Ο Βίκτορ Ορμπάν δεν είναι από τους τύπους που κάνουν πίσω εύκολα. Στην πολυετή θητεία του στην ηγεσία της Ουγγαρίας αντιμετώπισε πολιτικούς αντιπάλους, ΜΜΕ, τράπεζες ακόμα και ευρωπαίους ηγέτες χωρίς να υποχωρήσει και συνεχίζει ακάθεκτος στον αυταρχικό δρόμο που έχει χαράξει. Ασφαλώς δεν θα περίμενε ότι η αντίδραση μερικών καθηγητών στην προσπάθειά του να κλείσει το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη (Central European University, CEU) θα ξεσήκωνε τόσες αντιδράσεις και κύματα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρώπη, ούτε ότι θα προκαλούσε προβλήματα στη σχέση του με Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Και όμως η απόφαση να κλείσει μία από από τις λίγες φιλελεύθερες φωνές που έχουν απομείνει στη χώρα του, τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Ενώ στη Βουδαπέστη φοιτητές και καθηγητές διαδηλώνουν εναντίον του νομοσχεδίου στο Ευρωκοινοβούλιο όλοι και περισσότεροι ζητούν την τιμωρία της Ουγγαρίας για τις ανελεύθερες πολιτικές της. Και η απαίτηση αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση το ΕΛΚ.
Το Fidesz, το κόμμα του Ορμπάν το οποίο είναι εδώ και χρόνια μέλος του ΕΛΚ, έχει λάβει συχνά τη στήριξη των ευρωπαίων συντηρητικών, παρά τις κατά καιρούς ανελεύθερες θέσεις που υποστηρίζει και τις κατηγορίες για νεοφασίζουσες πρακτικές. Αλλά καθώς αυτή τη φορά οι αντιδράσεις για την πολιτική του Ορμπάν έχουν ενταθεί κάποιοι ευρωβουλευτές ζητούν να ενεργοποιηθούν κατά της Ουγγαρίας οι διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 7 της ΕΕ. Σύμφωνα με τα όσα αυτό προβλέπει, μία χώρα μπορεί να χάσει το δικαίωμα της ψήφου και πολλά από τα οφέλη που έχει ως κράτος-μέλος εφόσον αποδειχθεί ότι ακολουθεί πολιτικές που αντιβαίνουν στις αρχές της ΕΕ.
Μεταξύ των ποινών που προβλέπονται περιλαμβάνεται και η άρση τη δυνατότητας να αντλεί ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις αποτελούν το 2,4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ουγγαρίας, η απειλή αυτή ίσως βάλει τον Ορμπάν σε δεύτερες σκέψεις.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο γερμανός επικεφαλής του ΕΛΚ, μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο επιχείρησε μία από τις συνήθεις ντρίπλες των πολιτικών. Ναι μεν το ΕΛΚ θα «υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές ελευθερίες στην Ουγγαρία», αλλά όχι προτού δημιουργηθεί μία επιτροπή η οποία θα εξετάσει τον νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση Ορμπάν. Διότι καλές οι ελευθερίες, καλύτερες όμως οι μικροπολιτικές ισορροπίες και οι δημόσιες σχέσεις.
Η Βουδαπέστη αποδίδει τις αντιδράσεις στα «ψέματα του Σόρος» και επιμένει στην προσπάθειά της κλείσει το Πανεπιστήμιο που στηρίζεται οικονομικά, εδώ και είκοσι χρόνια, από τον «αριστερό», όπως τον θεωρεί ο Ορμπάν, μεγιστάνα και φιλάνθρωπο (ο οποίος, μάλιστα, είχε δώσει στον νεαρό τότε Βίκτορ… υποτροφία για σπουδές στο Λονδίνο). Η επιτροπή θα πρέπει τώρα να ερευνήσει κατά πόσον το νομοσχέδιο της ουγγρικής κυβέρνησης συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα είναι όμως και ένα τεστ και για το ίδιο το ΕΛΚ. Διότι τελικά τι είναι αυτό που μετράει περισσότερο, οι φιλελεύθερες αξίες, τις οποίες συχνά επικαλούνται οι ευρωπαίοι συντηρητικοί, ή η «οικογενειακή» αλληλεγγύη;