Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των υγειονομικών Αρχών.
Νωρίς τη Δευτέρα, με βάση τη μέτρηση του AFP, είχαν καταγραφεί επισήμως 1.000.009 νεκροί σε διεθνές επίπεδο, επί συνόλου 33.018.877 κρουσμάτων μόλυνσης. Ο αριθμός όσων έχουν αποθεραπευθεί φτάνει πλέον τα 22,6 εκατ.
Οι περιφέρειες του κόσμου που καταγράφουν τους βαρύτερους απολογισμούς είναι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (341.032 θάνατοι επί συνόλου 9.190.683 μολύνσεων), η Ευρώπη (229.945 νεκροί, 5.273.943 κρούσματα) και οι ΗΠΑ με τον Καναδά (214.031 θάνατοι και 7.258.663 κρούσματα).
Η καμπύλη βρίσκεται ξανά σε άνοδο στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, επιτείνοντας την ανησυχία για το λεγόμενο δεύτερο κύμα, χωρίς να λείπουν οι κυβερνήσεις που λένε ότι και επισήμως είμαστε στο δεύτερο κύμα και ότι, αντίστοιχα, είμαστε πριν από δεύτερο κύμα μέτρων περιορισμού.
Πέντε εμβόλια –τρία στη Δύση, δύο στην Κίνα– βρίσκονται στη λεγόμενη «φάση τρία» των κλινικών δοκιμών, ενώ ένα ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, έχει δώσει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα.
Ομως οι έρευνες αυτές προς το παρόν δεν μπορούν να προλάβουν την ταχύτητα της πανδημίας.
Την 11η Μαρτίου, όταν ο ΠΟΥ ανακήρυξε την επιδημία του κορονοϊού «πανδημία», 30 χώρες και περιοχές κατέγραφαν 4.500 νεκρούς, με τα δύο τρίτα να σημειώνονται στην Κίνα, όμως η Ιταλία (800 θάνατοι τότε) και το Ιράν (300) έβλεπαν τους αριθμούς να απογειώνονται.
Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα πέρα από την Κίνα που έθεσε υπό περιορισμό τον πληθυσμό, οι μαρτυρίες των εξαντλημένων γιατρών, που εξηγούσαν ότι μπροστά στην πλημμύρα των ασθενών καλούνταν να διαλέξουν σε ποιον θα πρόσφεραν φροντίδα, όπως «σε πολέμους», προκάλεσαν σοκ. Η επιδημία εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά στην Ισπανία, που έγινε η χώρα της Ευρώπης που υπέστη το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα.
Στη Βρετανία, η στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» έφερε εκατόμβες και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να θέσει τον πληθυσμό της υπό περιορισμό την 23η Μαρτίου. Στις αρχές Μαΐου, η Βρετανία ξεπέρασε την Ιταλία, με περισσότερους από 30.000 νεκρούς.
Πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 110 χώρες και περιοχές ήταν τότε υπό περιορισμό ή τους απευθύνονταν συστάσεις από τις Αρχές να μείνουν σπίτι.
Στις ΗΠΑ, τη χώρα του κόσμου που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο (σχεδόν 205.000), η πανδημία που υποβάθμιζε ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Οι αναβολές και οι ακυρώσεις αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων ήλθαν η μία μετά την άλλη: από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ως το φεστιβάλ των Κανών, από το Euro 2020 ως το Copa America και το τουρνουά των έξι εθνών στο ράγκμπι.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις μεγάλες οικονομίες ήταν βαρύς: συρρίκνωση άνευ προηγουμένου το δεύτερο τρίμηνο. Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως έφτασε το 9,5%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να καταστρέφονται τον Απρίλιο.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, κατάφερε, αντίθετα, να αποφύγει την ύφεση, θέτοντας υπό έλεγχο την επιδημιολογική κατάσταση.