Είναι η πόλη που έτεκε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για ευρεία χρήση. Στη Σίλικον Βάλλεϋ του Σαν Φρανσίσκο ενσωματώθηκε για πρώτη φορά στα κινητά τηλέφωνα. Οι φήμες για την επέκτασή της σε δημόσιους χώρους και τα σχόλια περί παραβίαση της προσωπικής ζωής, επιβεβαιώθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Θέλοντας τώρα να οριοθετήσει το τεχνολογικό του κύημα, που κινδυνεύει να εξαπλωθεί ως ενδημικός ιός που θα απαγορεύει στους ανθρώπους να χαθούν στο πλήθος, το Σαν Φρανσίσκο βάζει τέλος στη χρήση της τεχνολογίας. Και μάλιστα πριν ακόμη ξεκινήσει η εφαρμογή της.
Την απόφαση της απαγόρευσης έλαβαν μετά από ψηφοφορία οι αρμόδιες Αρχές και το Σαν Φρανσίσκο έγινε και πάλι η πρώτη πόλη των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά όμως που απαγορεύει τη χρήση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα σε λεωφορεία, αστυνομικά τμήματα, μετρό και κάμερες καταγραφής και παρακολούθησης που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, το μέτρο θα εφαρμοστεί στο αεροδρόμιο και το λιμάνι, καθώς είναι ομοσπονδιακοί χώροι και δεν ελέγχονται από τον δήμαρχο της πόλης.
Δράση και αντίδραση
Υπάρχουν αρκετοί που όπως υποστηρίζουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να κρυφτούν, δεν έχουν κάτι να αποκρύψουν κάτι και το μέτρο παρακολούθησης με αναγνώριση προσώπου είναι σημαντικό να εφαρμοστεί. «Η ασφάλεια των πολιτών τίθεται σε κίνδυνο και οι προσπάθειες καταπολέμησης του εγκλήματος θα πέσουν στο κενό, αν δεν εφαρμοστεί ευρέως η τεχνολογία», διατείνονται.
Όσοι τέθηκαν υπέρ της κατάργησης, φέρουν αποδείξεις ότι η τεχνολογία είναι ακόμη αναξιόπιστη, καθώς τα λάθη που γίνονται είναι αποδεδειγμένα πολλά, ειδικά όσον αφορά την αναγνώριση προσώπου γυναικών ή ατόμων με σκούρο δέρμα. Επιπλέον, αποτελεί περιττή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και της ανθρώπινης ελευθερίας.
«Με τα αποτελέσματα της εν λόγω ψηφοφορίας, το Σαν Φρανσίσκο ξεκαθάρισε ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, δεν συνάδει με τις αρχές της υγιούς δημοκρατίας και οι κάτοικοι της πόλης έχουν τη δική τους φωνή στη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων», δήλωσε ο Ματ Καγκλ, από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων της Βόρειας Καλιφόρνιας.
Υπέρ ψήφισαν 8 δημοτικοί σύμβουλοι, ένας κατά και δύο ήσαν απόντες. Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί επίσημα στο νόμο της πόλης την επόμενη εβδομάδα και μετά από ακόμη μία ψηφοφορία, όπως ορίζουν οι διαδικασίες.
Βέβαια, ότι το μέτρο είναι προσωρινό και πρόκειται στο μέλλον να αλλάξει, άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος και στις δύο πλευρές ο Ζοέρ Ενγκάρδιο, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Stop Crime SF, λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι η τεχνολογία αναγνώρισης ταυτότητας από το πρόσωπο, δεν είναι έτοιμη ακόμη να χρησιμοποιηθεί. Αναμένουμε όμως τη βελτίωσή της και αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή σε κάθε πιθανότητα».