Τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 25% παγκοσμίως το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, αναφέρει μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αποτιμά τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας σε μείζονες καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, αναφέροντάς τες αναλυτικά κατά ηλικία, φύλο και τοποθεσία, σε 204 χώρες και περιοχές το 2020.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το 2020 οι περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής και αγχώδους διαταραχής αυξήθηκαν κατά 28% και 26% αντίστοιχα. Σε απόλυτους αριθμούς, όπως σημειώνει ο Guardian, είναι 53 εκατ. περιστατικά κατάθλιψης και 76 εκατ. περιστατικά άγχους περισσότερα από το αναμενόμενο.
«Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Ντάμιεν Σαντομαούρο, του Κέντρου Έρευνας Ψυχικής Υγείας του Κουίνσλαντ, στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας της Αυστραλίας. «Ακόμη και πριν από την πανδημία, τα συστήματα φροντίδας ψυχικής υγείας στις περισσότερες χώρες δεν είχαν επαρκείς πόρους και ήταν ανοργάνωτα. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόσθετης ανάγκης θα είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι δυνατόν να μη γίνει τίποτα», πρόσθεσε.
Οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τους άνδρες και οι νεότεροι επίσης περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες.
«Η πανδημία Covid-19 έχει επιδεινώσει πολλές υπάρχουσες ανισότητες και κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της ψυχικής ασθένειας. Δυστυχώς, για πολλούς λόγους, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής της πανδημίας», ανέφερε η Αλίζε Φεράρι, που συνυπογράφει τη μελέτη. Αυτό επειδή οι γυναίκες τείνουν να αναλαμβάνουν περισσότερα καθήκοντα για τη φροντίδα ατόμων που τη χρειάζονται (παιδιά ή ηλικιωμένοι), ενώ φαίνεται ότι ρόλο στην ψυχική επιβάρυνση έπαιξε και η αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία.
«Το κλείσιμο σχολείων και οι ευρύτεροι περιορισμοί που περιόρισαν τη δυνατότητα των νέων να μάθουν και να αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους, σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο ανεργίας», συνέβαλαν επίσης στην περαιτέρω επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των νέων, συμπλήρωσε.
Ως εύλογο συμπέρασμα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία το 2020 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον επιπολασμό διαταραχών.
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η μελέτη τους ήταν περιορισμένη λόγω έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.