Βαλμπουενά, Μπενζιά, Καμαρά στην τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού πριν από το κρίσιμο ματς με τον «αδελφό» Ερυθρό Αστέρα | ΙΝΤΙΜΕSPORTS/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας: Για 90+90 λεπτά δεν θα είναι «αδέλφια»

Στο μπάσκετ έχουν συναντηθεί κάμποσες φορές, από το 2014 κι έπειτα. Στο ποδόσφαιρο, όμως, το αποψινό θα είναι το πρώτο τους επίσημο ματς. Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας παρακολουθούν τους αγώνες «αγκαλιασμένοι», εδώ και 33 χρόνια. Ηρθε η ώρα να βρεθούν απέναντι
Sportscaster

Ολα άρχισαν μια μέρα σαν τη χθεσινή (30 Σεπτεμβρίου) το 1986. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε, την 1η Οκτωβρίου, με τον Ερυθρό Αστέρα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και οι εκατοντάδες σέρβοι οπαδοί που ακολουθούσαν την ομάδα τους, είχαν φτάσει στην Αθήνα 24 ώρες νωρίτερα. Είχαν καταλύσει σε δύο τρία γειτονικά ξενοδοχεία και ανυπομονούσαν να ξημερώσει, συζητώντας για το μεγάλο παιχνίδι. Ηταν αργά το βράδυ, όταν στο λόμπι ενός εξ’ αυτών εμφανίστηκε μια ολιγομελής αντιπροσωπία της «Θύρας 7», με επικεφαλής τον αρχηγό των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού.

Ο «Υποβρύχιος», όπως ήταν ευρέως γνωστός (προτού οι Σέρβοι του κολλήσουν το παρατσούκλι «Fat John»), ζήτησε να συναντήσει τον ομόλογό του, του Ερυθρού Αστέρα, κι εκείνος έμεινε έκπληκτος όταν άκουσε το αίτημά του: «Θέλουμε να αγοράσουμε 200 εισιτήρια, από τα δικά σας, για το αυριανό ματς». Διαβάζοντας την απορία στα μάτια του συνομιλητή του, του εξήγησε: «Ο Παναθηναϊκός είναι για εμάς, ό,τι η Παρτίζαν για εσάς. Θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό σας».

Οσο διαρκούσε η μίνι σύσκεψη των «Delije» («Γενναίοι»), ο «Υποβρύχιος» έπιασε μια γωνία, άνοιξε μια τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα, κι άρχισε να τα μετράει. Οι Σέρβοι πείστηκαν πως σοβαρολογούσε. Αποφάσισαν να του δώσουν τα εισιτήρια, πήραν τα χρήματα, και το ραντεβού δόθηκε στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Οι περίπου 200 Ολυμπιακοί, που έδωσαν το «παρών», φώναξαν συνθήματα υπέρ του Αστέρα (και του Ολυμπιακού), έβρισαν (τους Παναθηναϊκούς) και ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό, που έγραφε: «Good luck Red Star – Gate 7».

Στον επαναληπτικό αγώνα Ερυθρού Αστέρα – Παναθηναϊκού, στο Βελιγράδι, οι Σέρβοι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν να καταφτάνουν στο «Μαρακανά» δύο πούλμαν γεμάτα με φίλους του Ολυμπιακού. Τους το είχαν υποσχεθεί, όμως δεν περίμεναν ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα έκαναν ένα ταξίδι 1.100 χιλιομέτρων (Πειραιάς – Βελιγράδι) για να τους συμπαρασταθούν. Ηταν η αρχή μιας φιλίας, που διαρκεί 33 ολόκληρα χρόνια.

Η «αδελφοποίηση» των δύο συλλόγων επισημοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1992, όταν ο Ερυθρός Αστέρας κληρώθηκε, και πάλι, με τον Παναθηναϊκό. Αυτή τη φορά οι Σέρβοι είχαν ετοιμάσει μια θερμή υποδοχή για τους φίλους τους από την Ελλάδα, και στο γήπεδο υπήρχε ένα πανό που έγραφε: «Welcome orthodox brothers – Gate 7». Μετά τον αγώνα, Ελληνες και Σέρβοι βρέθηκαν να διασκεδάζουν παρέα σε pub του Βελιγραδίου.

Αν και χωρίς την ευκολία επικοινωνίας που προσφέρει σήμερα το Ιντερνετ, οι οπαδοί των δύο συλλόγων και οι σύνδεσμοί τους εγκαινίασαν, αμέσως, τακτική επαφή, με αποτέλεσμα ένα σωρό κοινές δράσεις. Θα παρακολουθήσουν μαζί ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και Ερυθρού Αστέρα – Παρτίζαν, στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Θα ταξιδέψουν παρέα σε όλη την Ευρώπη, για να υποστηρίξουν οι μεν τους δε. Θα βρεθούν σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως τα μνημόσυνα για τους νεκρούς της «Θύρας 7». Ολυμπιακοί θα φιλοξενήσουν στα σπίτια τους τα «αδέλφια» τους από το Βελιγράδι, και τανάπαλιν. Χωρίς, ποτέ, να πάρει πολιτικές διαστάσεις, αυτή η φιλία εξελίχθηκε σε μια από τις πιο δυνατές στην κοινωνία των σπορ.

Οι αδελφικές σχέσεις Ολυμπιακού – Ερυθρού Αστέρα επισημοποιήθηκαν, σε επίπεδο συλλόγων, την εποχή του πολέμου που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία. Ηταν 12 Νοεμβρίου του 1994, όταν ο Ολυμπιακός έσπασε το εμπάργκο και ταξίδεψε στο Βελιγράδι για μια συμβολική, φιλική αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα. Σε αυτό το ματς, που έληξε με 4-1 υπέρ των Σέρβων, ο νεοφερμένος στην Ελλάδα, Ιλια Ιβιτς, είχε αγωνιστεί ως αντίπαλος της πρώην ομάδας του. Κι ένας από τους σκόρερ του Αστέρα ήταν ο -21χρονος, τότε- Ντάρκο Κοβάσεβιτς, που έπειτα από πολλά χρόνια δοξάστηκε στον Πειραιά με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Εκείνο το φιλικό ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας που έδωσε ο Ερυθρός Αστέρας μετά το ξέσπασμα του πολέμου, και άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το 1995.

Στις 7 Νοεμβρίου 2014, Ερυθρός Αστέρας και Ολυμπιακός τέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι. Στο μπάσκετ, στην «Beogradska Arena». Ηταν η πρεμιέρα του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, ως head-coach, και ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 62-57. Η κερκίδα είχε χειροκροτήσει την ελληνική ομάδα, όμως στο παρκέ είχε δοθεί σκληρή μάχη.

Το ίδιο θα συμβεί κι απόψε, στην πρώτη επίσημη ποδοσφαιρική αναμέτρηση των δύο συλλόγων. Διότι, εάν τα προγνωστικά επαληθευτούν, και η Μπάγερν Μονάχου με την Τότεναμ καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, μόνο μία από τις «αδελφές» ομάδες θα συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι (στο Εuropa League). Κι αν δεν επαληθευτούν, μόνο μια θα πάρει την πρόκριση στους «16» του Champions League.

Τα πανό «Καλώς ήρθατε αδέρφια Gate 7 – Delije για πάντα», με τα οποία οι Σέρβοι έχουν στολίσει τον δρόμο από τα ελληνικά σύνορα έως το Βελιγράδι για να υποδεχτούν τους 2.000 έλληνες εκδρομείς, δεν πρέπει να μας ξεγελάσουν. Στον αγωνιστικό χώρο, για 90+90 λεπτά, ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας δεν θα είναι «αδέλφια».