Στόχος μίας από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις έγινε την Τετάρτη το Twitter, προκαλώντας νέα ερωτήματα για την αξιοπιστία της πλατφόρμας και την ασφάλεια που παρέχει στους χρήστες της. Οι χάκερς «χτύπησαν» καταλαμβάνοντας τους λογαριασμούς πολιτικών, δισεκατομμυριούχων, celebrities και άλλων διασήμων, καθώς επίσης εταιρειών-κολοσσών, καλώντας τους «ακολούθους» τους να μεταφέρουν ποσά σε bitcoin προς διάφορες κατευθύνσεις.
Εκπληκτοι, εκατομμύρια χρήστες που «ακολουθούν» στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης προσωπικότητες όπως οι Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Γκέιτς, Ελον Μασκ, Τζο Μπάιντεν, Κάνιε Γουέστ, Τζεφ Μπέζος, Μάικ Μπλούμπεργκ κ.α., αλλά και εταιρείες όπως η Apple και η Uber, είδαν να τους ζητούν να κάνουν διάφορες πληρωμές -με σχετική μάλιστα επιβράβευση- στο ψηφιακό νόμισμα bitcoin.
Εως το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί 400 μεταφορές σε bitcoin συνολικού ύψους 120.000 δολαρίων.
Οι αναρτήσεις στους λογαριασμούς των διασήμων από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της showbiz, «κατέβηκαν» αρκετή ώρα αργότερα.
«Λυπούμαστε πολύ που συνέβη αυτό. Είναι μια πολύ κακή ημέρα για εμάς», δήλωσε απολογούμενος ο επικεφαλής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ.
Για λίγη ώρα, το Twitter μπλόκαρε τους λογαριασμούς διασήμων μέχρι να μπορέσει να διορθώσει τη βλάβη στα συστήματά του. Οι αρμόδιοι του δημοφιλούς μέσου είπαν ότι χάκερ είχαν εισβάλει στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας, στοχεύοντας στους λογαριασμούς των υπαλλήλων που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα, ώστε να κλέψουν τους κωδικούς τους.
«Διαπιστώσαμε μια συντονισμένη, όπως πιστεύουμε, επίθεση από ανθρώπους που κατάφεραν να κλέψουν τα διαπιστευτήρια κάποιων υπαλλήλων με πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα και εργαλεία. [… Οι χάκερς] χρησιμοποίησαν αυτή την πρόσβαση για να πάρουν τον έλεγχο πολλών δημοφιλών λογαριασμών και να ποστάρουν μέσω αυτών».
Αν και η οικονομική ζημιά ήταν σχετικά μικρή, το πλήγμα που δέχτηκε η αξιοπιστία του Twitter ήταν τεράστιο, με πολλούς να σημειώνουν την καθυστέρηση που υπήρξε στην αντίδραση της εταιρείες, πόσο πολύ άργησε δηλ. να σταματήσει τις ψεύτικες αναρτήσεις.
Ακομη χειρότερο σενάριο, ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, είναι η απάτη με τα bitcoin να αποτελούσε απλώς αντιπερισπασμό για πολύ σοβαρότερη πειρατεία, όπως πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα των λογαριασμών.
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Τwitter αναγκάστηκαν να «κατεβάσουν» προσωρινά κάποιους από τους λογαριασμούς που είχαν χτυπηθεί, τώρα όμως καλούνται να αποδείξουν ότι είναι ικανοί και σε θέση να αποτρέψουν την επανάληψη μίας τόσο σοβαρής κυβερνοεπίθεσης.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός από τα ζητήματα ασφαλείας που προέκυψαν για το Twitter, αποτυπώθηκαν άμεσα και στην τιμή της μετοχής της εταιρείας που τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση υποχωρούσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πάνω από 4%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το Τwitter έχασε περίπου ένα δισ. δολάρια από αυτή τη «βουτιά».
Το Twitter είχε αποτελέσει στόχο κυβερνοεπιθέσεων και στο παρελθόν, αυτή της Τετάρτης όμως ήταν η μεγαλύτερη σε έκτασης μέχρι σήμερα.
Η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή της πως δεν γνωρίζει τι άλλο μπορεί να έχουν κάνει οι χάκερ κατά τη διάρκεια της «πειρατικής» επίθεσης. «Εξετάζουμε άλλες κακόβουλες δραστηριότητες που μπορεί να έλαβαν χώρα ή πληροφορίες στις οποίες μπορεί να απέκτησαν πρόσβαση οι επιτιθέμενοι, και θα ενημερώσουμε μόλις έχουμε στοιχεία», δήλωσαν οι υπεύθυνοι.