«Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποφεύγοντας να διατυπώσει την «απειλή» για άρνηση πληρωμής του ΔΝΤ υπέρ μισθών και συντάξεων. Αυτό, βέβαια, το είπε νωρίτερα, στους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συναντήθηκε. Δεν το είπε από επίσημο βήμα. Όπως και απέκλεισε τις εκλογές, μιλώντας για ορίζοντα τετραετίας. Λογικό. Όλοι τώρα παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά.
Τι είπε, λοιπόν, ο Τσίπρας προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Ήταν, φυσικά, συνεπής προς τη φρασεολογία και το κλίμα που οφείλει να διατηρήσει. Ο Τσίπρας θα φέρει τη συμφωνία, αλλά εκείνοι πρέπει να τη ψηφισουν. Ήταν λογικό να ανεβάσει κάπως την ένταση. Επανέλαβε τα περί σκληρών προτάσεων από τους θεσμούς, ισχυριζόμενος ότι πια εξυπηρετούν πολιτικό σχέδιο για την ταπείνωση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, στο πλαίσιο επιβολής ενός «φιλελεύθερου» οικονομικισμού. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση. Η εντολή που έχουμε πάρει είναι σαφής: να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας μετά από πέντε χρόνια. Για να γίνει αυτό επιδιώκουμε μία συμφωνία που δεν επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και κατανείμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους. Μία συμφωνια που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα και θα κλείνει τη συζήτηση για Grexit, με ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος. Έχουμε εντολή τετραετίας, όλα τα σενάρια μας έχουν να κάνουν με το ποια χώρα θα παραδώσουμε σε τέσσερα χρόνια.»
Με τους πολιτικούς αρχηγούς
Και όμως, παρά τα όσα πιστεύουν ή θέλουν να πιστεύουν οι περισσότεροι (το 69,7% των ερωτηθέντων σε χθεσινή δημοσκόπηση της GPO υποστηρίζει την άποψη για πάση θυσία παραμονή στο ευρώ), ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί και ως «απόλυτη καταστροφή» την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις συζητήσεις που είχε με Θεοδωράκη, Γεννηματά, Μπακογιάννη.
Οι πληροφορίες από τις συναντήσεις αυτές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας όχι απλά δεν αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και επιπλέον δεν πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα γύρναγε τη χώρα πίσω και θα είχε δραματικές επιπτώσεις. Ενδεχομένως να επηρεάζεται από την ίδια μέτρηση που δείχνει ότι στους δικούς του ψηφοφόρους, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, υπερτερούν εκείνοι που σε περίπτωση μιας κακής συμφωνίας, επιλέγουν σε ποσοστό 45,6% τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ απ' ό,τι την παραμονή σ' αυτό (43,3%). Ενδεχομένως, βέβαια, να συμβαίνει κάτι άλλο: απλά να αφήνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοικτό γιατί πιστεύει ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις. Γνωρίζει πως οι συνομιλίες αυτές θα μεταφερθούν μέσω δημοσιογράφων, άρα θα φτάσουν και στα αυτιά των δανειστών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ποιων διαπραγματεύσεων; Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η συνέχεια των διαπραγματεύσεων θα έρθει από τους δανειστές, ότι αυτοί θα πάρουν μια νέα πρωτοβουλία για να συνεχιστούν. Και αν αυτό συμβεί, η ελληνική πλευρά έχει να προσθέσει κάτι καινούργιο, έχει να καταθέσει νέα μέτρα; Η απάντηση είναι πως ναι, άλλα αυτά θα είναι περιορισμένα, δεν πρόκειται να αλλάζουν τη γενικότερη (και γενικόλογη) δέσμη μέτρων που ήδη έγιναν γνωστά το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας περιμένει, αυτή είναι η τακτική που επιλέγει. Περιμένει τους δανειστές γιατί πιστεύει ότι έχουν κάθε λόγο να μην οδηγήσουν τη χώρα σε πτώχευση γιατί οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο θα είναι μεγάλες. Θεωρεί ότι ο χρόνος είναι πιεστικός και προς τις δυο πλευρές. Και στο ερώτημα αν θα πληρωθούν οι δόσεις προς τους δανειστές στο τέλος του μήνα, απαντά πως αν δεν υπάρχει εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, δεν θα πληρωθούν. Και δεν θεωρεί μάλιστα το γεγονός αυτό ως καταστροφικό!
Η πίστη του, τέλος, είναι πως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αυτή από την οποία αναμένει να σώσει την κατάσταση. Τον έχει διαβεβαιώσει, λέει, πως θα κάνει ό,τι μπορεί (σε αντίθεση με τον Σόιμπλε) για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.