Ο εφιάλτης του πληθωρισμού στοιχειώνει πλέον όλον τον πλανήτη, ακόμα και τις πιο ισχυρές οικονομίες –επαναφέροντας σε κάθε χώρα φαντάσματα του δικού της παρελθόντος. Στις ΗΠΑ θυμήθηκαν την οικονομική κρίση των αρχών της δεκαετίας του ’80, στη Βρετανία τα 90s, στη Γερμανία ο υψηλός πληθωρισμός πάντα προκαλεί συλλογικά ρίγη από την οικονομική φρίκη του Μεσοπολέμου.
H ουκρανική κρίση έχει εκτινάξει τις τιμές στην ενέργεια και αυτές με τη σειρά τους τις τιμές των βασικών αγαθών.
Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός έφτασε τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 1981, αγγίζοντας το 8,5% μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Ακόμα και αν αφαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός περιορίζεται μόνο στο 6,5% –είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να αυξάνονται ταχύτατα στις ΗΠΑ, επιδεινώνοντας το στεγαστικό πρόβημα.
Γενικότερα, εξάλλου, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία στους οικονομολόγους και αυξάνει τις εκτιμήσεις της αγοράς για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Μερίδα οικονομολόγων ευελπιστεί, ωστόσο, πως πρόκειται για κορύφωση της αύξησης του πληθωρισμού και εκτιμά πως οι τιμές θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται τους επόμενους μήνες. Οπως σχολίασαν οι New York Times, έρευνες αγοράς κατατείνουν στο συμπέρασμα πως οι αμερικανοί καταναλωτές θα διακόψουν τις αγορές ευρέος φάσματος προϊόντων από τα αυτοκίνητα μέχρι τις ηλεκτρικές συσκευές εξαιτίας της ακρίβειας. Στην περίπτωση αυτή θα υποχωρήσουν οι πιέσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και θα αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση η αλματώδης αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει (και) πολιτικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναφορές του Τζο Μπάιντεν περί «γενοκτονίας» στην Ουκρανία, έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αϊόβα, όπου ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθούσε να δικαιολογηθεί για τις ανατιμήσεις.
«Ο προϋπολογισμός της οικογένειάς σας, η ικανότητά σας να γεμίζετε το ντεπόζιτό σας… τίποτα από αυτά δεν πρέπει να εξαρτάται από το εάν ένας δικτάτορας κηρύξει πόλεμο και διαπράξει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», είπε στο ακροατήριό του.
Στη Βρετανία ο πληθωρισμός ανήλθε τον Μάρτιο στο 7%, σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Φεβρουάριο και παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ 30 ετών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).
Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά τον Μάρτιο λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης καθώς και των επίπλων, των τροφίμων και του κλάδου φιλοξενίας-εστίασης, σύμφωνα με την ONS, που σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της αρμόδιας υπηρεσίας κατάρτισης του προϋπολογισμού, της OBR, που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Μαρτίου, ο πληθωρισμός μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλό 40 και πλέον ετών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, δηλαδή στο 8,7%, το οποίο θα έχει επιπτώσεις –παράλληλα με τις αναταράξεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας– στην ανάπτυξη της χώρας.
Η αλματώδης αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία έχει βγάλει τους πολίτες στους δρόμους καθώς πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για την πολιτική του Μπόρις Τζόνσον.
Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 1981. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,3% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις εθνικές μετρήσεις και 7,6% με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν άνοδο 2,5% σε μηνιαία βάση τόσο με τα εθνικά όσο και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μέτρησης. Η άνοδος αποδίδεται κατά το πλείστον στην αύξηση των ενεργειακών τιμών κατά 16,4% σε μηνιαία βάση.
Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων εκτινάχθηκαν στα ύψη, σημειώνονας άνοδο 39,5% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, μετά από την αύξηση 22,5% του Φεβρουαρίου, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν 144%. Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 6,2% τον Μάρτιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα πέντε σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας (Μονάχου, Βερολίνου, Κιέλου, Εσεν και Χάλε) εκτίμησαν στις εαρινές τους προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, ότι με το βασικό σενάριο πορείας της γερμανικής οικονομίας ο πληθωρισμός θα κινηθεί το 2022 σε ετήσια βάση στην περιοχή του 6,1%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 χρόνων —και στη Γερμανία και μόνο η συζήτηση για τον πληθωρισμό ξυπνά τους εφιάλτες της φτώχιας του Μεσοπολέμου που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά ως και τις μέρες μας. Εξάλλου στο δεύτερο και πιο δυσοίωνο σενάριο μιας διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί σε ετήσια βάση στο 7,3%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από την ίδρυση της Δυτικής Γερμανίας —πλησιάζουμε δηλαδή ακριβώς στους εφιάλτες της γερμανικής μνήμης.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 8,9%, σημειώνοντας ρεκόρ 26ετίας.