Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο briefing της Δευτέρας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Οικονόμου: Ο νόμος για την υποχρεωτικότητα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο

Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό -που αντιμετωπίζεται μόνο από τον εμβολιασμό- δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε συνδικαλιστικό, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την αναστολή του νόμου αξιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

O νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κάτι που σημαίνει ότι από 1ης Σεπτεμβρίου όσοι είναι ανεμβολίαστοι, θα βγουν σε αναστολή.

«Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και παράλληλα, πρόσθεσε, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη και όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει.

«Η κυβέρνηση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, «χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους» και το υπουργείο Υγείας, διαβεβαίωσε, «έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων».

«Ο εμβολιαστικός μηχανισμός που δημιούργησε η Πολιτεία, λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και δίνει πλέον στον καθένα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει, όπου θέλει, ακόμη και αυθημερόν. Καλούμε λοιπόν όλους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να τον αξιοποιήσουν. Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί και πολύ περισσότερο που επιδιώκουμε είναι να εμπλακούμε σε μια ανούσια διαδικασία αντιπαράθεσης, σε μια διαδικασία δράσης και αντίδρασης. Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό -που αντιμετωπίζεται μόνο από τον εμβολιασμό- δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε συνδικαλιστικό. Είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): Να ανασταλεί

Την αναστολή του νόμου για την υποχρεωτική αργία και τη στέρηση μισθού στους υγειονομικούς, αξιώνει με επίκαιρη ερώτηση του προς υπουργό Υγείας, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθοις κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μπροστά στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στην αδυναμία επίτευξης του στόχου για “συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι” και στην αυξανόμενη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, εγκαινιάζει την πολιτική της γενικευμένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και Πρόνοιας».

«Η τακτική αυτή, πέρα από το ότι στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης (συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), οδηγεί σε μαζική αποστελέχωση και πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ, την ώρα που αρχίζει να κορυφώνεται το 4ο επιδημικό κύμα. Από τη μια τιμωρητισμός και κοινωνική αγριότητα και από την άλλη ευθεία υπονόμευση της καθημερινής λειτουργίας και της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνει τα ακόλουθα ερωτήματα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια:

1.Θα επιμείνει η κυβέρνηση στα εκβιαστικά “τελεσίγραφα” προς στους εργαζόμενους του ΕΣΥ ή θα προχωρήσει σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης, αναστέλλοντας άμεσα την εφαρμογή του ν.4820/2021 για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού;

2.Προτίθεται το yπουργείο Υγείας να εγκαινιάσει ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας, την ασφαλή φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας;