Είναι ένα τέλος μιας ολόκληρης εποχής, που σημάδεψε την ελληνική πολιτική. Ο γάμος —από συμφέρον ή από έρωτα θα αποδειχτεί— του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο τελείωσε. Το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα.
Ηταν μια απόφαση που επισπεύστηκε από την έγκριση στα Σκόπια της Συμφωνίας των Πρεσπών το βράδυ της Παρασκευής (εδώ), αλλά είχε τα χαρακτηριστικά ενός ελληνικού πολιτικού δράματος, καθώς ο κ. Καμμένος είδε βουλευτές και υπουργούς από το κόμμα του να του γυρίζουν την πλάτη και να προτιμούν τη συμπόρευση με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.
Διότι μπορεί ο κ. Καμμένος, βγαίνοντας από το Μαξίμου το πρωί της Κυριακής, να δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, λόγω των εξελίξεων στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά είναι ένα ζήτημα πόσοι από τους Ανεξ. Ελληνες όντως θα αποχωρήσουν.
Εκκρεμεί, βλέπετε η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έσπευσε να δηλώσει ότι θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας (εδώ), αλλά και ένας ανασχηματισμός, για τον οποίο το Μαξίμου θα ξαναμοιράσει την τράπουλα (αλλά και υποσχέσεις υπουργοποίησης).
«Συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό. Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση. Ηταν μια συνεργασία επί 4 ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ανάμεσα σε δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, οπότε ο στόχος επετεύχθη. Για το θέμα της Μακεδονίας, του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες, δεν μου επιτρέπεται να μη θυσιάσω αυτή την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον Πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για εμένα για λόγο εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου.
Η ημέρα του προέδρου τον ΑΝΕΛ ξεκίνησε σε «στιλ Καμμένου».
Εκανε ανάρτηση στο Twitter (εδώ), πήγε στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου και μετάλαβε, σχεδόν γονατιστός, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και έπειτα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό.
Εφτασε στις 10:28 (το ραντεβού ήταν για τις 10:30) και η συνάντηση άρχισε αμέσως. Στις 11: 15 περίπου έληξε και ο κ. Καμμένος προέβη στη δήλωση που παρατίθεται παραπάνω. Το ότι η διαδικασία θα ήταν σύντομη είχε… προαναγγελθεί από την επίσπευση της συνέντευξης Τύπου του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά μισή ώρα (12:00 αντί για 12:30).
Μια πολιτική σύμπραξη που είχε γεννηθεί την άνοιξη του 2013, όταν ο Νίκος Παππάς, τότε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα, είχε συναντηθεί με τον κ. Καμμένο για το θέμα της κρίσης στην Κύπρο, έληξε ένα κυριακάτικο πρωινό στο Μαξίμου, πέντε χρόνια αργότερα. Είχε αφήσει όμως το αποτύπωμά της στη χώρα. Δίχασε τους Ελληνες, οδήγησε στο δημοψήφισμα-οπερέτα, στο τρίτο μνημόνιο, στο φαινόμενο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…
Καμμένος, τελευταία πράξη: Με ελικόπτερο πάνω από τα Ιμια
Αμέσως μετά την αποχώρηση του από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μας επιφύλαξε ένα τελευταίο… εθνικοπατριωτικό σόου καθώς ανήρτησε φωτογραφία όπου, όπως γράφει (πάντα με κάποιες ανορθογραφίες), πετά πάνω από τα Ίμια.
«Τελική πράξη…. από εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι ΙΜΙΑ τώρα. Τιμή στους ΗΡΩΕΣ ΒΛΑΧΑΚΟ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΛΟΨΟ και σε ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΥΠΟΚΛΕΙΝΕΤΑΙ. Ευχαριστώ τους υπασπιστές μου τον πιλότο ΣΝΧΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ και το πλήρωμα του HU1 για όλα αυτά τα χρόνια», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Στο Μαξίμου μετρούν τώρα για να δουν αν τους βγαίνει ο μαγικός αριθμός 151, που θα τους διασφαλίσει τόσο την παράταση του κυβερνητικού βίου, όσο και την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αν δεν βρεθούν 151 βουλευτές «υπάρχει πολιτικό ζήτημα» και θα οδηγήσει την χώρα «συντεταγμένα» σε εκλογές, άρα ακόμα και ως κυβέρνηση με ψήφο ανοχής θα συνεχίσει τουλάχιστον ως τον Μάιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και για να βγουν οι 151 θα πρέπει να πλαισιωθούν αφενός από τους «ΑΝΕΛίτες» υπουργούς, Ελενα Κουντουρά (που όλο λείπει στο εξωτερικό και ξεγλιστράει από το να αποσαφηνίσει τι θα πράξει) και Βασίλη Κόκκαλη και αφετέρου την ανεξάρτητη βουλευτή και υπουργοποιηθείσα στον τελευταίο ανασχηματισμό, Κατερίνα Παπακώστα.
Αν στους ανωτέρω προστεθούν ο δηλωμένος υπέρμαχος της κυβερνητικής σταθερότητας και θαυμαστής του κ. Τσίπρα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση (με μοναδικό ερώτημα τι θα κάνει την έδρα του) και ο Κώστας Ζουράρις που επίσης έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης (αν και σιωπηλός τον τελευταίο καιρό), φθάνουμε στους 150.
Και με τον «πάντα πρόθυμο» Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος με νεότερη δήλωσή του την Πέμπτη παρότρυνε τους συντρόφους του στο Ποτάμι να πουν «ναι» στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, στον κοινοβουλευτικό πίνακα σχηματίζεται το μαγικό 151.
Αν τελικά «τσιμεντωθεί» ο αριθμός αυτός, τότε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατόπιν σχετικού αιτήματος που θα υποβάλει ο Αλέξης Τσίπρας.
Τότε εκτιμάται ότι θα ηχήσει ευχάριστα στα αφτιά του Πρωθυπουργού η προαναφερθείσα συγχορδία των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των έξι «προθύμων» (οι τέσσερις των ΑΝΕΛ, η κυρία Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης), ώστε να βγει αλώβητος αυτός και η κυβέρνησή του μέχρι να έρθει στα τέλη του μήνα προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών και να μπούμε αμέσως μετά στην τελική ευθεία των εκλογών.