Τον διάλογο κωφών ο οποίος διημείφθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του ουκρανού πρεσβευτή και του ρώσου ομολόγου του μετέφερε στην Corriere della Sera ο Μικέλε Φαρίνα. Ο ιταλός συντάκτης υπογράμμισε και την «ειρωνεία της τύχης» να προεδρεύει στο ΣΑ ο Ρώσος, την ίδια στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα προήλαυναν προς το Κίεβο.
Μίλησε πρώτος ο Ουκρανός, Σεργκίι Κισλίτσια ονόματι, και έτσι άρχισε η «ανταλλαγή πυρών». «Συνάδελφοι, είναι πολύ αργά για να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση. Ο ρώσος πρόεδρος κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία» ήταν οι πρώτες λέξεις του. Και ακολούθησε η απεύθυνση στον ρώσο πρεσβευτή, «σε προκλητικό ύφος», όπως παρατήρησε ο συντάκτης, σείοντας το κινητό τηλέφωνό του: «Να σας δείξω το βίντεο του προέδρου σας; Κύριε πρεσβευτά, μήπως πρέπει να το κάνω τώρα; Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε;».
Ο προεδρεύων του Συμβουλίου ρώσος πρεσβευτής, ο 60χρονος Βασίλι Νεμπένζια, διάδοχος του θανόντος «πρύτανη της ρωσικής διπλωματίας» Βιτάλι Τσούρκιν, επιχείρησε να απαντήσει, όμως ο Ουκρανός τον διέκοψε: «Μη με διακόπτεις όσο μιλάω!». Ο Ρώσος απάντησε στα Αγγλικά: «Τότε μη με ρωτάς όσο μιλάς. Συνέχισε…» Και ο Ουκρανός έλαβε εκ νέου τον λόγο: «Εχετε κηρύξει τον πόλεμο, και είναι ευθύνη αυτού του Συμβουλίου να τον σταματήσει. Ζητώ λοιπόν από όλους σας να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να σταματήσει ο πόλεμος».
Οταν ήρθε η σειρά του Ρώσου να μιλήσει, ο τόνος ήταν διαφορετικός, έγραψε ο Φαρίνα, «αντιστρόφως ανάλογος της επιθετικότητας της ομιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν και των ρωσικών μαχητικών που βομβαρδίζουν την Ουκρανία». Ο Ρώσος μίλησε στη μητρική του γλώσσα: «Δεν είναι πόλεμος, είναι ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς». Επενέβη ο Ουκρανός: «Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας να κάνετε το καθήκον σας: τηλεφωνήστε στον Πούτιν, τηλεφωνήστε στον Λαβρόφ και ζητήστε τους να σταματήσουν την επίθεση».
Και αμέσως μετά απευθύνθηκε σε όλους τους παρισταμένους: «Εγκρίνουμε την επιλογή ορισμένων χωρών που ζήτησαν συνάντηση για να λάβουν αποφάσεις και να καταδικάσουν την επιθετικότητά σας εναντίον του λαού μου. Δεν υπάρχει οδός διαφυγής για τους εγκληματίες πολέμου, κύριε πρεσβευτά, αυτοί καταλήγουν στην Κόλαση».
Ο Ρώσος του απάντησε με χαμηλή φωνή, άτονη, λες και το θέμα της συζήτησης δεν ήταν ο πόλεμος. Ηταν «λόγια κοροϊδευτικά για τον ίδιο τον ΟΗΕ» έκρινε ο Φαρίνα, αφού ο Νεμπένζια αναφέρθηκε στο άρθρο 51 του «Χάρτη του ΟΗΕ», περί δικαιώματος στην αυτοάμυνα, ώστε να δικαιολογήσει την επίθεση. Και ο ρώσος πρεσβευτής («προτού διακόψει τη συνεδρίαση») κατέληξε ως εξής: «Θέλω να ολοκληρώσω λέγοντας ότι δεν είμαστε επιθετικοί ενάντια στον ουκρανικό λαό, αλλά ενάντια στη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο».
Η ανταλλαγή «πυρών» στο Συμβούλιο Ασφαλείας μεταξύ των δύο πρεσβευτών, μέσα στη γυάλινη φούσκα του κτιρίου του ΟΗΕ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα πραγματικά πυρά, ήταν η μόνη άμεση επαφή μεταξύ των εχθρών. Ενας διάλογος μεταξύ κωφών, κατέληξε ο Φαρίνα.
Τι λέει το άρθρο 15
«Τίποτε στον Χάρτη δεν περιορίζει το δικαίωμα της ατομικής ή της συλλογικής αυτοάμυνας, όταν µία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον µέλους των Ηνωµένων Εθνών, έως ότου το Συµβούλιο Ασφαλείας πάρει τα αναγκαία µέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας».