Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου άφησε ανοιχτό και το «ταμπού» του αφορολόγητου |
Επικαιρότητα

Υπό διαπραγμάτευση το αφορολόγητο

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι στο Eurogroup του Ιανουαρίου απλώς θα καταγραφεί πρόοδος...
Protagon Team

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το αφορολόγητο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου που είπε ότι κινδυνεύει να μειωθεί ακόμη περισσότερο κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Τρικάλων.

O υπουργός για πρώτη φορά δημοσίως παραδέχτηκε ότι το αφορολόγητο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ότι κινδυνεύει να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

«To αφορολόγητο και άλλα είναι σε διαπραγμάτευση. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Eξάλλου σε άρθρο του στο ΑΠΕ, ο υπουργός αναρωτιέται κατά πόσο η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα λειτουργήσει αναπτυξιακά. Παραφράζοντας το σαιξπηρικό ερώτημα «to be or not to be» σε «cut or not to cut» ο κ. Παπαδημητρίου επικεντρώνεται στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων και χαρακτηρίζει παραπλανητική την πολιτική θέση ότι η μείωσή τους θα φέρει ανάπτυξη.

Και γράφει: «Η κυβέρνηση έχει στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη που θα ωφελήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, καθώς και τον ισότιμο καταμερισμό των θυσιών (χωρίς να ευνοούνται οι επιχειρηματίες σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων) και τέλος να δημιουργήσει το κατάλληλο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον για να προσελκύσει παραγωγικές και όχι κερδοσκοπικές επενδύσεις. Μόνο έτσι θα κινητοποιηθούν οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και ταυτόχρονα θα δείξει στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις στρεβλώσεις του δημιούργησε το προηγούμενο πολιτικό κατεστημένο.»

Δεν βλέπει αξιολόγηση τον Ιανουάριο ο Τσακαλώτος

Την πόρτα στις λίγες πιθανότητες που υπήρχαν για συμφωνία εντός του Ιανουαρίου έκλεισε οριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου «στόχος είναι να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις».

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται ακόμη στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση με το περίγραμμα δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2018, προκειμένου να ικανοποιηθεί η πλευρά του ΔΝΤ. Από την άλλη, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου ανηστυχούν, θεωρώντας ότι τα μέτρα θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Οπως και να έχει, όμως, γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τότε πάλι τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα καθώς η χώρα δεν θα καταφέρει να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 Παράλληλα το ΔΝΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Η παραμονή του ΔΝΤ θεωρείται πλέον προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος, τουλάχιστον με βάση το πλαίσιο που ισχύει τώρα, πάντα σύμφωνα και με τις δηλώσεις Σόιμπλε.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων. «Μόνο το ΔΝΤ ζητά ψήφιση μέτρων, γιατί μόνο το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι θα φτάσουμε στο 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018» προσθέτει. «Κανείς δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015. Εμείς πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει ο υπουργός.

«Παλεύουμε πολύ ενεργητικά για να κλείσει η αξιολόγηση το Φεβρουάριο» τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. «O Πολ Toμσεν δεν έπεσε μέσα σε καμία εκτίμηση» σημείωσε ο κ. Βίτσας.

«Δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ» τόνισε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.