Οι ρώσοι μυστικοί πράκτορες εισπράττουν την οργή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην Ουκρανία, αφού ύστερα από δύο εβδομάδες πολέμου τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του Κρεμλίνου. Αυτήν την πληροφορία διακινούν όλα τα δυτικά Μέσα τις τελευταίες ώρες. Τα ιταλικά Repubblica και Corriere della Sera έγραψαν ότι τη νύφη πλήρωσε ο Πέμπτος Τομέας της «νέας Κα Γκε Μπε», δηλαδή της μυστικής υπηρεσίας FSB. Πρόκειται για υποδιεύθυνση που έχει αντικείμενο τις περιβάλλουσες τη Ρωσική Ομοσπονδία χώρες, είτε υπήρξαν τμήματα της Σοβιετικής Ενωσης είτε απλώς μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας (του «Παραπετάσματος»).
Σε αυτόν τον Πέμπτο Τομέα υπάγεται, συνεπώς, και η Ουκρανία. Οι πράκτορες που προ εισβολής είχαν δουλέψει όλα τα δεδομένα που την αφορούν, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει αντίσταση των Ουκρανών μόλις εκδηλωθεί η επίθεση, ότι η παράδοσή τους είναι ζήτημα ωρών κ.λπ., έτσι φέρονται να παρέσυραν τον Πούτιν στον «βάλτο» του πολέμου. Τώρα εισπράττουν τα επίχειρα, ωστόσο οι Δυτικοί αναλυτές διατείνονται ότι αυτοί οι κατάσκοποι δεν είναι παρά ο αποδιοπομπαίος τράγος της όλης ιστορίας
Η επιδρομή στα γραφεία της FSO, της μυστικής υπηρεσίας που εκτός των άλλων εγγυάται και την προσωπική ασφάλεια του ρώσου προέδρου, είχε στόχο τον Πέμπτο Τομέα όπως είπαμε και τελικά το μοναδικό αποτέλεσμα που κατάφερε ήταν μία διπλή σύλληψη: πιάστηκαν ο επικεφαλής του Πέμπτου Τομέα, ο στρατηγός Σεργκέι Μπεζέντα, και το Νο2 του Τομέα, ο αναπληρωτής του, κάποιος ονόματι Ανατόλι Μπόλτζουκ. Οι δύο άνδρες ετέθησαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η επίσημη κατηγορία με την οποία τους «μουντζούρωσε» το Κρεμλίνο αφορά κατάχρηση υπηρεσιακών κεφαλαίων αλλά και λανθασμένη πληροφόρηση.
Οι Δυτικοί αναλυτές αμέσως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο Πούτιν είναι πραγματικά δυσαρεστημένος με την FSB», όπως σχολίασε και ο συγγραφέας Αντρέι Σολντάτοφ, εξειδικευμένος σε ζητήματα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η Repubblica σημείωσε ότι αυτός πλάσαρε την είδηση περί ερευνών και συλλήψεων στα γραφεία της FSB, μία ιστορία η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από το ίδιο το Κρεμλίνο ωστόσο. Και με τη σειρά της παρατήρησε ότι οι αρχικές αναλύσεις περί Ουκρανίας των κατασκόπων του Πέμπτου Τομέα πλέον δεν έχουν καμία σημασία και πρέπει να απορριφθούν.
Ο Πούτιν θα βρει τώρα την ευκαιρία να φορτώσει στην παλιά του υπηρεσία την ευθύνη για το «ουκρανικό τέλμα», αν και φταίει ο ίδιος που δεν ενημέρωσε κανέναν ότι πήγαινε για πόλεμο, λένε οι Ιταλοί. Η εντύπωση που έχει σχηματιστεί στη Δύση, πάντως, είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες φοβήθηκαν τον «τσάρο» και του μετέφεραν μόνο τις πληροφορίες που ήθελε να ακούσει, όπως φάνηκε και από το επεισόδιο στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τον αρχικατάσκοπο Ναρίσκιν, έναν επιτελικό σχεδιαστή υποτίθεται, ο οποίος όμως τραύλιζε μπροστά στον Πούτιν… Βάσει αυτών των ευχάριστων στα ώτα πληροφοριών με τη μισή αλήθεια ελήφθησαν κατόπιν οι αποφάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά και έτσι να το δει κανείς, πάλι λάθος των μυστικών υπηρεσιών είναι.
Πέρα από τις μυστικές υπηρεσίες, τίθεται ζήτημα και για το αξιόμαχο του στρατεύματος, έγραψαν οι Δυτικοί. Τρεις θάνατοι στρατηγών στο μέτωπο δείχνουν, πέρα από τη μαχητικότητα και τον ηρωισμό των ανωτάτων αξιωματικών της Ρωσίας, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη βάση του στρατεύματος… Το αποδεικνύουν και οι λανθασμένες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για την κίνηση των τανκς, δηλαδή επικίνδυνες «βόλτες» των τεθωρακισμένων σε αστικές περιοχές γεμάτες παγίδες για αυτά, μάλιστα δίχως τη συνοδεία λόχων Πεζικού ή ελικοπτέρων.