Η κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς απώλειες – 153 «Ναι» – υπερψήφισε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ., με κορωνίδα την πώληση των «κόκκινων δανείων» των μεγάλων επιχειρήσεων σε ξένα funds.
Αντιπαραθέσεις για τα «κόκκινα δάνεια», αναφορές στη… λογοτεχνία και το σινεμά, ομολογίες και «καρφιά» είχε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα. Εκκωφαντική ήταν η «σιωπή» των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ. Κανείς από τους Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη και Μητσοτάκη δεν έλαβε τον λόγο.
Διαβάστε -με χρονική σειρά- τα σημαντικότερα που ακούστηκαν, από το ξεκίνημα της διαδικασίας.
Σταύρος Θεοδωράκης: «Εσείς λέγατε να μην πληρώσουν και έσκασε η βόμβα των δανείων»
Με τους αλχημιστές του Μεσαίωνα, που ό,τι μέταλλο έπιαναν το μετέτρεπαν σε χρυσό, παρομοίασε -ειρωνικά- την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Εσείς θα μετατρέπατε τη χώρα σε αριστερό παράδεισο χωρίς καμία προσπάθεια, πρόγραμμα και σχέδιο, όμως το σχέδιο δεν πέτυχε και τώρα αλλάξατε τακτική και βαφτίζετε χρυσό ό,τι έκαναν και οι άλλοι», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Εφερε ως παράδειγμα τις δακρύβρεχτες συμβάσεις με τα 14 αεροδρόμια που υπέγραψε ο Σπίρτζης και εκτίμησε ότι «βρεγμένα με δάκρυα» θα είναι και όσα υπογράψει ο Δρίτσας για τα λιμάνια σε λίγο καιρό. Κατηγόρησε, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι δίνει με «αλχημείες» αυξήσεις στα δικά της παιδιά, πριμοδοτεί αυτούς που βρίσκονται κοντά στους υπουργούς και τους βάζει στο ανώτατο επίπεδο της δημοσιουπαλληλικής κλίμακας.
«Υπάρχουν χρήματα για το δημόσιο και όχι χρήματα για τους ανέργους, χρήματα για το δημόσιο αλλά όχι για τη μείωση των φόρων» είπε και διαμήνυσε προς τον «Εθνάρχη της Αριστεράς» όπως αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου ότι το ζήτημα των «δικών μας παιδιών είναι τόσο παλιό όσο και η πλατεία Κλαυθμώνος». Καταλόγισε, επίσης, στην κυβέρνηση ότι η άσχημη εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων οφείλεται στη προτροπή να μην πληρώνουν οι οφειλέτες τις δόσεις: «Ετσι έσκασε η ωρολογιακή βόμβα και τα δάνεια παραχωρούνται χωρίς κανόνες και σχέδιο στις μεγάλες ξένες εταιρίες, ενώ το Μαξίμου το μόνο που κάνει είναι να έχει κατεβάσει τα μολύβια και να μεταφράζει αυτά που του ζητούν». Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για προχειρολογία και σε ό,τι αφορά στην οικονομία και το μεταναστευτικό ενώ το ίδιο, όπως είπε, «έπραξε η κυβέρνηση και για το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τα άρθρα για το Σύμφωνο», εξήγησε, «είναι μόνο 14, που μπαίνουν ως ασπίδα για να περάσετε άλλες 49 ρυθμίσεις για να κάνετε τα ρουσφέτια στις φυλακές και να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη».
Φώφη Γεννηματά: «Οι κόκκινες γραμμές έγιναν κόκκινα χαλιά για τους αετονύχηδες»
Αυτό ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για την πώληση κόκκινων δανείων σε distress funds – περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. «Η απάντηση είναι καθαρή. Ενα μεγάλο “όχι” από εμάς». Σχετικά με τη σύμβαση για τα αεροδρόμια η κα Γεννηματά είπε προς την κυβέρνηση: «Η υπογραφή σας είναι η καλύτερη απάντηση στα όσα λέγατε περί “ξεπουλήματος”». Αναφερόμενη στο θέμα του Ασφαλιστικού, διερωτήθηκε: «θέλετε ή δεν θέλετε τον διάλογο για το Ασφαλιστικό; Αν το επιθυμείτε, ο τόπος είναι η Βουλή, όχι πίσω από κλειστές πόρτες».
Ο Λεβέντης ζήτησε από τον Τσίπρα να παραιτηθεί
Ο Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στη Βουλή -αφού πρώτα χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «γραφείο μετακομίσεων»- ζήτησε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ως «κορυφαία πράξη ευθύνης και γενναιότητας» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Εξέφρασε την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης πάνε στον «βρόντο» επειδή η κοινωνία δεν ακολουθεί.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων απέρριψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νέο κόμμα. Εξήγησε ότι «ένα κόμμα που πάει από το 4% στο 37% και ένα άλλο που πάει από το 40% στο 4% δεν είναι ένας νέος κομματικός σχηματισμός αλλά «γραφείο μετακομίσεων (…) Δεν είναι κακό που έκανε αυτή την αλλαγή, αλλά δεν μπορούν να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές από μια κυβέρνηση ισχνής πλειοψηφίας (…) Για να γίνουν αυτές οι αλλαγές χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτερου πέλματος» επανέλαβε, αποκλείοντας εκ νέου οποιαδήποτε κίνηση σύμπραξης του κόμματός του με το κυβερνών (…) Συναντώ χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο και όλοι μου λένε να μη συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα με πάρει στον τάφο» είπε. «Βρείτε μου έναν που να πει ναι» προκάλεσε και αστειευόμενος πρόσθεσε «εκτός και μεταμφιεστείτε για να μη σας γνωρίσω».
Και επειδή, όπως εξήγησε, αγαπά τον Πρωθυπουργό και επειδή δεν θέλει να έχει το τέλος των Σαμαρά-Βενιζέλου τον κάλεσε να παραιτηθεί. «Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει τελικά για τη σωτηρία της χώρας διότι ούτε ο ίδιος θέλει να τον τραβούν από τη μύτη», συμπλήρωσε.
Ο Τσακαλώτος ομολόγησε: «Ισως δεν μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσους πρέπει»
Προβληματισμένος για τη τύχη του δεύτερου πακέτου των δανείων που πρέπει να ρυθμιστούν έως τις 15 Φεβρουαρίου εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Σταθάκης μιλούσε το πρωί γενικόλογα για νομοθετική διευθέτηση η οποία θα έρθει κατόπιν διαπραγμάτευσης. Απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις του ΚΚΕ, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «μπορεί να μην προστατεύσουμε όσους πρέπει. Θα διαπραγματευθούμε για στεγαστικά δάνεια, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικά δάνεια και πρέπει να μας πείτε ότι είστε μαζί μας για τη προστασία των πιο ευάλωτων. Σε αυτή τη συζήτηση θα διαπραγματευθούμε και μπορεί να κάνουμε συμβιβασμούς που δεν έχουν το ταξικό διαχωρισμό που θα θέλαμε». Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχέδιου που προβλέπει την πώληση των δανείων σε ιδιωτικές εταιρίες. «Εσείς δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι που στρατηγικά δεν πληρώνουν;» ανέφερε απαντώντας στο ΚΚΕ «όλους θέλετε να τους προστατέψουμε; Πρέπει να μας πείτε αν νομίζετε ότι πρέπει να προστατευθούν όλοι. Να γίνει αυτή η συζήτηση με περισσότερο Μαρξ και όχι με λιγότερο». «Ιδού η Ρόδος. Αποδεχθείτε την πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την προστασία της λαϊκής κατοικίας» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης. «Μη μας λέτε ότι δεν έχουμε ταξικές διαφορές. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Εσείς χαρίζετε εκατοντάδες εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους», κατέληξε.
Δείτε εδώ τη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής:
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση παλεύει και ματώνει μόνο για το κεφάλαιο»
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή επί του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, που ψηφίζεται απόψε. «Σιγά τα αίματα, εσείς παλεύετε και ματώνετε ή ο λαός; Εσείς παλεύετε και ματώνετε μόνο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου» είπε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι ενδιαφέρετε για τους λίγους, ενώ τους πιο πολλούς τους εμπαίζει.
Βενιζέλος: «Εικονική και προσωρινή η προστασία των δανειοληπτών»
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «εικονική» και «προσωρινή» την προστασία των δανειοληπτών, και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «υποτάχθηκε πλήρως στις επιταγές των δανειστών. Αν δεν υπάρξουν νέες ρυθμίσεις, τότε στις 15 Φεβρουαρίου θα αρθεί κάθε προστασία για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, για τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά και για τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου (…) Αντί για ελάφρυνση έχουμε πολλαπλασιασμό των μηχανισμών διεκδίκησης». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να στηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον οφειλέτη, που προβλέπονται από τον νόμο 3869/2010, δεν θίγονται λόγω της ανάθεσης της διαχείρισης ή της μεταβίβασης της απαίτησης σε άλλο φορέα ή λόγω οποιασδήποτε μεταβολής στο πρόσωπο του δανειστή. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία έχει επέλθει σε καθεστώς “στασιμοχρεοκοπίας” την οποία θα αντιληφθούν σύντομα οι πολίτες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση».
Πολάκης σε Θεοχάρη: «Εχω άλλο πολιτισμικό φορτίο από εσάς»
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στην ομιλία του άφησε υπαινιγμούς ότι πολλοί από τους πρώην διοικητές των νοσοκομείων αντικαταστάθηκαν λόγω κακοδιαχείρισης. Με αφορμή την κόντρα με τον βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, του είπε: «Αλλοι προσπάθησαν να γίνουν οι εκλεκτοί του συστήματος. Αλλοι προσπάθησαν, όχι εγώ» και κατέληξε… «Εγώ κουβαλώ άλλο πολιτισμικό φορτίο από εσάς, κύριε Θεοχάρη».
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών
«Καλά νέα» χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, που υποστήριξε ότι στο θέμα των κόκκινων δανείων, παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες, και επίσης πως παρέχεται επαρκής ρευστότητα στα τραπεζικά ιδρύματα.
«Είστε φιλελεύθεροι στα κόκκινα δάνεια και κομμουνιστές στους υπαλλήλους», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και προσέθεσε ότι με το νέο μισθολόγιο υπάρχουν αυξήσεις μισθών, οι οποίες αφορούν γενικές γραμματείες υπουργείων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυξάνει χωρίς λόγο το διαχειριστικό κόστος του ΕΣΠΑ, και έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία δυο επιτελικών ομάδων στο υπουργείο Εργασίας, επειδή -όπως υποστήριξε- υπάρχουν προβλήματα της σχέσεις της κας Αντωνοπούλου με την κα Φωτίου.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «εργαλείο για την ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος του λαού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει το κρέας ψάρι» και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει βγει στο κλαρί γιατί διεκδικεί την πατρότητα αυτής της πολιτικής».
«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827. Και το μόνο χειρότερο στη χώρα από αυτή την κυβέρνησή σας είναι δυστυχώς η αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Το πολιτικό σύστημα της χώρας χρεοκόπησε» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε την εκτίμηση, ότι δίνουν νέα εργαλεία εκβιασμού στις τράπεζες και επιτρέπουν τη διαφθορά.
Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε ο εισηγητής της Ενωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και υποστήριξε ότι εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα γίνουν αντικείμενο εκβιασμού από τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα για να εξυπηρετήσουν την ιδιωτική τους πελατεία.
Τα «καρφιά» μεταξύ Σταθάκη-Χατζηδάκη
Αιχμηρός τόσο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και για τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη εμφανίστηκε ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή. «Με αυτή την οίηση και αυτή τη ρότα φοβούμαι ότι θα είναι ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός», όπως τόνισε. Αναφερόμενος στον κ. Σπίρτζη, σημείωσε: «Τι είναι αυτό; Σουρεαλισμός, Κάφκα, Μόντι Πάιθον; Δικαιούστε να είστε Αριστεροί, δεν δικαιούστε να μην είστε σοβαροί». Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε το νόμο Δένδια. «Ο υπουργός το παρέκαμψε και είπε οι τράπεζες δεν το ήθελαν. Πόσες φορές τις κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός; Εγώ τις έβλεπα μια φορά το μήνα. Οι νόμοι χρειάζονται και πίεση» είπε και προσέθεσε «είστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι».
«Είχα την εντύπωση ότι είστε λάτρης της ελεύθερης αγοράς», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Σταθάκης, και τόνισε ότι στα κόκκινα δάνεια και η αγορά θα επιχειρούσε να δώσει λύση, «γι’ αυτό φτιάχνουμε ένα σκληρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αποτρέψουμε την ελεύθερη αγορά να δώσει τις δικές της λύσεις». «Σας άκουσα όμως σήμερα να μην θέλετε καμία αγορά, έχετε συνειδησιακό πρόβλημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταθάκης, απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη.
Αυτά έγιναν, λοιπόν, σήμερα στη Βουλή για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», υπό το βάρος της κοινωνικής αναταραχής που προκαλούν τα μέτρα που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα (τα γνωστά προαπαιτούμενα της δανειακής σύμβασης),
Η κυβέρνηση, θέλοντας να μετριάσει τις εντυπώσεις, έφερε το βράδυ της Δευτέρας μια σειρά διατάξεων κοινωνικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη και στην Ολομέλεια την Παρασκευή και τη Δευτέρα.
Ο στόχος του Μαξίμου είναι να περιστείλει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί ειδικά με το θέμα των «κόκκινων» δανείων, ενώ ακολουθούν και άλλα, επίσης, «καυτά θέματα όπως η φορολόγηση των αγροτών και το Ασφαλιστικό. Ως αντίβαρο έρχονται αυτά τα μέτρα κοινωνικής προστασίας να υποδηλώσουν (σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές) πως η κυβέρνηση δεν ξεχνάει κάποιες από τις δεσμεύσεις της.
Στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν όπως η παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016 και οι ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συλλογή των στοιχείων όλων των προνοιακών επιδομάτων.
Συγκεκριμένα:
- Ιδρυση Κέντρων Κοινότητας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ΚΕΠ Φτωχών» που θα λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.
- Καθολική υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και νόμιμων μεταναστών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και ενίσχυση της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
- Παροχή δυνατότητας στους Δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και υπόλοιποι δικαιούχοι των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης)
- Χρονική επέκταση των παροχών – ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση και στέγαση – στους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
- Διευκόλυνση των διαδικασιών για τον διορισμό γιατρών στο ΕΣΥ
- Κίνητρα για να επιλέξουν οι ιατροί να κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και άγονα νησιά
- Ιδρυση Γενικού Νοσοκομείου Θήρας
- Διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 1997
- Δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους
- Υποστήριξη νέων επαγγελματιών με κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ
- Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ
- Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ
- Νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών
- Δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα
- Επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες
- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας
- Επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια
Τα «κόκκινα» δάνεια
Ωστόσο, την Τρίτη και με διαδικασίες εξπρές, η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το θέμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και το λοιπό πακέτο των προαπαιτούμενων.
Η πρώτη γεύση ήδη από τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης υπερασπίστηκαν δημόσια τις διατάξεις που ανοίγουν την κερκόπορτα στα distress funds, προκειμένου να αγοράσουν στεγαστικά και επιχειρηματικά ελληνικά δάνεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην δευτερογενή αγορά δίνει «μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και διευρύνει το περιθώριο ευνοϊκής αναδιάρθρωσης των δανείων».
«Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο», είπε ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει «οι δευτερογενείς αγορές έχουν λειτουργήσει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με τους κανόνες κάθε φορά να διαφοροποιούνται. Εμείς εισηγούμαστε ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια. Οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία των ιδρυμάτων είναι πανομοιότυπες με αυτές των τραπεζών».
Για την κριτική ότι απελευθερώνεται η πώληση δανείων πρώτης κατοικίας είπε ότι «όλα αυτά είναι εικασίες και αφορούν στην δεύτερη διαπραγμάτευση» επισημαίνοντας ότι στην δεύτερη φάση «υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και εξαιρέσεις κατηγοριών δανειοληπτών».
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η έγκριση του δεύτερου «πακέτου» προαπαιτουμένων αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, με το Μέγαρο Μαξίμου να περιμένει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς καμία δυσάρεστη έκπληξη.
Το βασικό επιχείρημα, άλλωστε, που προτάσσει ολοένα και πιο επιτακτικά το περιβάλλον του πρωθυπουργού, για να… δικαιολογήσει τα μνημονιακά μέτρα, είναι ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση για να επιτευχθεί σε δεύτερο χρόνο ο μεγάλος στόχος που είναι η απομείωση του χρέους και η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές εντός του 2016».
Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Euro Working Group, που θα δώσει και το σήμα για την εκταμίευση των χρημάτων που έχει άμεση ανάγκη η ελληνική οικονομία. Τα περιθώρια, άλλωστε, για την κυβέρνηση είναι ασφυκτικά, από τη στιγμή που ο αρχικός στόχος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Νοέμβριο πήγε «περίπατο» και έχει μετατεθεί πια για τον Φεβρουάριο του 2016.
Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Βουλή και σε όλη την Ελλάδα
Οι αντιδράσεις πάντως για τις κινήσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες. Ηδη, το ΠΑΜΕ κάνει αυτή την ώρα συγκεντρώσεις στην Αθήνα, αλλά και σε δεκάδες πόλης της χώρας. Η συγκέντρωση στην πρωτεύουσα -που είχε καθοριστεί να πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια- έχει ήδη ξεκινήσει.