Protagon A περίοδος

Το μαρτύριο της σταγόνας

Οι δανειστές μας ζητούν την αποτύπωση ενός συμφωνημένου δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο όταν αποτυπωθεί, τότε θα έχει νόημα να υιοθετηθούν από κοινού οι μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση τι κάνει; Την μέθοδο «βλέποντας και κάνοντας».

Τάσος Τέλλογλου

«Πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!», είπε ο πρωθυπουργός χθες στις Βρυξέλλες. Μόνο που ο κ. Τσίπρας δημαγωγικά μεταθέτει την κριτική του Ντέκλαν Κοστέλο, η οποία αφορούσε κάτι άλλο. Τι; Το γεγονός ότι δεν έχει συνοχή το να ψηφίζεις μια ρύθμιση εδώ και μια εκεί και ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης δεν είχε συζητηθεί με τους εταίρους μας. Οι ίδιοι οι Έλληνες υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός κ. Δ. Μάρδας, είχαν εκφράσει την άποψη ότι η δαπάνη για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν προβλέπεται στο πλαίσιο 2015-2018 και κάπου πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια.

Δηλαδή τι είπαν οι άνθρωποι; Ό,τι και ο υπάλληλος της ΕΕ. Όμως η νέα ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να μην θέλει να ακούσει αυτό που της λένε οι εταίροι μας. Ότι, δηλαδή, «μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αρκεί να μπορείτε να το πληρώσετε». Πού είναι η διαφορά; Οι δανειστές μας δεν ζητούν πλήρη αξιολόγηση όλων των μέτρων που δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την αποτύπωση ενός συμφωνημένου δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο όταν αποτυπωθεί, τότε θα έχει νόημα να υιοθετηθεί από κοινού αυτή η άλλη μεταρρύθμιση.

Η κυβέρνηση τι κάνει; Την μέθοδο «βλέποντας και κάνοντας». Χθες, η Νάντια Βαλαβάνη έκανε έκκληση στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, καθώς «δεί δε χρημάτων» και ο Απρίλης -ίσως και ο Μάρτης- δεν βγαίνει. Οι υπηρεσίες του υπουργείου λένε ότι θα εισπραχθούν 9 δισεκατομμύρια, ενώ ο πρώην γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι δεν είναι πάνω από 3 δισ. σε βάθος χρόνου που «δίνει» 800 εκατομμύρια ετησίως. Αυτή είναι η δεύτερη «μεταρρύθμιση» μετά την «ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης». Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στηρίζονται στην λογική ότι «τα μνημόνια κατέστρεψαν την κοινωνία και προκάλεσαν τα χρέη, τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία». Ο πρώην υπουργός Βρούτσης (ΝΔ) είπε χθες ότι 8 στα 10 ευρώ των οφειλών προς τα ταμεία προέρχονται από την περίοδο πριν το 2009, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν με τα χρέη προς την εφορία.

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα. Είναι η αύξηση του ΦΠΑ στην Μύκονο υφεσιακό μέτρο; Κατά τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι. Αλλά κάποιος πρέπει να πληρώσει. Το να μην πληρώσει κανείς, δεν γίνεται. Ούτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

H Ιρλανδία δανείσθηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, όπως κάνει όλη η γερμανική Ευρώπη. Το δικό μας ομόλογο κόστιζε χθες μιάμιση φορές πάνω από το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας.