Στιγμιότυπο από ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία | REUTERS/Sergey Pivovarov
Επικαιρότητα

Παράθυρο ελπίδας από τη Μόσχα: Κάποια ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποσύρονται

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναγνωρίστηκε από αναλυτές ως η πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Ρωσίας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021
Protagon Team

Ενα φως φάνηκε να τρεμοπαίζει στο βάθος του ρωσο-ουκρανικού τούνελ την Τρίτη, όταν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι κάποια στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους.

Εικόνες βίντεο από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι οποίες μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων RIA, εικονίζουν μερικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να φορτώνονται σε βαγόνια-πλατφόρμες.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει φορτηγά για να μεταφέρει κάποιον εξοπλισμό, ενώ μερικά στρατεύματα θα επιστρέψουν πεζή στις βάσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε την Τρίτη ότι, «οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους».

Την ίδια στιγμή, ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την Κριμαία και να επιστρέφουν στις βάσεις τους, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια στη χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται τη διοίκηση του τομέα, κάποια στρατεύματα μετακινούνται σε βάσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας Νταγκεστάν και Βόρεια Οσετία.

Λίγο αργότερα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την έναρξη μιας αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, που στάθμευαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση, που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Ισως να συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη οι πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα από πολλές πλευρές και η προτροπή του Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση, παρά το γεγονός πως οι απαντήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν θεωρούνται ικανοποιητικές.

Οι ρωσικές αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση για την αποχώρηση και το ρούβλι, το οποίο δεχόταν πίεση εξαιτίας φόβων για νέες δυτικές κυρώσεις σε περίπτωση πολέμου, κέρδισε 1,5% λίγο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Από την άλλη, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων., είπε ότι ο Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του. Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες). Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών. Αυτές οι δυνατότητες περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.