Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Ρήγμα στους ΑΝΕΛ με «όχι» Κατσίκη στην εκλογή μουφτή – Τροπολογία Βενιζέλου

Ο βουλευτής διαχώρισε τη θέση του από εκείνη της ΚΟ του κόμματός του και κυβερνητικού εταίρου - «Πυρά» κατά του υπουργού Παιδείας και από τον Δημήτρη Καμμένο
Protagon Team

«Όχι» στην εκλογή μουφτή -αλλαγή -ρύθμιση την οποία έχει εξαγγείλει από τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου- είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήων, Κώστας Κατσίκης, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μη υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία,  παρουσία, μάλιστα, του υπουργού.

Στην ομιλία του ο βουλευτής της συμπολίτευσης επικαλέστηκε τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2003, σύμφωνα με την οποία η εκλογή μουφτή από τους μουσουλμάνους πολίτες αντίκειται στον τρόπο ορισμού των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών, οι οποίοι δεν εκλέγονται από τους έλληνες πολίτες.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών να γίνεται η εκλογή ενός προσώπου από το σύνολο των μουσουλμάνων» ανέφερε ο κ. Κατσίκης, διαχωρίζοντας έτσι την δική του θέση από την επίσημη θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της εκλογής του μουφτή έχει ταχθεί και ο Δημήτρης Καμμένος, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του με τις σχετικές δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου.

Τροπολογία Βενιζέλου

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία για τον δικαστικό έλεγχο της τήρησης των ορίων δικαιοδοσίας του μουφτή. Όπως ανέφερε, η προτεινόμενη τροπολογία προβλέπει την έρευνα από το Μονομελές Πρωτοδικείο της τήρησης των ορίων της δικαιοδοσίας των μουφτήδων και όποια τυχόν αντίθεση των κανόνων που εφαρμόστηκαν με το Σύνταγμα και τους κανόνες υπερνομοθετικής ισχύος (όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Ο κ. Βενιζέλος τοποθετείται επί της προτεινόμενης τροπολογίας του υπό το βλέμμα του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου/ INTIMEnews

«Πρέπει τα ελληνικά τακτικά πολιτικά δικαστήρια -το Πρωτοδικείο δηλαδή και μετά τα ανώτερα δικαστήρια- να ελέγχουν την απόφαση και να την κηρύσσουν εκτελεστή, όπως γίνεται με όλες τις διαιτητικές αποφάσεις», τόνισε ο πρώην υπουργός για να συμπληρώσει:

«Αυτός ο έλεγχος προβλέπεται στο νόμο του 1991, όμως στην πράξη δεν ασκείται. Επειδή ο έλεγχος αυτός οργανώνεται με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας, επειδή ο εισαγγελέας, στην πράξη, δεν παρίσταται ως διάδικος και επειδή αποκλείονται τα ένδικα μέσα, δεν μπορεί να πάει η υπόθεση στο Εφετείο ή στον Άρειο Πάγο -αυτού του τύπου η υπόθεση, του ελέγχου για την κήρυξη της εκτελεστότητας της απόφασης του Ιεροδίκη- δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Είναι ατελής ο δικαστικός έλεγχος ο οποίος γίνεται από την οπτική γωνία του Συντάγματος και των κανόνων υπερνομοθετικής ισχύος». Εξάλλου, πρόσθεσε, «χιλιάδες υποθέσεις διεκπεραιώνονται χωρίς να εντοπιστεί ακαταλληλότητα, ασυμβατότητα, αντισυνταγματικότητα, προσβολή της δημόσιας τάξης και χωρίς να μπορείς να ασκήσεις ένδικα μέσα, τα οποία αποκλείονται ρητά από τη διάταξη του 1991».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε τέλος και στο ζήτημα αρμοδιοτήτων μουφτή και καδή: «Πουθενά δεν επιβάλλεται να συμπίπτουν σε ένα πρόσωπο οι ιδιότητες του θρησκευτικού λειτουργού και του ιεροδίκη, του μουφτή και του καδή, και κάλλιστα μπορούν να διαχωριστούν οι ιδιότητες αυτές. Μπορεί να είναι άλλα τα προσόντα του μουφτή και η διαδικασία ανάδειξης και άλλα τα προσόντα και η διαδικασία διορισμού του καδή».

Και παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Τσίπρας για το νομοσχέδιο, «κάνει σήμερα ένα ιστορικό βήμα, φέρνοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Σαρία, που διευρύνει και εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και «με την παρούσα ρύθμιση», σημειώνει, «η κυβέρνηση, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της, με την εξαίρεσή τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι έλληνες πολίτες».

«Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση, και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις, που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης», κλείνει τη δήλωσή του για το θέμα ο Πρωθυπουργός.