O Φρεντ σπεύδει στον κόουτς Ραλφ Ράνγκνικ για να πανηγυρίσει την αναιμική νίκη επί της Αστον Βίλα | REUTERS/Phil Noble
Επικαιρότητα

Ούτε τις νίκες της δεν χαίρεται, πια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Είτε κερδίζει είτε χάνει, η Γιουνάιτεντ απογοητεύει τους φίλους της. Είναι ένα συνονθύλευμα πανάκριβων παικτών χωρίς προσανατολισμό. «Σαν να βλέπεις έναν όμορφο πίνακα, σκισμένο», σχολίασε το Athletic. Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ραλφ Ράνγκνικ έχουν, ήδη, αρχίσει να παρελαύνουν. Το θέμα είναι, ποιος θα διαλέξει τον καταλληλότερο
Sportscaster

Η νίκη (1-0) της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Αστον Βίλα, το βράδυ της Δευτέρας, δεν ξεγέλασε κανέναν. Για ακόμη μια φορά οι οπαδοί της αποχώρησαν από το «Ολντ Τράφορντ» απογοητευμένοι από την εμφάνιση της ομάδας τους, που ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς στο σκορ (8′), αλλά στη συνέχεια «υπέφερε» από την αντίπαλό της και, τελικά, προκρίθηκε στον 4ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας σαν από θαύμα.

Εκτός από το δοκάρι, τα δύο γκολ που ακυρώθηκαν με παρέμβαση του VAR και τις τεράστιες ευκαιρίες τις οποίες έχασαν οι «χωριάτες», στο παιχνίδι υπήρξε μια φάση που θα αργήσει να σβηστεί από τη μνήμη των θεατών. Σε μια δύσκολη απόκρουση του γκολκίπερ της Βίλα, η μπάλα βρέθηκε αδέσποτη μέσα στη μεγάλη περιοχή, όμως ο Ράσφορντ, που ήταν λίγα μέτρα πιο ‘κει, ούτε που κινήθηκε για να τη φτάσει πρώτος και να τη στείλει στα δίχτυα. Δεν ήταν αδιαφορία -ο 24χρονος επιθετικός έτρεξε αρκετά χιλιόμετρα-, αλλά «παραίτηση». Χάνει – κερδίζει, η ομάδα παίζει άθλια, και ελάχιστοι από τους παίκτες της δείχνουν να πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Στην τελευταία προπόνηση των «κόκκινων διάβολων» πριν από τον αγώνα, η υπομονή του Ραλφ Ράνγκνικ εξαντλήθηκε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, «ούρλιαζε» στους ποδοσφαιριστές του πως η περίοδος προσαρμογής τους στην αγωνιστική του φιλοσοφία, τελείωσε: «Ή θα πρεσάρετε με το δικό μου στιλ, ή θα μείνετε εκτός ομάδας». Η παροιμιώδης αυστηρότητά του βοήθησε τον 63χρονο γερμανό τεχνικό να κάνει σπουδαία πράγματα στη Λειψία και, προηγουμένως, στη Χόφενχάιμ, όμως τους «αστέρες» της Γιουνάιτεντ δεν τους τρομάζουν οι απειλές του. Αλλωστε, ήταν γνωστό από τη μέρα που προσλήφθηκε ότι η θητεία του στο Μάντσεστερ έχει κοντινή ημερομηνία λήξης – μέχρι το καλοκαίρι.

Οι τρεις διαδοχικές νίκες στην αρχή προκάλεσαν αισιοδοξία. Πολλοί πίστεψαν πως, επιτέλους, η Γιουνάιτεντ… ήθελε τον Γερμανό της, και ότι οι φοβερές μεταπτώσεις στην απόδοσή της θα γίνονταν παρελθόν. Αλλά η ισοπαλία (1-1) με τη Νιούκαστλ, που παρουσιάζει τη χειρότερη άμυνα από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ (στη διάρκεια του 2021 δέχτηκε 80 γκολ), επανέφερε τους φίλους του συλλόγου στη ζοφερή πραγματικότητα των τελευταίων ετών. Το «Sky Sports» ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι παίκτες αμφισβητούν ανοιχτά τις επιλογές του προπονητή τους, σε ό,τι αφορά την τακτική, αλλά και τη διαχείριση που κάνει στη διάρκεια του αγώνα. Μα το χειρότερο είναι, πως δεν εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη του. Το συγκρουσιακό κλίμα που υπήρχε στα αποδυτήρια, έχει γίνει «εκρηκτικό». Η Daily Mail εκτίμησε ότι τουλάχιστον 17 ποδοσφαιριστές έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από τον σύλλογο, το συντομότερο δυνατό.

Πρώτος απ’ όλους, ο Πολ Πογκμπά. Αλλά και ο Καβάνι, ο Μαρσιάλ, ο Μάτα, ο φαν ντε Μπεκ, ο Λίνγκαρντ, ο Μπαϊγί, ο Μάτιτς… Στον κατάλογο των δυσαρεστημένων προστέθηκε, εσχάτως, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος χθες έμεινε εκτός αγώνα. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο Ράνγκνικ επιμένει να τον ξεκουράζει, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ο πορτογάλος σούπερ-σταρ θεωρεί πως δεν το έχει ανάγκη. Θέλει να παίζει «παντού και πάντα». Βεβαίως, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο προπονητής επιμένει να τον στενοχωρεί, είναι ότι πιστεύει πως του «χαλάει» την ομάδα. Εχει σκοράρει 14 φορές σε 22 ματς και έχει μοιράσει τρεις ασίστ -καθόλου άσχημα- αλλά, από την άλλη, η αλαζονική του συμπεριφορά έχει εξαγριώσει αρκετούς συμπαίκτες του, που έχουν συσπειρωθεί εναντίον του υπό την ηγεσία του Χάρι Μαγκουάιρ. Σύμφωνα με την Daily Star, ο «CR7» σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Γιουνάιτεντ, εάν ο επόμενος προπονητής της δεν είναι… του γούστου του.

Η αναζήτησή του έχει, ήδη, αρχίσει, και έχουν ακουστεί ως επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ο Ερικ Τεν Χάαγκ (του Αγιαξ) και ο Μπρένταν Ρότζερς (της Λέστερ). Το θέμα είναι, ποιος θα διαλέξει τον καταλληλότερο. Οι ιδιοκτήτες, οι Γκλέιζερς, δεν έχουν ιδέα από μπάλα. Ζουν στη Φλόριντα και ενδιαφέρονται περισσότερο για το αν οι Τάμπα Μπέι Μπακανίερς μπορούν να κατακτήσουν, ξανά, το Super Bowl. Ο τοποτηρητής τους στη Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, στο τέλος του μήνα θα παραδώσει τη θέση του CEO στον Ρίτσαρντ Αρνολντ, που σήμερα είναι ο εμπορικός διευθυντής του συλλόγου. Πολύ επιτυχημένος, αλλά κι αυτός έχει… μαύρα μεσάνυχτα από τεχνικά ζητήματα. Βιολογία σπούδασε, κι αργότερα πήρε το πτυχίο του Ορκωτoύ Λογιστή. Τον περασμένο Μάρτιο δήλωνε ευτυχής με την «εκπληκτική επιτυχία» του Σόλσκιερ. Και ο Τζον Μέρτοου με τον Ντάρεν Φλέτσερ (διευθυντής ποδοσφαίρου και τεχνικός διευθυντής, αντιστοίχως), είναι «ευνουχισμένοι» από καιρό.

Υπάρχει πάντα και ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, που ο λόγος του «μετράει» όσο κανενός άλλου, όμως η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες επιλογές του δεν ήταν και τόσο εύστοχες. Κάποιοι, ίσως και να αδικήθηκαν. Ο Ντέιβιντ Μόγιες έμεινε μόνο για μια σεζόν. Ηταν ο διάδοχος του «Φέργκι» και «πλήρωσε» τη σύγκριση μαζί του. Ο Ράιαν Γκιγκς δεν μπορούσε να αντέξει τέτοιο βάρος. Κάποια στιγμή εκμυστηρεύτηκε πως δεν μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια. Ο φαν Χάαλ έμεινε δύο σεζόν. Είχε ειδικότητα στην ανάδειξη νέων παικτών, όμως ο σύλλογος βιαζόταν να επιστρέψει στους τίτλους. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που κατέκτησε τρόπαια στην παρθενική του σεζόν στον πάγκο: το Κομιούνιτι Σιλντ, το Κύπελλο Αγγλίας και το Γιουρόπα Λιγκ. Αλλά το ζητούμενο -το Πρωτάθλημα- δεν ήρθε. Κι ο Σόλσκιερ ήταν ο μόνος τεχνικός που δεν οδήγησε τον σύλλογο σε τίτλο.

Από τις 9 Μαΐου του 2013, που αποχώρησε ο Φέργκιουσον με τους 32 τίτλους σε 27 χρόνια, μέχρι σήμερα, η Γιουνάιτεντ έχει δαπανήσει για μεταγραφές πάνω από 1,3 δισ. ευρώ. Οι καλοί παίκτες δεν της έλειψαν, όμως δεν υπήρχε κάποιος να τους εμπνεύσει. Τα 8-9 τελευταία χρόνια οι ποδοσφαιριστές νιώθουν «περαστικοί» από το «Ολντ Τράφορντ», ακόμη κι εκείνοι που κόστισαν πολύ ακριβά. Αλλά, πάνω απ’ όλα, ο σύλλογος υποφέρει από έλλειμμα ηγεσίας. Στη Γιουνάιτεντ υπήρχε ένας απόλυτος άρχων, ο 80χρονος Σκωτσέζος. Φεύγοντας, άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό εξουσίας, που κανείς δεν κατόρθωσε να καλύψει.

Σήμερα, η ιστορική ομάδα είναι ένα συνονθύλευμα πανάκριβων παικτών χωρίς συνοχή και προσανατολισμό, και μια τεράστια εξέδρα που δεν αντέχει άλλες απογοητεύσεις. «Σαν να βλέπεις έναν όμορφο πίνακα, σκισμένο», σχολίασε το Athletic.