Φωτογραφία αρχείου, από τη διαμαρτυρία των δικηγόρων για το νέο φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο | Χαλκιόπουλος Νίκος / INTIME NEWS
Επικαιρότητα

«Οχι» των δικηγόρων σε συμβολαιογραφική λύση των συναινετικών διαζυγίων

Δεν δέχονται την έκδοση διαζυγίου από τους συμβολαιογράφους – και προτάσσουν 8 λόγους
Protagon Team

«Οχι» των δικηγόρων στην έκδοση των συναινετικών διαζυγίων από συμβολαιογράφους και όχι από τα δικαστήρια.

Η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και προκάλεσε την κατηγορηματική αντίθεση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ανήρτησε την Πέμπτη ειλημμένη απόφασή της, με την οποία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του δικηγορικού σώματος στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι η έκδοση των συναινετικών διαζυγίων θα γίνεται από τους συμβολαιογράφους και όχι από τα δικαστήρια.

Στην απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται ότι η μεταφορά της έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων από τα δικαστήρια στους συμβολαιογράφους, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και επομένως δεν τίθεται θέμα αφαίρεσης δικηγορικής ύλης, παρ’ όλα αυτά δημιουργεί 8 κρίσιμα συνταγματικά και νομικά ζητήματα.

Η Ολομέλεια επισημαίνει ότι με την επίμαχη ρύθμιση τίθεται ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αντίθεσης με το ενωσιακό κεκτημένο ενώ, επιπροσθέτως, «εγείρονται σοβαρά δικαιοπολιτικά, ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα, που δεν επιτρέπουν τη νομοθέτησή της».

Μεταξύ των 8 λόγων για τους οποίους η Ολομέλεια εκφράζει την αντίθεσή τους στην επίμαχη ρύθμιση είναι ότι, αν εκδίδεται το συναινετικό διαζύγιο από συμβολαιογράφο, γεννάται ο κίνδυνος να μην αναγνωρίζεται αυτόματα από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ παραμένει αδιευκρίνιστη η δυνατότητα προσβολής της συμβολαιογραφικής πράξης όταν υπάρχουν ελαττώματα στη βούληση των συζύγων.

Ακόμη, επισημαίνεται στους 8 λόγους, ότι η εν λόγω ρύθμιση θέτει ζήτημα μη συμβατότητάς της με τα άρθρα 26, 94, 2 και 96 του Συντάγματος, ενώ η λύση του γάμου με συμβολαιογραφική πράξη «καταλήγει σε σύγχυση και πλήρη σύμπτωση του γάμου με το σύμφωνο συμβίωσης ετεροφύλων».