Mέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής η Ελένη Ράικου ήταν προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Και ένας από τους φακέλους που είχε στα χέρια της ήταν η έρευνα για την υπόθεση Novartis. Και η υπόθεση αυτή ενδιαφέρει την κυβέρνηση για ευνόητους λόγους. Η Novartis ελέγχεται έπειτα από καταγγελίες για μίζες προς γιατρούς και αξιωματούχους, προκειμένου να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στις προμήθειες των νοσοκομείων. Αν η έρευνα αποκαλύψει την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τότε σίγουρα αυτά τα τα πρόσωπα δεν θα ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το διάστημα προς διερεύνηση αφορά παρελθόντα έτη.
Ωστόσο η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε. Και παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη που, ως γνωστόν, είναι φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Τι ακριβώς συνέβη;
Η εφημερίδα Documento, που πρόκειται να κυκλοφορήσει το Σάββατο, διαφημίζει «αποκαλυπτικό θέμα» σχετικά με ενέργειες ή παραλείψεις της κυρίας Ράικου στις υποθέσεις των Θωμά Λιακουνάκου και Γιάννου Παπαντωνίου. Η κυρία Ράικου θεωρεί το δημοσίευμα συκοφαντικό, ανυπόστατο, υποστηρίζοντας «ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα». Μάλιστα στο έγγραφο που κατέθεσε προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου. Η κυρία Ράικου θεωρεί ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento εντάσσεται σε σχέδιο ηθικής εξόντωσής της από μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη μη παροχή θεσμικής κάλυψης από την πλευρά τουλάχιστον της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Χαρακτηρίζει δε την υπόθεση της Novartis ως «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας». Στο έγγραφο η εισαγγελική λειτουργός αναφέρεται στα σημαντικά ευρήματα των ερευνών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων (κυρίως γιατρών δημοσίων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά. Προσθέτει ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα, ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυρία Ράικου εκτιμά ότι είναι πιθανή η ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, και σημειώνει πως έως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκατ. ευρώ.
Ομως, τι σχέση μπορεί να έχει η Novartis με τις υποθέσεις Παπαντωνίου και Λιακουνάκου;
Τυπικά δεν έχει καμία. Ομως η ίδια η κυρία Ράικου ουσιαστικά λέει ότι οι δύο υποθέσεις χρησιμοποιούνται προκειμένου να δεχθεί πιέσεις. Αναφέρει, βέβαια, ότι μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου επιθυμούν την ηθική της εξόντωση, ωστόσο σίγουρα υπάρχει και πολιτική διάσταση. Ηδη πολιτικοί κύκλοι αναρωτιούνται αν η κυρία Ράικου πιέστηκε να «δέσει» στοιχεία διαφθοράς με πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή με πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας που προέρχονται από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο η ίδια η Ελένη Ράικου μπορεί να απαντήσει. Προς το παρόν λέει ότι αρνείται «να μετατραπεί σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου». Υποστηρίζει δε, ότι «ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς της».
Η ίδια, η οποία κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει ασκήσει διώξεις εναντίον αξιωματούχων και, ουσιαστικά, οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Πρόσφατα δε, έθεσε υπό έρευνα τη σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
Σε απάντησή της η εφημερίδα Documento επιμένει να θέτει θέμα παραλείψεων από την κυρία Ράικου για τις υποθέσεις Παπαντωνίου και Λιακουνάκου, ενώ προαναγγέλλει και νέες αποκαλύψεις.
Αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπόλοιπα κόμματα
«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά» σχολίασαν στο ΑΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι. «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι «η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς».
«Η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης», προσθέτει.
«Τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Διερωτώμενο «ποιους ενοχλεί η κ. Ράικου», επισημαίνει ότι «η εισαγγελέας που έπιασε μεταξύ άλλων τον Άκη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει) έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία», ενώ καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει τους θεσμούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της.
Προσθέτει πως ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράικου, η οποία «πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες», καταλήγει το Ποτάμι.
Για την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Κάποιοι βλέπουν τη “μάχη κατά της διαφθοράς” ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη “σκανδαλολογία” μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμμένει στην αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα».
Κοντονής: «Είχε την απόλυτη στήριξη μου»
«Η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κυρία Εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό. Στήριξη που από την πρώτη στιγμή της είχε παρασχεθεί εμπράκτως» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Παράλληλα, υποστήριξε πως ο αγώνας της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής θα συνεχιστεί. «Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».