Νίκο Ταχιάο, ο κόσμος βρίσκεται σταθερά δίπλα του και κάθε ημέρα που περνά κερδίζει ολοένα μεγαλύτερη στήριξη. Απτή απόδειξη, τα πονταρίσματα που γίνονται σε στοιχηματικά σάιτ, όπου το μέτρο για την επιλογή της απόδοσης είναι αυτός στον οποίο ποντάρει η πληθώρα του κόσμου. Ενα τέτοιο αξιόπιστο ποντάρισμα πραγματοποιείται εδώ και ημέρες στο stoiximan.gr, όπου η απόδοση που δίνεται στους υποψηφίους δείχνει και το πώς θα εξελιχθεί η μάχη στην κάλπη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου».

Ακολούθως, η εφημερίδα δίνει το χρονικό της πορείας του πονταρίσματος στον κ. Ορφανό, γαλάζιο «αντάρτη» στις δημοτικές για τη Θεσσαλονίκη.

«Στο stoiximan.gr, στις 21 Φεβρουαρίου άρχισε το bet μεταξύ επτά υποψηφίων – Ταχιάου, Βούγια, Ψωμιάδη, Ζαριανόπουλου, Νοτοπούλου, Ορφανού και Αηδονόπουλου. Η κατάταξη της απόδοσης ήταν εκείνη την ημέρα: Ταχιάος 1,30, Βούγιας 8, Ψωμιάδης 30, Ζαριανόπουλος 100, Νοτοπούλου 5, Ορφανός 13 και Αηδονόπουλος 75. Στις 25 Φεβρουαρίου είχε προστεθεί και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με απόδοση 25, ωστόσο ο Γιώργος Ορφανός είχε απόδοση 8 από το 13, όπου ήταν μόλις τέσσερις ημέρες πριν.

» Στις 9 Μαρτίου, ο κ. Ορφανός είχε απόδοση 6, όση και η κυρία Νοτοπούλου, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι, σύμφωνα με το ποντάρισμα του κόσμου, μοιάζει αδύνατον να εκλεγούν.

» Από τις 11 Μαρτίου και μετά, όσο δηλαδή ενδυναμώνεται ο κ. Ορφανός, η απόδοση που δίνει το stoiximan.gr είναι 5, είναι δεύτερος και διαφαίνεται ότι θα μονομαχήσει με τον κ. Ταχιάο στην εκλογική κούρσα. Μόλις τρεις ημέρες μετά, στις 14 Μαρτίου, ο κ. Ορφανός έχει απόδοση 2,80, δηλαδή μία μονάδα διαφορά με τον κ. Ταχιάο, που έχει απόδοση 1,80, ενώ στο μεταξύ έχει προστεθεί το όνομα του Πέτρου Λεκάκη, ο οποίος έχει απόδοση 50.

» Χθες, 19 Μαρτίου, ο κ. Ορφανός, που φαίνεται ότι οδεύει προς τη νίκη, στο stoiximan.gr είχε απόδοση 2,10, δηλαδή ελάχιστη διαφορά από τον κ. Ταχιάο, ενώ η κυρία Νοτοπούλου είχε 8,50, ο Σπύρος Βούγιας 18, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας 25, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 40, ο κ. Λεκάκης 50, ο Χάρης Αηδονόπουλος 100 και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος 150.

» Αυτά το πρωί, γιατί νωρίς το απόγευμα ο κ. Ορφανός είχε απόδοση 1,90 (όση και ο κ. Ταχιάος), δείχνοντας την ξέφρενη κούρσα που κάνει προς τη νίκη.»

Αυτό, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Στις 24 Μαρτίου, η απόδοση υπέρ του κ. Ορφανού επέστρεψε στο 2,55 και υπέρ του Νίκου Ταχιάου στο 1,90. Στις 31 Μαρτίου, η απόδοση υπέρ του κ. Ορφανού είχε ανέβει στο 3,65 και του Ταχιάου είχε πέσει στο 1,85…

Τι είχε αλλάξει, στο μεταξύ; Απολύτως τίποτε, από πλευράς δημοσκοπήσεων. Ο κ. Ταχιάος σταθερά εμφανιζόταν και εμφανίζεται πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ο κ. Ορφανός ήταν και είναι σταθερά πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν υπάρχει καμιά πρόγνωση που να τον δείχνει να εκλέγεται.

Αυτό που φαίνεται ότι άλλαξε είναι, προφανώς, το ποντάρισμα στον κ. Ορφανό: ενώ γύρω στις 15-20 Μαρτίου έπεσαν (πολλά) χρήματα υπέρ του, αυτό σταμάτησε στα τέλη του μήνα, οπότε η απόδοση κινήθηκε στα επίπεδα που επιτρέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Το γιατί κάποιοι σκέφτηκαν να ρίξουν χρήματα υπέρ ενός υποψηφίου ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να εκλέγεται, είναι δικό τους πρόβλημα. Καθένας τα λεφτά του τα ξοδεύει όπως θέλει.