Πιστοί έξω από τον ΙΝ Αγίου Δημητρίου στην Πανόρμου στην Αθήνα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Κωδωνοκρουσίες και αποστείρωση: άνοιξαν μετά από δύο μήνες οι εκκλησίες

Την πρώτη Θεία Λειτουργία ύστερα από εβδομάδες ενός πρωτοφανούς στη μεταπολεμική Ελλάδα lockdown είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι πιστοί, οι οποίοι όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυστηρούς κανόνες αποστασιοποίησης στους ναούς
Protagon Team

Σε πολλές περιπτώσεις οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν το πρωί της Κυριακής τόσο πανηγυρικά-εντατικά που θύμιζαν απελευθέρωση. Υστερα από δύο μήνες —ήταν 16 Μαρτίου όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσιζε, ακολουθώντας μια λιγότερο τολμηρή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να τις κλείσει (εδώ)— οι εκκλησίες άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους για τη Θεία Λειτουργία.

Βέβαια όλα έγιναν με αυστηρούς κανόνες και πυκνογραμμένους περιορισμούς. Πολλοί πιστοί δεν βρήκαν χώρο μέσα στους ναούς και έμειναν απ’ έξω να παρακολουθούν τη λειτουργία από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις. Αντίστοιχο σκηνικό άλλωστε, είχε γίνει και το Σάββατο σε πολλούς ναούς της Αγίας Φωτεινής που τιμάται την πέμπτη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθόρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εγκύκλιο που εξέδωσε και αναγνώστηκε σήμερα στους ναούς, η προσέλευση των πιστών στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού. «Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα να εφαρμόσουμε επακριβώς και αυτές τις συστάσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας – Θρησκευμάτων και Υγείας που θα ισχύσει έως και 5 Ιουνίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση για χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών.

Αναλυτικότερα, από σήμερα στην είσοδο των ναών υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.

Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο, όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα φοράει μάσκα και γάντια.
Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.
Ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός.
Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.
Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού, ενώ δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Βέβαια, όπως έδειξαν οι κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών που έσπευσαν στις εκκλησίες, το υγειονομικά ακανθώδες ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, μυστήριο κατά το οποίο αμέτρητοι πιστοί πίνουν από το ίδιο κουτάλι καίτοι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, θα συνεχίσει να μας απασχολεί.

Οπως έδειξε ο ΣΚΑΪ, πολλοί πιστοί, κυρίως ηλικιωμένοι, δηλαδή ευπαθείς ομάδες, έσπευσαν να κοινωνήσουν παρακινούμενοι όχι μόνο από την πίστη τους αλλά και από διαφόρους δημοσιολογούντες (ακόμα και επιστήμονες όπως η Ελένη Γιαμαρέλλου, εδώ), που διαβεβαίωναν πως η Θεία Κοινωνία όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη αλλά και προφυλάσσει (!) από τον κορονοϊό.