Παρά το ότι πολλά καταστήματα είναι κλειστά στο Παρίσι λόγω του κορονοϊού οι μαγαζάτορες εξακολουθούν να αφήνουν τις φωτεινές επιγραφές αναμμένες σε όλο το βράδυ, προκαλώντας φωτορύπανση.
Mπροστά σε αυτό το φαινόμενο, μία ομάδα παρκούρ, η On the Spot («Επί τόπου») αποφάσισε να συνδυάσει το χόμπι της με την κοινωνική ευαισθησία, σβήνοντας τις επιγραφές.
Είναι ένα συμβολικό μήνυμα για τα βασικά που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις, είπε στον Guardian ο 28χρονος Κέβιν Χα, ο οποίος ολοκληρώνει το διδακτορικό του στην ωκεανογραφία. Προφανώς δεν μπορούμε να σβήσουμε όλα τα φώτα στο Παρίσι, πρόσθεσε λέγοντας ότι στην ομάδα θέλουν να δείξουν ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Τα αναμμένα φώτα σπαταλούν ενέργεια και επιβαρύνουν τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά και τον φυσικό κιρκαδιανό ρυθμό των ανθρώπων, δηλαδή τους κύκλους ύπνου και εγρήγορσης. Η Γαλλία το 2013 ψήφισε νόμο με τον οποίο όριζε ότι καταστήματα και κτίρια γραφείων πρέπει να σβήνουν τις επιγραφές μία ώρα μετά την αποχώρηση του τελευταίου υπαλλήλου, επιβάλλοντας πρόστιμο 750 ευρώ για την παραβίαση της νομοθεσίας. Ωστόσο ο νόμος σπάνια επιβάλλεται.
Οι παρκουρίστες κρέμονται από τις οροφές και τα μπαλκόνια στα Ηλύσια Πεδία σχεδόν κάθε Παρασκευή. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κατεβάσουν ένα διακόπτη έκτακτης ανάγκης για να σβήσει η επιγραφή, αν και το δύσκολο είναι να βρουν πού είναι αυτός ο διακόπτης. Συστήνουν σε όλους να μη δοκιμάζουν κάτι τέτοιο χωρίς να έχουν εμπειρία αυτού του επικίνδυνου αθλήματος.
Οι ίδιοι λένε ότι σπάνια τους ενοχλούν οι αστυνομικοί που περιπολούν στην κεντρική λεωφόρο του Παρισιού κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας· συνήθως είναι το κοινό που τους παρακολουθεί. Αποφεύγουν πάντως να σβήνουν επιγραφές σε τμήματα της λεωφόρου που δεν φωτίζονται από το δημοτικό φωτισμό και φυσικά δεν καταστρέφουν τις προσόψεις των καταστημάτων.