Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που μαθαίνουν – αργά ή γρήγορα- όλοι οι πολιτικοί: υπόθεσε πάντα ότι το μικρόφωνο είναι ανοιχτό.
Οταν όμως, αυτό το ξεχνούν, οι γκάφες πέφτουν βροχή και δημοσιογράφοι και κοινό κάνουν… πάρτι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα σχόλια του Τζάστιν Τριντό για τον Ντόναλντ Τραμπ, στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Μερικές μάλιστα από τις γκάφες δημιουργούν διπλωματικό επεισόδιο και μένουν στην ιστορία, όπως οι πέντε που επέλεξε το BBC σε δημοσίευμά του.
Ρόναλντ Ρέιγκαν: «Αρχίζουμε να βομβαρδίζουμε τη Ρωσία σε πέντε λεπτά» (1984)
Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και του περιβόητου «Πολέμου των Αστρων» του Ρόναλντ Ρέιγκαν, που διόγκωσε το χάσμα ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε μια παροιμιώδη γκάφα για την εποχή: στη δοκιμή για ένα ραδιοφωνικό μήνυμα στον αμερικανικό λαό, ο Ρέιγκαν είπε, σχεδόν γελώντας, το εξής: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σας αποκαλύπτω σήμερα ότι υπέγραψα νομοθεσία με την οποία η Ρωσία κηρύσσεται παράνομη για πάντα. Ξεκινούμε τους βομβαρδισμούς σε πέντε λεπτά».
Ο πρόεδρος δεν είχε προσέξει ότι το μικρόφωνο ήταν ανοικτό και τα σχόλιά του καταγράφηκαν στην αιωνιότητα. Μετά από λίγο καιρό, διέρρευσαν στον Τύπο και φυσικά, καταλαβαίνετε ότι έγινε κακός χαμός. Αρκεί μόνο να πούμε, ότι οι Σοβιετικοί έθεσαν σε βαθμό υψηλής ετοιμότητας τον στρατό τους στην Απω Ανατολή.
Ζακ Σιράκ: «Οι Βρετανοί έχουν το δεύτερο χειρότερο φαγητό στον κόσμο» (2005)
Ο Ζακ Σιράκ πάλι -γάλλος γαρ- επέλεξε τη γαστρονομία για να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Ρωσία, και ενώ μιλούσε σε ρώσους και γερμανούς πολιτικούς, στην 750ή επέτειο της ίδρυσης του Καλίνινγκραντ, είπε για τους Βρετανούς: «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς ανθρώπους που μαγειρεύουν τόσο άσχημα. Μετά τη Φινλανδία, είναι η χώρα με το χειρότερο φαγητό. Το μόνο πράγμα που έχουν προσφέρει οι Βρετανοί στην ευρωπαϊκή γεωργία είναι η νόσος των τρελών αγελάδων», είπε χαρωπά.
Παρά τις διαμαρτυρίες, το αυτί των Γάλλων δεν ίδρωσε. Κανείς από την ομάδα του δεν ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ούτε πήρε πίσω τα σχόλια, που έγιναν σε μία εποχή έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες για τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ.
«Γιο, Μπλερ!»: ο «ράπερ» Τζορτζ Μπους ο νεότερος (2006)
Στη διάρκεια της συνάντησης των G8 στην Αγία Πετρούπολη, ηχογραφήθηκε, εν αγνοία τους, μία ιδιωτική συνομιλία του Τζορτζ Μπους του νεότερου με τον αγαπημένο του ξένο πολιτικό, τον Τόνι Μπλερ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετά τον βρετανό πρωθυπουργό με τη λέξη «Γιο!», που πρώτοι χρησιμοποίησαν οι αμερικανοί ράπερ, φανερώνοντας τον βαθμό οικειότητας ανάμεσά τους. Στη συνέχεια της συζήτησης, ο Μπους ακούγεται να λέει διάφορα «κοσμητικά» για τη Χεζμπολά στο Λίβανο και να εύχεται να αφήσει ο ΟΗΕ τη Συρία να τη σταματήσει.
«Βάλε τον Κόφι (Ανάν) να πάρει τον (Μπασάρ) Ασαντ για να κάνει κάτι», λέει ο Μπους.
Η «φανατισμένη γυναίκα» του Γκόρντον Μπράουν (2010)
Σε μία συζήτησή του με πολίτες στο Ρότσντέιλ της βόρειας Αγγλίας περίμενε τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν μία γυναίκα που του έκανε επίμονες ερωτήσεις για το Μεταναστευτικό, μπροστά στις κάμερες.
Μετά τη στιχομυθία τους, ο Μπράουν μπήκε στο αυτοκίνητο ξεχνώντας το μικρόφωνο στο πέτο του και είπε σε έναν βοηθό του: «Αυτή η συζήτηση ήταν καταστροφή, δεν έπρεπε να με βάλουν ποτέ με αυτή τη γυναίκα».
Οταν ο βοηθός τον ρώτησε τι του είπε, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Ααα τα πάντα. Είναι μία φανατισμένη που είπε ότι παλιά ψήφιζε Εργατικούς. Είναι γελοίο».
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Μπράουν επισκέφθηκε τη γυναίκα στο σπίτι της -λεγόταν Τζίλιαν Ντάφι- για να ζητήσει συγγνώμη, ενώ την επανέλαβε (τη συγγνώμη) στον αέρα, στο ραδιόφωνο του ΒΒC.
Σαρκοζί για Νετανιάχου: «Δεν τον αντέχω πια» (2011)
Μία φιλική εξομολόγηση του Νικολά Σαρκοζί στον Μπαράκ Ομπάμα έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς αφορούσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό και την άκουσαν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στη Γαλλία για την σύνοδο των G20.
Πριν από την συνέντευξη Τύπου, οι δημοσιογράφοι φόρεσαν τα ακουστικά τους για να ακούσουν έκπληκτοι τον γάλλο πρόεδρο να λέει: «Δεν τον αντέχω πια, είναι ψεύτης».
Η απάντηση του Ομπάμα ήταν μεν πιο διπλωματική, αλλά εξίσου αποκαλυπτική της γνώμης του για τον Μπένιαμιν Νετανιάχου σε μία εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ και Γαλλίας με το Ισραήλ ήταν τεταμένες: «Εσύ μπορεί να τον έχεις σιχαθεί, αλλά εγώ πρέπει να ασχολούμαι μαζί του καθημερινά».
Για ημέρες, οι γάλλοι δημοσιογράφοι τηρούσαν σιγή ιχθύος για τη στιχομυθία, όμως τελικά κάποιος την δημοσιοποίησε προκαλώντας την αναμενόμενη αναταραχή.