Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα χρόνο κήρυξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε τη Λιγουρία, την επαρχία όπου βρίσκεται η Γένοβα, μετά την πολύνεκρη κατάρρευση της γέφυρας.
Εν τω μεταξύ, τα ερωτήματα για το πώς συνέβη η τραγωδία που άφησε 39 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, παραμένουν πολλά. Οι Ιταλοί εκφράζουν την απορία τους αλλά και την οργή τους για το πώς μια τόσο σημαντική υποδομή απλώς αφέθηκε να καταρρεύσει.
Τα περισσότερα θύματα ήταν οικογένειες στα αυτοκίνητά τους και εργαζόμενοι. Τέσσερις από τους νεκρούς ήταν Γάλλοι. Ακόμη, 15 άτομα είναι στο νοσοκομείο, από τους οποίους οι εννέα είναι σοβαρά.
Η έρευνα στα συντρίμμια συνεχίζεται, αλλά οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες είναι πλέον μικρές.
Από την ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται η γέφυρα έχουν απομακρυνθεί 400 άνθρωποι. Κάποιοι ζούσαν κάτω από τους πυλώνες της γέφυρας που παρουσιάζουν τώρα ρωγμές και καθιστούν επικίνδυνη τη διαβίωση.
Τα ακριβή αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα. Την ώρα της κατάρρευσης έβρεχε καταρρακτωδώς ενώ τις τελευταίες ημέρες γίνονταν έργα στήριξης στα θεμέλια της γέφυρας.
Το BBC σημειώνει ότι η ιδιωτική εταιρεία Autostrade per l’Italia που εκμεταλλευόταν την γέφυρα ήδη δέχεται έντονη κριτική.
Μετά την τραγωδία η κυβέρνηση επιθυμεί να ανακαλέσει την άδεια της εταιρείας, η οποία ισχυρίζεται πάντως ότι έλεγχε την κατάσταση της γέφυρας, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, κάθε τρεις μήνες με ειδικές τεχνικές. Παράλληλα άνοιξε και δικαστική έρευνα για την πιθανότητα ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
Η Corriere Della Sera σημειώνει ότι η κατάρρευση της γέφυρας ήταν η πέμπτη και πλέον πολύνεκρη τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Ο ιταλικός Τύπος σημειώνει ότι από το 2012 είχαν διατυπωθεί σε τοπικό επίπεδο στη Γένοβα ερωτήματα για τη γέφυρα και την αντοχή της. Κάποιοι είχαν μιλήσει για λάθη στη δομή της γέφυρας ακόμη και για την πιθανότητα να καταρρεύσει «μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια». Μια πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο…