Η εκστρατεία για την προεδρία της Γαλλίας ως τώρα εξελισσόταν σε σχετικά ήπιους τόνους, ακόμα και αν υπολογίσουμε τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και τις καταγγελίες για σκάνδαλα. Χθες Τετάρτη όμως και μέσα σε λίγες ώρες το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά, ενώ δεν απομένουν ούτε δύο μήνες από τη αναμέτρηση του πρώτου γύρου των εκλογών της 23 Απριλίου. Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα σχολίασαν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της γαλλικής Δημοκρατίας, οι υποψήφιοι δείχνουν να μη χαίρουν εκτίμησης από τους ψηφοφόρους. Ο ένας είναι μπλεγμένος σε σκάνδαλα, η άλλη είναι μισητή για ένα τεράστιο κομμάτι των πολιτών και ένας τρίτος δέχεται αβγά στο κεφάλι. Πώς θα τοποθετηθεί ένας εξ αυτών στο Μέγαρο των Ηλυσίων;
Χθες, ο Φρανσουά Φιγιόν φλέρταρε με την απόσυρση από την καμπάνια αλλά τελικά δήλωσε «παρών» και όρθιος απέναντι στις διώξεις, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, ο άνθρωπος που βλέπει όλο και πιο κοντά την νίκη στον πρώτο γύρο -και ακόμα και την προεδρία- έγινε στόχος επίθεσης με αβγά!
Αν υπάρχει, μάλιστα, ένα σημείο που συνδέει τις τελευταίες ημέρες τους τρεις μεγαλύτερους υποψήφιους (Μακρόν, Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν) που διεκδικούν με τα μέχρι τώρα δεδομένα την συμμέτοχη στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, αυτός είναι η μεγάλη αγροτική έκθεση την οποία τίμησαν όλοι.
Οχι χωρίς κάποια ειρωνεία, η Liberation στο ρεπορτάζ από όσα έγιναν στην έκθεση και εκτός αυτής, αναφέρει ότι οι δικαστικές περιπέτειες του Φιγιόν απειλούσαν να πάρουν την προσοχή των ΜΜΕ πάνω από τον γοητευτικό Μακρόν, κάτι που ο ίδιος δεν θα ήθελε. Και τελικά, αυτό δεν… συνέβη.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στους χώρους της έκθεσης, η οποία είναι απαραίτητη στάση για τους προεδρικούς υποψήφιους λόγω και της μεγάλης σημασίας του γαλλικού κράτους στο αγροτικό τομέα, κάποιος πλησίασε τον Μακρόν και πέταξε από πίσω του ένα αβγό που έσπασε πάνω στο πρόσωπό του.
Ο υποψήφιος κράτησε την ψυχραιμία του, αν και στα σχόλια που έκανε είχε ένα σκληρό σχόλιο για τον δράστη της επίθεσης: «Προτείνουμε λύσεις και μιλάμε για αυτές. Μπορούμε να διαφωνούμε και κάποιος βλάκας μπορεί να πετάξει αβγά. Είναι μέρος του φολκλόρ της γαλλικής πολιτικής σκηνής και πάντα ήταν».
Μέσα σε τρικυμία ο Φιγιόν
Το παρών στην ίδια έκθεση έδωσε και ο Φρανσούα Φιγιόν, μετά από το ταραχώδες πρωινό όπου κυριάρχησαν οι φήμες για την κράτηση της συζύγου του (κάτι που τελικά διαψεύστηκε) και για την απόσυρση του ίδιου από την εκστρατεία (και αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν).
Ο Φιγιόν έφτασε πριν από τον Μακρόν στην έκθεση, αλλά έγινε δεκτός και με επευφημίες αλλά και καταδικαστικά συνθήματα. Τα προβλήματά του ήταν πάντως άλλης φύσης από αυτά του Μακρόν και δεν τα θεράπευσε η συνέντευξη Τύπου με το ισχυρό μήνυμα που ήθελε να δώσει – το αντίθετο μάλιστα.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ελάχιστα μετά τη συνέντευξη, ένας στενός συνεργάτης του Φιγιόν και πρώην υπουργός, ο Μπρινό Λε Μερ, υπέβαλε την παραίτησή του υπενθυμίζοντας (κυρίως προς τον υποψήφιο) ότι «η συνέπεια των λόγων είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία στην πολιτική».
Ακολούθησε μπαράζ αποχωρήσεων και δηλώσεων με τις οποίες στελέχη της Δεξιάς παίρνουν αποστάσεις από τον υποψήφιο.
Ο Σεμπαστιέν Λεκορνί, στέλεχος με ρόλο στην καμπάνια του υποψηφίου, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του έχοντας και αυτός να πει σκληρά λόγια: «Μίλησε για πολιτική δολοφονία, εγώ λέω για ομαδική αυτοκτονία», δήλωσε απηχώντας και άλλα στελέχη και παράγοντες της Δεξιάς, γράφει ο Monde. Το παράδειγμα του Λεκορνί ακολούθησαν και στελέχη που πρόσκεινται στον Αλεν Ζιπέ, ο οποίος για λίγες ώρες την Τετάρτη φημολογούνταν ότι θα ήταν αυτός που θα αναλάμβανε την υποψηφιότητα σε περίπτωση παραίτησης του Φιγιόν.
Το πόσο θα επηρεάσει αυτή η εικόνα αποδιοργάνωσης –αν όχι και διάλυσης- την εκστρατεία του Φιγιόν, η οποία δέχτηκε πλήγμα μετά τις καταγγελίες για την σύζυγό του, μένει και αυτό να φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ο υποψήφιος είπε μάλιστα ότι θα είναι παρών στο ραντεβού με τη Δικαιοσύνη στις 15 Μαρτίου.
Τους δύο άνδρες είχε προλάβει από την Τρίτη η Μαρίν Λεπέν που πέρασε πολλές ώρες στην έκθεση. Οι λόγοι είναι -πολύ περισσότερο ίσως στην περίπτωσή της από τους συνυποψήφιους της- ψηφοθηρικοί.
Μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2012 ως σήμερα, έχει δει τα ποσοστά της μεταξύ των αγροτών και κτηνοτροφών να αυξάνονται κατακόρυφα. Καθώς η ίδια είναι στο κατώφλι πλέον του δεύτερου γύρου -και πιθανόν του Μεγάρου των Ηλυσίων- οι αγρότες είναι ένα κοινό που τη στηρίζει θερμά και δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει.