Ο υπουργός Αμυνας στην πρωινή ενημερωτική της ΕΡΤ1 | YouTube
Επικαιρότητα

Παναγιωτόπουλος: Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο – δεν υπάρχουν πια όροι καλής γειτονίας

Οι Τούρκοι «κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας, να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Τι λένε στρατιωτικές πηγές για τα επαναλαμβανόμενα ένοπλα επεισόδια στον Εβρο
Protagon Team

Τον κίνδυνο ενός ατυχήματος εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας σε στεριά, αέρα και θάλασσα επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κληθείς να σχολιάσει το τελευταίο επεισόδιο παρενόχλησης ελλήνων αλιέων από τους Τούρκους στις Οινούσσες.

Υπάρχει φόβος ατυχήματος καθώς σημειώνεται πάρα πολλή δραστηριότητα σε πολύ μικρό χώρο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως έχουν γίνει διαβήματα στο ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Κάποιες μέρες είναι μεγάλη η ένταση, άλλες μέρες υπάρχει ησυχία», αλλά «εμείς», τόνισε, «βλέπουμε τη συνολική εικόνα, αυξημένη δραστηριότητα σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο».

«Περιμένουμε καλή τη πίστη μια καλύτερη συμπεριφορά», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, ωστόσο όπως παραδέχθηκε, «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή όροι καλής γειτονίας».

Οπως έκανε γνωστό, η  τελευταία του επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του ήταν πριν από 15-20 μέρες.

«Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας, να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως πχ στον Εβρο, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, και αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης», ξεκαθάρισε για να συμπληρώσει για τη δύσκολη συνέχεια με τον δύσκολο γείτονα:

«Εμείς δείχνουμε καλή διάθεση, θέλουμε να δείξει και η άλλη πλευρά, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά. Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μάς κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε».

Ειδικά στον Εβρο, η  ακραία συμπεριφορά των Τούρκων έχει μπει στο μικροσκόπιο του ελληνικού Πενταγώνου και έχει αναλυθεί τι επιδιώκει η Αγκυρα και ποιος πρέπει να είναι ο τρόπος αντίδρασης.

«Η ελεύθερη κατά βούληση χρήση όπλων είναι χαρακτηριστικό παραστρατιωτικών οργανώσεων. Το προσωπικό ενός οργανωμένου στρατιωτικού σώματος δεν πυροβολεί ποτέ χωρίς εύλογη αιτία», επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές στα «ΝΕΑ» για τα επεισόδια πυροβολισμών από τέλη Απριλίου έως 10 Μαΐου.

«Σε όλον τον κόσμο οι στρατιωτικοί κανονισμοί περιγράφουν με λεπτομέρεια τα βήματα που οφείλει να ακολουθήσει ένας ένοπλος, πριν φτάσει στο έσχατο σημείο χρήσης του ατομικού οπλισμού του. Οι στρατιωτικοί ποινικοί κώδικες διεθνώς – και ο ελληνικός – τιμωρούν ποινικά τους αυτόβουλους, χωρίς εύλογη αιτία πυροβολισμούς. Και όμως, μια σειρά πανομοιότυπων περιστατικών πυροβολισμών στον Εβρο δείχνουν ότι οι ένοπλοι Τούρκοι (στρατιώτες ή στρατοχωροφύλακες) ενεργούν περισσότερο ως μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης, παρά ως προσωπικό συντεταγμένου στρατού», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα πάντα με τα «ΝΕΑ», οι ανώτατοι αξιωματικοί του «Πενταγώνου» έχουν καταλήξει σε έξι πιθανά σενάρια για ένοπλα επεισόδια στον Εβρο:

Οι πυροβολισμοί μπορεί να μαρτυρούν εκνευρισμό για την παταγώδη αποτυχία τους να προωθήσουν οργανωμένα στη χώρα μας παράνομους μετανάστες τον Μάρτιο, όταν τα σχέδιά τους σκόνταψαν στη σθεναρή και αποφασιστική αντίδραση της Ελλάδας. Μπορεί να υποδηλώνουν θυμό για την απώλεια κερδών που θα καρπώνονταν εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των μεταναστών, στους οποίους υπόσχονταν με το αζημίωτο το ευρωπαϊκό όνειρο.

Ενδέχεται να θέλουν να εκφοβίσουν, να προκαλέσουν, να συντηρήσουν την ένταση. Μπορεί να επιδιώκουν να «μετρήσουν τους χρόνους αντίδρασης των ελληνικών δυνάμεων, ώστε να καταστρώσουν τα δόλια πλάνα τους στο άμεσο μέλλον». Δεν αποκλείεται να συντρέχουν όλα τα παραπάνω.

Είναι όμως πολύ πιθανό οι πυροβολισμοί των Τούρκων να αποσκοπούν σε αντιπερισπασμό. Ενδέχεται να πυροβολούν στον αέρα ή με άσφαιρα πυρά σε συγκεκριμένα σημεία, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των ελληνικών Αρχών, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τους διακινητές να περάσουν στο ελληνικό έδαφος από άλλα σημεία κατά μήκος του Εβρου μικρές ομάδες παράνομων μεταναστών.
Από το τέλος Απριλίου έχουν σημειωθεί στον Εβρο πέντε επεισόδια:

28 Απριλίου: 7.15 μ.μ. Τούρκοι στρατοχωροφύλακες σε πλωτό κοντά στο χωριό Τυχερό πυροβολούν, βλέποντας μεικτό κλιμάκιο ελληνικών δυνάμεων και της Frontex να επιχειρεί να ελέγξει σε ποια όρια κινούνταν.

1η Μαΐου: 11.30 μ.μ. Μεικτή περίπολος αστυνομικών και στρατιωτικών κοντά στο χωριό Τυχερό αντιλαμβάνεται τουρκικό πλωτό στον Εβρο που κάνει ελιγμούς. Από την τουρκική πλευρά ακούγονται τρεις πυροβολισμοί.

5 Μαΐου: 8 μ.μ. Τούρκοι που συμμετέχουν σε ενέδρα σε χερσαίο τμήμα των συνόρων πυροβολούν κατά ριπάς 6-8 φορές στον αέρα κοντά στο χωριό Μαράσια, Ορεστιάδας.

6 Μαΐου: 2.40’μ.μ. Τούρκοι αστυνομικοί πυροβολούν δύο φορές στον αέρα, ενώ περιπολούν με βάρκα, κοντά στο χωριό Τυχερό.

10 Μαΐου: 1.57 μ.μ. Πυροβολισμός από την τουρκική πλευρά στην περιοχή Παπούτσι.

Οι πυροβολισμοί πάντως δεν μεταβάλλουν το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων στον Εβρο που παραμένει υψηλό και αυτό που διαμηνύεται είναι πως αν στο μέλλον η βολή από την τουρκική πλευρά είναι ευθεία κατά ελληνικού προσωπικού, η απάντηση θα είναι ακαριαία και δυναμική.