Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι δεν κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες ότι χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.
Ο Φεράρι υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τους Financial Times.
Από τη θέση του, ο Φεράρι θεωρείτο ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης. Είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο.
Σε μια μακροσκελή δήλωση, αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» που την προκάλεσε η απευθείας συνεργασία του με τη Φον Ντερ Λάιεν και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».
Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, και «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».
Ο καθηγητής σημείωσε μάλιστα ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC. Η γραφειοκρατία της Κομισιόν συνέτριψε το σχέδιό του, ανέφερε ο ίδιος.
Τι απάντησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλο Ερευνας
Τη λύπη του εκφράζει το 19μελές Επιστημονικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC) για τη δήλωση παραίτησης του Μάουρο Φεράρι.
Το συμβούλιο του ERC κατηγορεί τον Φεράρι ότι δεν είπε όλη την αλήθεια, διευκρινίζει ότι το ίδιο εξέφρασε ομόφωνα την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και ζήτησε ομόφωνα την παραίτηση του Φεράρι, επειδή κατά την τρίμηνη θητεία του (η οποία είχε αρχίσει στην αρχή του έτους) «επέδειξε πλήρη έλλειψη εκτίμησης για τον λόγο ύπαρξης του ERC» και για τον ρόλο του ERC στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» της ΕΕ.
Το συμβούλιο τον κατηγορεί επίσης ότι έδειξε αδιαφορία για τα καθήκοντά του, δεν συμμετείχε σε σημαντικές συσκέψεις και προτίμησε να περνάει περισσότερο χρόνο στις ΗΠΑ. Ακόμη, ότι αξιοποίησε τη θέση του για να προωθήσει την προσωπική «ατζέντα» του και ότι είχε παράλληλες ακαδημαϊκές και εμπορικές δραστηριότητες, στις οποίες συχνά έδινε προτεραιότητα έναντι του ERC.
Ο Φεράρι ήταν, μεταξύ άλλων, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον και μέλος του ΔΣ της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Arrowhead Pharmaceuticals.
Το διευθυντικό σώμα του ERC διευκρινίζει πως δεν υποστήριξε την πρόταση του Φεράρι για χρηματοδότηση μιας ειδικής πρωτοβουλίας κατά της νόσου Covid-19, επειδή αφενός αυτό δεν είναι πεδίο αρμοδιότητας του ERC, αφετέρου η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη αναπτύξει νέα προγράμματα που υποστηρίζουν τη σχετική έρευνα μέσω άλλων κατάλληλων καναλιών χρηματοδότησης. Περισσότερα από 50 ερευνητικά προγράμματα του ERC, συνολικής χρηματοδότησης περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούν την πανδημία.
Το ERC τονίζει, τέλος, πως «πέραν πάσης αμφιβολίας, υιοθετεί απολύτως την άποψη ότι η επιστημονική έρευνα θα παράσχει τις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση πανδημιών όπως η Covid-19».