Ο Νιλ Φέργκιουσον είναι διακεκριμένος επιδημιολόγος με πλούσιο ερευνητικό έργο | Imperial College London
Επικαιρότητα

Παραιτήθηκε ο «βρετανός Τσιόδρας» επειδή έσπασε την καραντίνα για την ερωμένη του

Ο Νιλ Φέργκιουσον, διακεκριμένος επιδημιολόγος και καθηγητής του Imperial College, είχε διαμορφώσει το μοντέλο αντιμετώπισης της επιδημίας για λογαριασμό της κυβέρνησης Τζόνσον. Ομως τώρα αναγκάστηκε να αποχωρήσει
Protagon Team

Σε μια μάλλον ταπεινωτική παραίτηση από τη θέση του ανώτερου συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού εξαναγκάστηκε ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον: όπως αποκαλύφθηκε, έσπασε την καραντίνα για να συναντηθεί με την ερωμένη του.

Ο αξιότιμος κ. Φέργκιουσον ήταν μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Επείγοντα Συμβάντα (SAGE, η λέξη σημαίνει «σοφός»), η οποία διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Με τα ελληνικά δεδομένα, ήταν ο «Τσιόδρας της Βρετανίας». Εχει πλούσιο ερευνητικό έργο και συμμετοχή εδώ και δύο δεκαετίες στην χάραξη πολιτική για επιδημίες στη Βρετανία.

«Δέχομαι ότι έκανα ένα σφάλμα κρίσης και πήρα λανθασμένη πορεία. Επομένως αποσύρομαι από την ανάμιξή μου στη SAGE», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

«Ενήργησα με την πεποίθηση ότι έχω ανοσία, αφότου βρέθηκα θετικός στον κορονοϊό και απομονώθηκα πλήρως για σχεδόν δύο εβδομάδες καθώς εμφάνισα συμπτώματα. Λυπάμαι πολύ αν τυχόν υπονόμευσα τα σαφή μηνύματα για την ανάγκη να συνεχιστεί η κοινωνική αποστασιοποίηση ώστε να ελεγχθεί αυτή η καταστροφική επιδημία» πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη ότι οι συστάσεις της κυβέρνησης για κοινωνική αποστασιοποίηση δίνονται «για την προστασία όλων μας».

Η εφημερίδα Daily Telegraph, που έφερε στο φως την υπόθεση, ανέφερε ότι ο διακεκριμένος καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου δέχτηκε δύο φορές επίσκεψη από την Αντόνια Στάατς. Η 38χρονη ακτιβίστρια είναι παντρεμένη.

Η Αντόνια Στάατς, η οποία φέρεται να συναντήθηκε με τον καθηγητή Φέργκιουσον | Daily Mail/Facebook

Οι επισκέψεις, που έγιναν στις αρχές Απριλίου, παραβιάζουν τους κανόνες που ζητούν από τους πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα, για να αθληθούν, για ιατρικούς λόγους ή για να εργαστούν, αν αυτό δεν είναι εφικτό από το σπίτι.

Η ομάδα του Φέργκιουσον ήταν εκείνη που σχεδίασε το μοντέλο για την πιθανή εξάπλωση του ιού, το οποίο προέβλεπε 250.000 θανάτους στη Βρετανία αν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε δραστικά μέτρα.

Αυτό οδήγησε στην ανακοίνωση δραστικών μέτρων από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 23 Μαρτίου. Μέρος των οδηγιών για τους πολίτες ήταν και η σύσταση σε συντρόφους που ζουν χωριστά «να μείνει ο καθένας στο σπίτι του».

Η καταμέτρηση από τη βρετανική Στατιστική Υπηρεσία κάνει λόγο για πάνω από 32.000 νεκρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον υψηλότερο αριθμό σε όλη την Ευρώπη.