Η προετοιμασία των πολιτών για ακόμα σκληρότερο lockdown, παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για μέτρα με ορίζοντα μόνο ως τις 30 Νοεμβρίου, συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στη σκιά των ανακοινώσεων για τα δραματικά επιδημιολογικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης –και τα ανησυχητικά για την Αττική– διακινείται πλέον όλο και πιο συστηματικά η ιδέα για ανώτατο όριο στα SMS στο 13033 που μπορεί να στέλνει ένας πολίτης καθημερινά, μολονότι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνουν είτε άγνοια είτε ότι αυτό δεν είναι προς το παρόν στο τραπέζι.
Το πρωί της Τετάρτης ήταν ο Νίκος Παπαθανάσης, αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το lockdown δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Ο κ. Παπαθανάσης δεν είναι ένα τυχαίο κυβερνητικό στέλεχος, καθώς στην αρμοδιότητά του ήταν από την περασμένη άνοιξη το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και η έκδοση των σχετικών ΦΕΚ για κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ερωτηθείς λοιπόν, για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9.00 το βράδυ, ο κ. Παπαθανάσης δεν το απέκλεισε, ενώ σχολιάζοντας το σενάριο να μπει κόφτης στα SMS, είπε ότι αυτό είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση.
«Δεν μπορώ να σας απαντήσω, όμως από τη στιγμή που υπάρχει κατάχρηση του μέτρου αυτού, σαφώς μπορεί να μπει και περιορισμός. Δεν μπορεί να μετακινούμαστε με τον τρόπο που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.
Παράλληλα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, θα περιμένουμε όμως. Σε μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση, πολλά μπορεί να συμβούν. Αν κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες και το αποδεχθεί η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ λοιπόν να το αποκλείσω».
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στα ζητήματα που έχουν θέσει ανθοπώλες και βιβλιοπώλες, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ακολουθούμε την επιστημονική άποψη των ειδικών που υπέδειξαν ποιοι κλάδοι πρέπει να κλείσουν στην καραντίνα. Ειδικότερα για τον κλάδο των βιβλιοπωλών και τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο άνοιγμα, απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι, όμως καθώς προχωρούμε και καθώς βλέπουμε τη μείωση των κρουσμάτων, μπορεί κάτι να ανοίξει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι».
Εξάλλου αναφέρθηκε στην απαγόρευση πώλησης ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, μέτρο που αποφασίστηκε για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.
Γενικότερα για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται, υπάρχουν μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για την αναστολή των θέσεων εργασίας, η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και μια σειρά άλλων μέτρων.
Απαντώντας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις –όπως για παράδειγμα τα ανθοπωλεία, που αναγκαστικά θα πετάξουν το εμπόρευμά τους, ή τα εποχικά καταστήματα– είπε ότι «από τη στιγμή που όλα πάνε καλά, θα επανέλθουμε σε κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο, επομένως θα προλάβουν να πουλήσουν τα εποχικά τους προϊόντα. Για αυτό έχει σημασία να τηρήσουμε τα μέτρα. Για αυτό έγινε το lockdown, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο».
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, τις εξελίξεις με τον ελληνικό φάκελο και πότε θα φθάσουν τα χρήματα στη χώρα, απάντησε ότι ο κ. Σκυλακάκης συντονίζει το έργο και πως από ελληνικής πλευράς έχει εκπονηθεί το σχέδιο. «Είμαστε έτοιμοι από τις 15 Οκτωβρίου, υπήρξε μια καθυστέρηση από πλευράς της ΕΕ και έχει δοθεί ένα περιθώριο ώστε να κατατεθούν τα σχέδια ως το τέλος του μήνα. Ο ελληνικός φάκελος είναι ήδη έτοιμος».
Για την εστίαση είπε ότι, αν όλα πάνε καλά, ο κλάδος θα ανοίξει για την περίοδο των Χριστουγέννων, με αυστηρά μέτρα και κανόνες.
Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, είπε ότι θα ανοίξει σταδιακά και προγραμματισμένα. «Το σχέδιο για τον τρόπο ανοίγματος υπάρχει και θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν από τη λήξη του lockdown». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η γενικότερη εικόνα από την πανδημία θα επιτρέψει τις ανακοινώσεις την εν λόγω χρονική περίοδο.
Τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους κέντρων διασκέδασης και εκτίμησε ότι τα κέντρα διασκέδασης «θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν».